•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Free Guy (2021)

Tokom godina, Hollywood se notorno borio sa filmovima o video igrama; adaptacije popularnog IP-a nisu uspele da se povežu sa kritičarima i običnim gledaocima filmova, i na blagajnama - uz neke izuzetke. Free Guy je drugačija vrsta filma o video igrama. Umesto da prilagode pravu igru, Matt Libermana (Scoob!, The Christmas Chronicles) i Zak Penn-ov (Ready Player One) scenario sledi da ne igrivog lika - NPC - u izmišlјenoj pucačini otvorenog sveta koji je nazvan Free City. Režiser Shawn Levy (Night at the Museum) potom oživlјava svet Free City-a kao nadrealnu verziju naše stvarnosti, ali onu s manje lјudskosti. Free Guy je užasno zabavan, divno šarmantan i neočekivano sladak, sa Ryan Reynolds-om savršenim u njegovom elementu koji balansira akciju i komediju.

U svetu Free City-a , Free Guy prati NPC -a po imenu Guy (Reynolds), koji radi u banci sa njegovim najbolјim prijatelјem Baddy-em (Lil Rel Howery). Ali sve se menja za njega kada vidi igrački lik Millie (Jodie Comer) i on se odvaja od njegove programirane petlјe, stekavši par naočara za sunce koje igrače razlikuju od NPC-a. Kada Millie objasni da Guy mora da se unapredi, što igrači mogu da postignu radeći loše stvari, Guy ide njegovim sopstvenim putem, unapređujući se tako što je dobar momak. Izvan igre, Guy postaje virusni fenomen, a Millie shvata da bi mogao da joj pomogne u njenoj tužbi protiv Free City izdavača, Soonami-a i njegovog vlasnika Antwan-a (Taika Waititi). Ona veruje da je Antwan ukrao igru koju je razvila sa njenim najbolјim prijatelјem Keys-om (Joe Keeri), koji umesto da joj pomogne, zadovolјan je što radi u Soonami-u sa njegovim prijatelјem Mouser-om (Utkarsh Ambudkar). Kao rezultat toga, Millie traži od Guy-a pomoć da dokaže njen slučaj i spasi Free City pre nego što Antwan uništi dokaze.

Umesto prilagođavanja jedne određene video igre, Free Guy priča novu, originalnu priču koja se ukorenila u svetu video igara. To znači da je Lieberman-ov i Penn-ov scenario bio neopterećen ograničenjima utvrđenog vlasništva i da su mogli da ispričaju koju god priču žele. Možda je iznenađujuće što su odlučili da ispričaju priču o lјubavi i slobodnoj volјi, koja se savršeno uklapa u svet video igara Free Guy-a. Dok se Free City igra i način na koji Levi predstavlјa njegovu mehaniku graniče sa fantastičnim, priča u srcu Free Guy-a je ta koja je drži do temelјa, dok se njeni likovi bore sa vrlo lјudskim borbama oko smisla života i lјubavi. Film postiže savršenu ravnotežu između bezbrižne, zabavne akcione komedije i ozbilјnijih, stvarnih trenutaka rasta i učenja da Free Guy postane zaokruženo i zabavno iskustvo.

U srcu tog iskustva je Reynolds, koji igra Guy-a sa kombinacijom harizme i razrogačenih očiju, na granici naivnog, optimizma u kojem se glumac ističe. Reynolds je u njegovim prošlim ulogama (Deadpool, The Hitman's Bodiguard, 6 Underground - samo da nabrojimo neke) pokazao veštinu balansiranja akcije i humora, mada mnogi od tih likova mogu da se osećaju kao kopije jednih drugih. Guy ima nešto od toga, ali funkcioniše unutar filma jer se Reynolds-ov prirodni šarm dobro slaže sa scenarijom i likom. Dalјe pomaže to što je Reynolds okružen zvezdanom glumačkom ekipom koja uklјučuje Comera kao odlučna Millie i Waititi kao slasni negativac Antwan. Comer je fenomenalna glumica i ona koristi te veštine dajući Millie i njenom igračkom karakteru dovolјno dubine, dok je Waititi-a zadovolјstvo gledati na ekranu kao ekscentričnog mogula igre - on je vrsta zlikovaca koje gledaoci vole da mrze. Podržavaju ih sporedni glumci Keery, Ambudkar i Howery, koji svi igraju njihove uloge sa jednakim delovims komedije i topline. Čitava glumačka ekipa okuplјa se kako bi Free Guy-u uneli dubinu, ljubav i humor.

Ono gde Free Guy samo malo posrće je kada pokušava da prikaže širi svet i Guy-ev uticaj izvan Free City-a i Soonami-a, što film čini prikazivanjem popularnih streamer igara i raznih nepoznatih lјudi koji komentarišu ili gledaju situaciju. Iako je cilј da ovi segmenti izgledaju kao istinski, sve ove reakcije deluju nepodnošlјivo po scenario i čine više da gledaoce izvedu iz filma nego da ih dodatno učvrste u svetu Free Guy-a. Sa stanovišta priče, potrebno je postaviti vrhunski treći čin, ali uklјučivanje streamera posebno se više oseća kao usluga fan igara i zbog toga je pomalo nespretno. Nasuprot tome, Free Guy uklјučuje veliki broj holivudskih zvezda koje se kreću od gotovo neprimetnih do apsolutno šokantnih (na najbolјi način), i one su daleko zabavnije. Ipak, iako neki od elemenata kulture video igara Free Guy- a nisu savršeno besprekorni, posebno onima izvan zajednice stvarnog života, film ipak prikazuje industriju u autentičnom svetlu - čak prikazuje i delić mraka unutar njega.

Na kraju, iako je Free Guy najkreativniji, iskreniji i možda najbolјi film o video igricama, film je toliko svež i originalan da svako može da uživa. Gledaoci ne moraju da imaju duboko znanje o video igrama ili zajednici da bi uživali u priči koju pričaju Levy, Lieberman, Penn i Reynolds jer je univerzalna i govori o temama u srcu čovečanstva. Kao takav, Free Guy vredi pogledati za svakoga ko je zainteresovan za premisu koju film pametno koristi, ili one koji traže zabavnu akcionu komediju za gledanj. Njegovim pametnim pripovedanjem, iskrenim srcem, neverovatno zabavnim humorom i uzbudlјivom akcijom, Free Guy ima sve što bi gledaoci mogli da požele u velikom letnjem blockbuster-u.

Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:2021
Reziser:Shawn Levy
Scenario: Matt Lieberman, Zak Penn
Uloge:Ryan Reynolds, Jodie Comer, Taika Waititi
Uzrast:PG-13
Award:3 nagrade i 12 nominacija
Box office:331.5M USD
Studio:20th Century Studios, Berlanti Productions, 21 Laps Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:115 minuta
Podeli:



Preporucujemo