•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Geoffrey Rush

Geoffrey Roy Rush (Toowoomba, 6. april 1951.), australijski filmski glumac.

Rush je rođen u Toowoombi, Queensland, Australija, kao sin Merle, službenice u robnoj kući, i Roya Badena Rusha, računovođe u australijskom Kraljevskom vazduhoplovstvu. Roditelju su mu se razveli kad mu je bilo pet godina, a majka ga je posle toga odvela da živi s njenim roditeljima u predgrađu. Pre nego što je započeo glumačku karijeru, pohađao je Everton Park State High School. Glumačku karijeru započeo je u pozori[noj družini u Brisbaneu. 1975. je na nekoliko godina otišao u Pariz i studirao mimiku i pantomimu u slavnoj školi mimike Jacquesa Le Coqa, a zatim se vratio u Australiju kako bi nastavio svoju pozorišnu karijeru. Stekao je diplomu iz umetnosti na sveučilištu u Queenslandu. 1979. je četiri meseca bio cimer s Melom Gibsonom, dok su nastupali zajedno u produkciji U očekivanju Godoa.

Rush je nastupao u australijskim pozorištima kao što su Company B, Queensland Theatre Company i Brisbane Arts Theatre, kao i u mnogim drugim. Radio je i kao pozorišni redatelj.

1987. se pojavio u Shakespearovom komadu kao što je Zimska priča sa South Australia Theatre Company.

U septembru 1998. je igrao naslovnu ulogu u drami Pierrea Beaumarchaisa Figarov brak za Queensland Theatre Company.

2007. se pojavio kao kralj Berenger u produkciji Ionescova komada Kralj umire u Malthouse Theatreu u Melbourneu i u Company B u Sydneyu.

Rushov filmski debi bio je australijski film Hoodwink iz 1981. Sledeće godine se pojavio u filmu Starstruck Gillian Armstrong. 1996. je nastupio u filmu Sjaj, za koji je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca, čime je postao prvi australijski glumac koji je osvojio Oscara posle Petera Fincha. Od tada mu se karijera vinula u neslućene visine.

1998. se pojavio u tri velika filma: Jadnici, u kojem je glumio inspektora Javerta; Elizabeta, u kojem je igrao sir Francisa Walsinghama; i u Zaljubljenom Shakespeareu, u ulozi Philipa Henslowea, menadžera glumačke družine koji pokušava ostati miran u sveopštem haosu (nominovan je za Oscar za najboljeg sporednog glumca). 1999. se odmaknuo od uobičajenih dramskih uloga i uzeo ulogu u hororu Kuća straha Stevena Pricea. 2000. je nominovan za ulogu Markiza de Sadea u Otrovnom peru Markiza de Sadea.

Rushova filmska karijera nastavila se ubrzanim ritmom, s devet filmova od 2001. do kraja 2003. Nastupio je u filmu Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera, kao kapetan Hector Barbossa, kao i u njegovim nastavcima.

U televizijskom filmu Život i smrt Petera Sellersa je igrao glumca Petera Sellersa. Za tu ulogu je osvojio Emmy za najboljeg glumca u miniseriji ili filmu. 2005. se pojavio u Münchenu Stevena Spielberga kao Ephraim, hladni pripadnik Mossada.

2011. ponovio je ulogu kapetana Barbosse u filmu Pirati s Kariba: Nepoznate plime.

Rush živi u Camberwellu, predgrađu Melbournea, Victoria, Australija. Postao je aktivan u pokretu za očuvanje baštine i arhitekture.

Od 1988. je oženjen s glumicom Jane Menelaus, s kojom ima kćer Angelicu (r. 1992.) i sina Jamesa (r. 1995.).

Filmografija:
2013 The Best Offer
2012 Being Brendo (TV series)
2010-2012 Lowdown (TV series)
2012 The Man Who Could Not Dream (short) (voice)
2011/I The Eye of the Storm
2011 Green Lantern
2011 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2010 The Warrior's Way
2010 Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
2010 The King's Speech
2009 Bran Nue Dae
2008 $9.99
2007 Elizabeth: The Golden Age
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End
2006 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2006 Candy
2005 Munich
2004 Kath & Kim (TV series)
2004 The Life and Death of Peter Sellers
2003 Harvie Krumpet (short)
2003 Intolerable Cruelty
2003 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003 Finding Nemo
2003 Ned Kelly
2003 Swimming Upstream
2002 The Banger Sisters
2002 Frida
2001 Lantana
2001 The Tailor of Panama
2000 The Magic Pudding
2000 Quills
1999 House on Haunted Hill
1999 Mystery Men
1998 Shakespeare in Love
1998 Elizabeth
1998 Les Misérables
1998 A Little Bit of Soul
1997 Oscar and Lucinda
1997 Frontier (TV mini-series)
1996 Mercury (TV series)
1996 Children of the Revolution
1996 Shine
1996 Call Me Sal (short)
1996 Twisted Tales (TV series)
1995 Dad and Dave: On Our Selection
1994 Midday Crisis (short) (uncredited)
1987 Twelfth Night
1982 Starstruck
1981 Hoodwink
1981 Menotti (TV series)
1981 The Added Dimension (video)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Odrzan prvi beogradski kviz na otvorenom na terasi CineStara
Veritas ojačava sajber otpornost novim rešenjima...