•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Frano Lasić o filmu Elegija lovora: “Zaintrigirala me je priča – to je jedna psihodrama sa primesama mistike“

U ponedeljak, 29. novembra održana je konferencija za medije povodom srpske premijere filma „Elegija lovora” Dušana Kasalice, zakazane za isti dan u 21:30 u Sali 1 Kombank dvorane, u okviru takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma. O ovom ostvarenju, nastalom u koprodukciji Srbije i Crne Gore, govorili su producentkinja Jelena Angelovski, reditelj i scenarista Dušan Kasalica, i glumac Frano Lasić.

Jelena Angelovski, producentkinja filma, o saradnji sa rediteljem Dušanom Kasalicom je rekla: “Dušan i ja se znamo od 2011. godine, a zajedno smo producirali film “Ti imaš noć” Ivana Salatića. Nas troje smo se okupili oko crnogorske producentske kuće Meander film sa idejom kakve filmove treba da stvaramo i koje su to nove vrednosti koje film s ovih prostora treba da donese. Dušan ima jedinstven pristup u obrađivanju svih tema kojima se do sada bavio i u njima se oseća kontinuitet iz godine u godinu. Kada sam pročitala Elegiju Lovora, taj scenario je bio toliko jasan i koherentan, da je samo bilo potrebno da nađemo novac i odmah uđemo u snimanje”.

Dušan Kasalica, reditelj i scenarista “Elegije lovora”, govorio je o genezi priče kojom se bavio u ovom ostvarenju: “Jako me zanima način na koji se komunicira, i u svim scenarijima na kojima sam radio, uvijek mi je veoma važna stilizacija dijaloga. Moja prva ideja je zapravo bila da posmatram način na koji ljudi danas vode komunikaciju, gdje se zapravo često ne razgovara, već se svi samoprezentuju i vode monologe. Onda sam počeo da razmišljam o generaciji naših roditelja, koji su pasivno i ćutke gledali sve ono što nam se dešava već 30 godina, bez pretjerane involviranosti. Kao da su očekivali da će se sve ovo samo od sebe srediti”.

Frano Lasić, koji u filmu tumači glavnu ulogu, univerzitetskog profesora Filipa, o saradnji sa Kasalicom je rekao: “Dušana sam upoznao nakon što sam dobio scenario. Kada sam ga pročitao zaintrigirala me je priča, to je jedna psihodrama sa primjesama mistike. Cjela tema me je zaokupila tako da smo provjeli dosta vremena pričajući o tome. Dušan je vrlo pedantan čovjek koji je od početka kristalno jasno znao šta hoće da film donese, i onda je to bilo lako. Naravno, uz dosta elaboriranja, jer je Filip zapravo jedan linearni lik koji nema jakih izražaja ka van, već sve doživljava u sebi i dozvoljava da život teče pored njega”.

U ovom ostvarenju uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

Glumačku ekipu, pored Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

„Elegija lovora” je svoju svetsku premijeru imala 15. avgusta na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i na filmskom festivalu u Hamburgu u Nemačkoj. Film je nastao u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

Foto: Bogdana Marić

Podeli:



Preporucujemo