•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gabriel Byrne

Gabriel James Byrne je glumac, čija markantna pojava na filmu i karakteri koje tumači daje posebno obeležje svakom od ostvarenja u kojima ovaj irski glumac uzima učešće.

Rođen je u Dablinu 12. maja 1950 godine, kao prvo od šestoro dece u braku zanatlije bačvara i medicinske sestre. Odgajan u katoličkom maniru, proveo je pet godina svog života u nameri da postane katolički sveštenik, ali je shvatio da zapravo u Boga i ne veruje i da nema nikakve afinitete prema crkvenom životu. Nastavio je školovanje na Univerzitetu u Dablinu gde je studirao arheologiju kojom se kasnije i bavio u životu, pored široke lepeze povremenih poslova koje je obavljao. Radio je i kao konobar, kuvar, vodoinstalater, podučavao engleski jezik itd. Glumački talent otkrio je još kao mladić ali je prvi put nastupio tek sa 29 godina života u pozorišnim predstavama u Dablinu i Londonu.

Prvo televizijsko pojavljivanje bilo mu je u zadnjem serijalu TV- šoua “The Riordans“ 1979. godine. Prvu filmsku ulogu dobio je 1981. godine u čuvenom filmu “Excalibur“ gde je tumačio lik Utera Pendragona. Nakon ove uloge pao je u oči holivudskim producentima, tako da je, po odlasku u Ameriku, nastupio u dosta naslova od kojih su najpoznatiji filmovi “Miller’s Crossing“ braće Koen, “Little Women“ i drugi. Uloga korumpiranog policajca i harizmatičnog lidera bande krminalaca Kitona, u filmu “Usual Suspects“ Briana Singera, 1995. godine lansirala ga je u žižu interesovanja holivudske javnosti čime je postao jedan od najtraženijih glumaca za trilere i drame.

U Ameriku je došao tek u 37-oj godini života, tamo upoznao i malo kasnije, 1988. godine, oženio Ellen Barkin sa kojom je dobio dvoje dece. Rastali su se pet godina kasnije, 1993. a zvanično razveli 1999. godine. Byrne trenutno živi i Bruklinu, u Njujorku. Značajan je i njegov humanitarni rad. Predsednik je irske kardiološke fondacije i amabasador Irske u UNICEF-u od 2004. godine.

Od 2009. godine, od ratnog filma “Attack on Leningrad“, do filma “I, Anna“ 2012. godine nije zabeležio znatnije pojavljivanje na filmu, obzirom da se bavio snimanjem TV serije “In Treatment“ i u ulozi Paul Weston-a, psihoterapeuta, pojavio se 106 puta. Trenutno radi na dva filmska projekta- “All Things To All Men“ koji režira George Isaac i “Le Capital“, Koste Gavrasa, čija se premijera očekuje 2013. godine.

Filmografija

2013 Le capital

2012 All Things to All Men

2012 I, Anna

2008-2010 In Treatment (TV series)

2009 Perrier's Bounty

2009 Attack on Leningrad

2008 Live from Lincoln Center (TV series)

2008 Still Birth Chicken (short)

2007 Emotional Arithmetic

2006 Jindabyne

2006 Played

2005 Wah-Wah

2005 Assault on Precinct 13

2004 The Bridge of San Luis Rey

2004 P.S.

2004 Vanity Fair

2004 Patrick

2003 Shade

2002 Ghost Ship

2002 Emmett's Mark

2002 Spider

2002 Virginia's Run

2000 Madigan Men

2000 When Brendan Met Trudy

2000 Canone inverso - making love

1999 End of Days

1999 Stigmata

1998 Enemy of the State

1998 Quest for Camelot

1998 The Brylcreem Boys

1998 The Man in the Iron Mask

1998 Polish Wedding

1998 Pirates

1997 This Is the Sea

1997 Weapons of Mass Distraction

1997 The End of Violence

1997 Glenroe

1997 Smilla's Sense of Snow

1996 Somebody Is Waiting

1996 The Last of the High Kings

1996 Mad Dog Time

1996 Draiocht (TV movie)

1996 Dr Hagard's Disease

1995 Frankie Starlight

1995 Dead Man

1995 Buffalo Girls

1995 Irish Cinema: Ourselves Alone?

1995 The Usual Suspects

1994 Little Women

1994 Trial by Jury

1994 A Simple Twist of Fate

1994 Screen Two

1994 Royal Deceit

1993 A Dangerous Woman

1993 Point of No Return

1992 Into the West

1992 Cool World

1990 Shipwrecked

1990 Miller's Crossing

1989 Dark Obsession

1988 The Courier

1988 A Soldier's Tale

1987 Siesta

1987 Hello Again

1987 Julia and Julia

1987 Lionheart: The Children's Crusade

1986 Gothic

1986 Defense of the Realm

1985 Mussolini: The Untold Story

1985 Christopher Columbus

1984 Reflections

1984 Treatment

1983 Wagner

1983 The Keep

1983 Hanna K.

1983 The Rocking Horse Winner

1980-1982 Bracken

1982 Joyce in June

1981 The Search for Alexander the Great

1981 Strangers

1981 Excalibur

1980 The Outsider

1978-1979 The Riordans

1978 The Burke Enigma

1978 Last of Summer


Podeli:



Preporucujemo

Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz...
VEČE AKCIJE UZ NASTAVAK KLASIKA- "TOP GAN: MAVERIK" - 26....
Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstavili rezultate...
Retrospektive filmova i Master Class predavanja Karpa...
Otvorena izložba „Nije za preprodaju“ u Prodajnoj...
Dodelom nagrada svečano zatvoren 15. Beldocs festival
Održana beogradska premijera filma NE IGRAJ NA ENGLEZE
Nišville sutra obeležava Noć Muzeja!
Otvorena izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi...
Specijalano TOP GUN VEČE u Cineplexx Niš bioskopu 25....
Otvaranje izložbe „Nije za preprodaju“ 19. maja u...
Izložba Ivan Ivezić: Tihi obrt – Retrospektiva...
Najava specijalnog programa 15. Beldocs festivala: Žena...
"Priče iz Drugog rata" Aleksandra Zografa
KADA JE BITKA, NEKA BUDE UMETNIČKA!
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 12. do 18....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 12. do 18. maja
Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u Bioskopu Balkan
XR izlozba: Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u...
Uloge u kojima ste voleli Benedikta Kamberbača
Pala prva klapa mediteranske komedije „Živi i zdravi“...
VEČE AKCIJE UZ NASTAVAK KLASIKA- "TOP GAN: MAVERIK" 26....
Najbolјi filmovi u 2021. godini
Ekipa Bašta Festa očistila divlje deponije u Nacionalnom...