•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Four Rooms (1995)

`Četiri sobe" odaje utisak kao da su snimala četiri dobra prijatelja. S obzirom da su i dalje prijatelji nakon završetka ovog filma, to mnogo govori o atmosferi filma. Film je sastavljen od četiri segmenata.

  • „The Missing ingridient“
  • „The Wrong Man“
  • „The Misbehavers“
  • „The Man From Hollywood“

Film je antologija od četiri priče smeštene u čudnom hotelu, sa kormilarom, koga igra Tim Rot, kao veznom karikom. Druga stvar koja im je zajednička je njihov koproducent, uvek dostupni Kventin Tarantino, koji je 1995. proveo demonstrirajući ne samo da može da režira sjajan film („Pulp Fiction”), već i dela koja pariraju pomenutom filmu.

Četiri segmenta se veoma razlikuju po kvalitetu. Režiseri su Alison Anders ("Gas, hrana i smeštaj"), Aleksandar Rokvel ("U supi"), Robert Rodrigez ("Desperado") i Tarantino.

Najbolji od četiri segmenata – što je zanimljivo - je Rodrigezov "The Misbehavers". Počinje tako što Ted (Rot), dečko, prijavljuje tvrdoglavog latina (Antonio Banderas), njegovu ženu (Tamlin Tomita) i njihovo dvoje male dece. Banderas je komičan u parodiji svoje uobičajene uloge mačo lika.

Zabava počinje nakon što par ode da proslavi Novu godinu i zamoli Teda da čuva decu.

On je strog prema deci, izriče strašne pretnje ako se ne ponašaju. Ne samo da se loše ponašaju, već to rade tako sveobuhvatno da postoji jedan deo filma (neću više da kažem) u kome se čini da su istovremeno upali u sve moguće vrste nevolja. I to pre nego što se mrtvo telo pojavi. Ovo je dobro izvedena šala, odglumljena i montirana sa savršenim komičnim tajmingom, i tera nas da poželimo videti Rodrigezovu komediju.

Nažalost, to je jedini od četiri segmenata koji zaista vredi pogledati. Sledeći najbolji, je „Čovek iz Holivuda“ u režiji Tarantina i (treba li da dodamo?) u kojem glumi odvratnu novu filmsku zvezdu koja je preuzela apartman sa svojim čudnim prijateljima (uključujući nenaplaćenog Brusa Vilisa) . Dok Ted uđe, oni su pijani i rade reprizu stare TV epizode ​​Alfreda Hičkoka u kojoj se čovek kladi da može da upali Zippo upaljač 10 puta zaredom. Ako izgubi, prst mu se odseče.

Ova priča je prikladno Tarantinov stil, ali tajming je malo pogrešan (osim jednog ključnog snimka). Film izgleda nemarno pripremljen. Tarantino je imao dobru ideju kada je odlučio da prikaže satiru, ali nažalost segment ne deluje toliko komično. Film o tome kako je snimao ovaj film mogao bi biti urnebesno smešan.

Druga dva segmenta su razočarenja. Anders okuplja vešticu (uključujući Madonu) u apartmanu za medeni mesec za opskurne rituale, ali izgleda da je samo Lili Tejlor u liku (šta god da je), dok ostali izgledaju kao da čekaju uputstva. Apartman za medeni mesec dolazi opremljen ogromnim porcelanskim kotlom na sredini poda, a Anders retko shvata kako da uokviri svoje snimke da bi istovremeno uključila likove, kotao i tačku.

Podjednako neuspešan je i Rokvelov „Pogrešan čovek“ sa Dženifer Bils i Dejvidom Provalom u priči o ljubomornom mužu koji svoju ženu drži na nišanu.

Roth je režirao svaki od četiri filmska stvaraoca u svojim segmentima, a rezultat je otkrivajući: On ima komičnu ulogu, i to odličnu, u Rodriguez segmentu, ali u ostala tri dela najviše zavise od pljački, dupli potezi (Double Crosses) i šetnje koja izgleda kao da mornar sa krivudavim nogama pokušava da pređe preko palube na otvorenom moru.

Pretpostavljamo da nije naš posao da dajemo savete u karijeri raskošnog Tarantina, koji je ipak jedan od najsimpatičnijih likova koji je pogodio Holivud posle dugo vremena. Sudeći po njegovoj filmografiji od "Pulp Fiction", on očigledno brzo sklapa prijateljstva, a svako prijateljstvo učvršćuje ugovorom o saradnji na filmu. On ima veliki talenat, i ja bih nežno sugerisao da uskoro započne projekat koji će nas podsećati na to.

Autor: Milena Milenković

Žanr:komedija
Godina:1995
Reziser:Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino
Scenario:Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino
Uloge:Tim Roth, Antonio Banderas, Sammi Davis
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Box office:4.2M USD
Studio:Miramax, A Band Apart
Zemlja:United States
Website:www.miramax.com/movie/four-rooms/
Jezik:engleski
Trajanje:98 minuta
Podeli:



Preporucujemo