•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Good Will Hunting (1997)

Dobri Will Hunting (eng. Good Will Hunting) je američka drama iz 1997. godine koju je režirao Gus Van Sant, a u kojoj su glavne uloge ostvarili Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver i Stellan Skarsgård. Scenario su napisali Affleck i Damon, a sam Damon glumi i naslovnu ulogu u filmu koji prati 20-godišnjeg radnika iz južnog Bostona Willa Huntinga, genijalca koji je prisiljen viđati se s terapeutom (Williams) i učiti naprednu matematiku s nagrađivanom profesorom (Skarsgård) kako bi izbegao zatvorsku kaznu. Kroz terapiju Will ponovno preispituje svoje odnose s najboljim prijateljem (Affleck) i novom devojkom (Driver) dok se u isto vreme suočava s ličnim emotivnim problemima i odlučuje o svojoj budućnosti.

Film Dobri Will Hunting bio je kritički i komercijalni uspeh. Tokom bioskopske distribucije zaradio je preko 225 miliona dolara, čak dvadeset i dva puta više od svog inicijalnog budžeta koji je iznosio približno 10 miliona dolara. Nominovan je u devet kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar od čega je osvojio dva: za najboljeg sporednog glumca (Robin Williams) i najbolji originalni scenario (Matt Damon i Ben Affleck).

Ben Affleck i Matt Damon u originalu su napisali scenario za triler: mladić iz problematičnog dela južnog Bostona natprirodne inteligencije postaje meta FBI-a koji u njemu vidi potencijalnog agenta. Predsednik studija Castle Rock Entertainment Rob Reiner ih je naterao da izbace aspekt trilera iz priče i fokusiraju se na odnos između Willa Huntinga (Damon) i njegovog psihologa (Williams). Na Rainerov zahtev priznati scenarista William Goldman pročitao je scenario i dodatno predložio da klimaks filma treba biti Willova odluka da sledi svoju devojku Skylar u Kaliforniju. Goldman je konstantno negirao uporne glasine da je on napisao scenario za Dobri Will Hunting ili da je učestvovao na njemu kao konsultant. U svojoj knjizi Which Lie Did I Tell? Goldman je istao da je nakon što je pročitao scenario i proveo jedan dan s njegovim autorima njegova jedina kontribucija bila slaganje s komentarima Roba Reinera. Napisao je: "Mislim da je jedini razlog neverice da su Matt Damon i Ben Affleck zaista napisali scenario bila čista ljubomora. Bili su mladi, zgodni i slavni."


Studio Castle Rock otkupio je scenario za 675 hiljada dolara umesto za 775 hiljada što je značilo da će Affleck i Damon zaraditi dodatnih 100 hiljada dolara ako se film producira, a oni budu jedini potpisnici na scenariju. Međutim, studiju se nije svidela ideja da Affleck i Damon budu u glavnim ulogama već su mnogi direktori studija želeli videti Brada Pitta i Leonarda DiCaprija. U vreme dok su Damon i Affleck odlazili na sastanke u Castle Rock, reditelj Kevin Smith je s Affleckom radio na filmu Mallrats, a zajedno s Affleckom i Damonom na filmu Chasing Amy. Videvši da obojica imaju probleme s Castle Rockom, Smith i njegov producent-partner Scott Mosier su otkupili scenario za Miramax čime su naknadno postali izvršni producenti na filmu.

Nakon što je otkupio prava na film od Castle Rocka, studio Miramax odobrio je početak produkcije. Nekoliko poznatih filmaša razmatrano je za režiju filma od kojih su najpoznatija imena bila Mel Gibson, Michael Mann i Steven Soderbergh. U početku je Affleck upitao Kevina Smitha da li je on zainteresiran za režiju filma. Smith je odbio rekavši da im je potreban "dobar rediatelj" i da on samo režira vlastite scenarije i da nije dobar kao vizualni redatelj. Affleck i Damon su na kraju odabrali Gusa Van Santa čiji je rad na ranijim filmovima, posebno Drugstore Cowboy ostavio jako dobru impresiju na scenariste. Miramax se složio s izborom i Van Sant je dobio posao.

Dobri Will Hunting snimljen je na lokacijama u Bostonu i Torontu u razdoblju od pet meseci 1996. godine. Iako je priča smeštena u Bostonu, dosta filma snimljeno je na lokacijama u Torontu, a Univerzitet tog grada "glumio" je univerzitet Massachussetts i Harvard dok su scene u učionicama snimljene u McLennan Physical Laboratories i Central Technical School takođe u Torontu. Scene koje se odvijaju u barovima u južnom Bostonu ("Southie") snimljene su u Woody's St. Tavern. Duga scena na kraju filma preko koje ide odjavna špica snimljena je u Stockbridgeu, na putu prema granici s državom New York.


Glumačka ekipa tokom probnih snimanja radila je na dosta improvizacija. Pomoću njih Robin Williams, Ben Affleck i Minnie Driver znatno su dopridonijeli svojim likovima. Poslednja rečenica Robina Williamsa u filmu kao i scena seanse u kojoj priča o ružnim navikama svoje supruge takođe su bile produkt improvizacije. Upravo ta scena je iznenadila kompletnu filmsku ekipu. Prema Damonovim audio komentarima na DVD izdanju filma, improvizacija scene naterala je kamermana Johnnyja na snažan smeh pa se u jednom kratkom trenutku može videti i micanje kamere dok prikazuje Damona kako se takođe smeje.

Reditelj Gus Van Sant je istakao u DVD komentarima da bi svakako ostavio barem nekoliko izbačenih scena iz filma da je tada znao da će film postati toliko popularan. U jednoj od njih Skylar dolazi u posetu Chuckieju nadajući se da će otkriti Willovo ekscentrično ponašanje o kojem Will ne želi da razgovara.

Sam film posvećen je sećanju na pesnika Allena Ginsberga i pisca Williama S. Burroughsa koji su obojica umrli 1997. godine.

Film je krenuo u limitiranu bioskopsku distribuciju i u prvom vikendu je zaradio 272.912 dolara. U široku bioskopsku distribuciju krenuo je u januaru 1998. godine, a u prvom vikendu je zaradio 10.261.471 dolara. U Severnoj Americi sveukupno je zaradio 138.433.435 dolara, dok mu sveukupna svetska bioskopska zarada danas iznosi 225.900.000 dolara.

Film Dobri Will Hunting zaradio je hvalospeve kritičara. Na popularnoj Internet stranici Rotten Tomatoes film ima 97% pozitivnih ocena, a postotak je temeljen na 68 primljenih kritika uz prosečnu ocenu od 8/10. Na drugoj Internet stranici koja prikuplja kritike filmskih kritičara, Metacritic, film ima prosečnu ocenu 70/100 temeljenu na 28 primljenih kritika.

Žanr:drama
Godina:1997
Reziser:Gus Van Sant
Scenario:Matt Damon, Ben Affleck
Uloge:Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck
Uzrast:R
Award:Osvojena 2 oskara
Studio: Be Gentlemen Limited Partnership
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:126 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...