•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gillian Anderson

Gillian Anderson (Chicago, 9. avgust, 1968.), američka je glumica koja je javnosti najpoznatija po ulozi Dane Scully u kultnoj naučno-fantastičnoj seriji "X-Files".

Gillian Anderson rođena je u Chicagu, 1968. godine, gde je Otac Edward, vodio nezavisnu filmsku kompaniju, a majka Rosemary radila kao kompjuterski analitičar. Gillian je najstarija kći u porodici koju još sačinjavaju brat Aaron i sestra Zoe.

Porodica je u početku živela u Puerto Ricu, ali je otac Edward želeo steći filmsku diplomu pa je otišao u London na tamošnju filmsku akademiju. Devet godina u Londonu je bilo dovoljno da Gillian stekne britanski naglasak koji će joj pri povratku u Ameriku, tačnije u Grand Rapids, Michigan, doneti mnoga zadirkivanja od strane vršnjaka.

Zbog svega toga Gillian je u pubertetu pokazala snažnu buntovnu prirodu - oblačila se kao pankerka, a navodno je s 14 godina izgubila nevinost zaslugom 10 godina starijeg punk-rockera koji joj je bio idol, a matursko veče je provela u zatvoru zbog nedoličnog ponašanja. Roditelji su na vreme uočili da bi njenu energiju trebalo kanalizirati u umetnost.

Za vreme srednje škole Gillian se počela zanimati za glumu i nastupala je u lokalnom pozorištu. Posle se upisala na kurs u Nacionalnom pozorištu Velike Britanije u Ithaci, New York, a potom i u dramsku školu "Goodman", na De Paul univerzitetu u Chicagu gde je stekla diplomu.

Gillian Anderson je na sebe privukla pažnju nastupom u drami Alana Ayckbourne "Odsutni prijatelji", postavljenoj u Pozorišnom klubu Manhattana, za šta je dobila nagradu "Pozorišni svet". Godine 1992. je imala filmski debi u opskurnom filmu "Home fires burning", u kojem je imala "škakljivu" scenu.

Chris Carter je 1993. inzistirao kod "Foxovih" producenata da upravo Gillian Anderson tumaći Danu Scully. To je uspeo nakon teške borbe, u kojoj su "Foxove" glavešine držale da je za glavnu žensku ulogu potrebna nešto "seksepilnija" glumica.

Prilikom snimanja prve sezone, Gillian Anderson se upoznala sa scenografom Clydeom Klotzom i venčala se s njim početkom 1994. godine. 25. septembra 1994. godine je rodila kći Piper. Klotz i Andersonova su se rastali početkom 1997. U decembru 2004. godine Anderson se udala za autora dokumentarnih filmova Juliana Ozannea u jednom selu u Keniji. Anderson i Ozanne su se zatim rastali nakon 18 meseci bračnog života i to 1. decembra 2006. godine.

Filmografija:
2012 The Curse of The Buxom Strumpet (pre-production)
2013 Re-Entry: Grey Zone (post-production)
2013 Mr. Morgan's Last Love (post-production)
2012 I'll Follow You Down (post-production)
2012 Room on the Broom (TV movie)
2012 Sister
2012 Shadow Dancer
2012 The Fall (TV series)
2011 Great Expectations (TV series)
2011 Johnny English Reborn
2011 From Up on Poppy Hill
2011 Moby Dick (TV mini-series)
2011 The Crimson Petal and the White (TV mini-series)
2010 Any Human Heart (TV series)
2010 No Pressure (short)
2009 Boogie Woogie
2008 How to Lose Friends & Alienate People
2008 The X Files: I Want to Believe
2007 Robbie the Reindeer in Close Encounters of the Herd Kind (TV short)
2007 Closure
2006 The Last King of Scotland
2005 Bleak House (TV mini-series)
2005 Tristram Shandy: A Cock and Bull Story
2005 The Mighty Celt
2004 The X Files: Resist or Serve (Video Game)
1993-2002 The X-Files (TV series)
2000 The House of Mirth
1999 Harsh Realm (TV series)
1999 Frasier (TV series)
1998 Playing by Heart
1998 The X Files
1998 The Mighty
1998 The X Files Game (Video Game)
1997 Chicago Cab
1997 Princess Mononoke
1997 The Simpsons (TV series)
1996 Hellbender (Video Game)
1996 ReBoot (TV series)
1995 Eek! the Cat (TV series)
1993 Class of '96 (TV series)
1992 The Turning
1988 A Matter of Choice (short)
1986 Three at Once (short)

Podeli:



Preporucujemo

Nova knjiga na temu AI-a: „200 ideja kako zaraditi uz...