•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Francuski reditelj Jean-Charles Hue dobitnik nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić

Francuski scenarista i reditelj Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za dugogodišnji rad na nezavisnom filmu i jedinstvenu poetiku nastalu van okrilja filmske industrije i vodećih kinematografskih tokova. Svečano uručenje nagrade zakazano je za ponedeljak, 22. jul u 21 sat, na Letnjoj pozornici.

Ovogodišnji dobitnik nagrade postao je zvezda u Francuskoj nakon što je za dugometražni film „Grizi svoje kosti“ (Mange tes morts) osvojio prestižnu nagradu Prix Jean Vigo, koja se svake godine dodeljuje francuskim rediteljima za nezavisni duh i stilsku originalnost u radu u kategoriji igranog i kratkog filma.

Jean-Charles Hue istakao je značaj koji za njega ima ova nagrada:

- „Nagrada Underground spirit 2019, koja će mi za kinematografski rad biti uručena na Festivalu evropskog filma u Paliću, za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih jeste što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu: naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost delima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unapred izgubljenoj bici raskinu sa izvesnim prirodnim zakonima koji mnogim cvetovima ne omogućavaju da isklijaju na površinu kako bi se rascvetali u punom sjaju.“

Dobitniku nagrade posvećen je Omaž program u bioskopu Abazija gde će biti prikazana četiri njegova filma počev od nedelje, 21. jula kada će biti održana projekcija filma „Grizi svoje kosti“. Narednog dana, u ponedeljak, 22. jula biće prikazan film „Vožnja gospodnja“, dok će u utorak, 23. jula program zatvoriti filmovi „Priče iz Tihuane“ i „Topo i vera“.

Nagrada Underground spirit ustanovljena je 2008. godine na Festivalu evropskog filma Palić. Ova autentična nagrada je od svog osnivanja dodeljena francuskom reditelju F.J. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom duu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, mađarskom super-8 dvojcu - braći Buharov, umetničkoj grupi od pet španskih reditelja koju je nakon Palića britanski filmski magazin Sight & Sound nazvao “Električnim jahačima Apokalipse”. Ova nagrada uručena je i jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, jednom od začetnika crnog talasa, Karpu Godini, i francuskom animatoru, reditelju i vizuelnom umetniku Bertranu Mandikou (Bertrand Mandico), a prethodne godine ovu nagradu su primili italijanska rediteljka i scenaristkinja Tic Kovi i austrijski reditelj i fotograf Rajner Frimel.

Filmovi iz selekcije „Specijalne projekcije“ održaće se u bioskopu Abazija gde će u sredu, 24. jula u okviru programa „The Love Europe Project“ biti prikazano devet filmova među kojima su „Babylon“ (Sebastian Stern), „Part of the world“ (Alex Schaad), „Paired up“ (Charlotte Regan), „Like a bird“ (Michaela Kezele), „The old man and the bucket“ (Tomasz Emil Rudzik), „Fleeing in Europe“ (Aline Fischer), „Fun Factory“ (Lisa Brooke Hansen, Even Hafnor), „The Entrance“ (Laura Bispuri) i „Cedar Wolf“ (Sofia Georgovassili). U četvrtak, 25. jula selekciju će zatvoriti film „The Man From MoˈWax“ (Matthew Jones).

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...