•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gosti iz Slovenije i dve predstave iz Srbije na Međunarodnom festivalu dečjeg pozorišta u Subotici

U nedelju 20. septembra i ponedeljak 21. septembra, u Glavnom programu Međunarodnog festivala za decu u Subotici, izvedene su tri predstave: „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta „Nebo” iz Slovenije, “Crvenkapa” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina i „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda.

Predstava „To je Ernest” izvedena je u nedelju nakon svečanog otvaranja, na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta Subotica. Lutkarsko pozorište „Nebo” iz Slovenije je bio jedini gostujući ansambl iz inostranstva, usled poznatih okolnosti zbog pandemije virusa korona. Andrej Štular, scenograf, dizajner lutaka i jedan od glumaca, kao i glumica Petra Stare, izrazili su zadovoljstvo što su bili u mogućnosti da prikažu predstavu van granica svoje zemlje. „Ovo nam je prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije, a ni u Sloveniji nismo puno igrali od marta – tek od avgusta smo nastupali na nekim letnjim festivalima”, rekla je Stare.

Njihova predstava bavi se odnosom devojčice Ane i mačka Ernesta. „Osećam da ova predstava može pokazati deci kako je lepo imati prijatelja. Kada ga imamo nije važno ako se posvađamo, već da ostajemo prijatelji i da se poštujemo, prihvatamo onakvi kakvi jesmo”, rekla je Petra Stare i dodala: „Mi ovu predstavu jako volimo jer je izgrađena iz gegova i deluje kao neki crtani film uživo”. Njen kolega Andrej Štular istakao je da su reakcije dece na predstavu koju izvode nekad i neočekivane, a da i odrasli imaju zanimljive refleksije: „Rekli su nam da je to priča bez nasilja i bez ikakve agresivne scene, iako ima nekih konflikata. Bilo je i filozofskih izjava, i svakakvih reakcija”.

Predstava „Crvenkapa” izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica u ponedeljak 21. septembra. Ovo lutkarsko ostvarenje zasnovano je na jednoj od najpopularnijih svetskih bajki. Miroslav Maćoš, jedan od glavnih glumaca u predstavi, opisao je specifičnosti ove interpretacije poznatog dela: „Ova Crvenkapa jeste na neki način modernizovana. Mi smo je odigrali na drugačiji način, ne kroz klasičnu priču o Crvenkapi, već kroz odnos između likova. Izazov je u tome što igramo samo nas dvoje i oboje smo maltene sve vremene na sceni, kao lovac, Crvenkapa, mama, vuk, i pripovedači. Predstava je fizički zahtevna, dinamična, duhovita. Gde god da smo je igrali, imali smo dobar odziv publike”.

Maćoš je istakao i važnost dolaska na festival ovakvog renomea: „Otići na Međunarodni festival uvek je značajno, bez obzira na okolnosti. To je događaj, ne samo što se tiče igranja predstave pred novim auditorijumom. Možete da vidite šta vaše kolege rade, da uđete u nove tokove lutkarstva. Uvek je zadovoljstvo doći ovde”. O činjenici da ovogodišnji Glavni program nije takmičarskog karaktera, Maćoš je rekao: „To je super. Mi smo ovde došli da pokažemo šta mi umemo, da jedni sa drugima popričamo, razmenimo iskustva, vidimo ko u kom pravcu ide. Nema tog klasičnog opterećenja, kao kad je festival takmičarski. Osnovni i najvažniji deo našeg posla je da publika uživa”.

Glavni program drugog festivalskog dana zatvorilo je izvođenje predstave „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta Subotica. Ova lutkarska predstava govori o putovanju u nepoznato kao velikom izazovu, koji može da bude i velika opasnost. O inovacijama koje ova predstava donosi u poznato štivo, rediteljka Isidoga Goncić je rekla: „Svi mi znamo gde je putovao Guliver i kako to izgleda. Razmaštali smo ceo taj novi predeo u koji je upao, i to je bila jedna od većih izmena, što smo taj prostor vizualno još više definisali. Takođe, uvek me je nerviralo što je Guliver toliko dobar. On uopšte nije takav. To je bila jedna od ideja – da on od zloće postane dobar. U tome je čar odrastanja i sazrevanja”.

Isidora Goncić se osvrnula na proces rada na predstavi u doba korone, i povratak u festivalski život: „Mi smo jako dugo pravili predstavu, 7-8 meseci od februara. To uopšte nije planirano. Svašta smo prošli i to se vidi u duhu predstave. Ovo nam je prvo putovanje i mislim da smo sigurno mesec dana bili uzbuđeni što ćemo uopšte ići negde. Jako smo srećni i dobro je što festival postoji i ove godine, da je tu. Divno je što učestvujemo ovde”.

Pored uživo izvedenih postavki, u bioskopu Eurocinema je prikazana i predstava „Kraljica boja” austrijskog pozorišta Fauerblau. Ostvarenje koje potpisuju reditelji Monika Zöhrer, Klaus Seewald bajka je o kraljici i njenim podanicima – bojama.

Drugog festivalskog dana otvorena je i Studentska izložba festivalskog plakata u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš”, a održana je promocija knjige „Savršen darmar” Vladimira Andrića, u Osnovnoj školi „Miroslav Antić” na Paliću.

Trećeg festivalskog dana, u utorak 22. septembra, na repertoaru su dve predstave u takmičarskom programu: „Mladunče – pingvin koji je hteo da leti“ Regionalnog lutkarskog pozorišta Brjansk iz Rusije biće prikazana u 16 časova kao snimak u bioskopu Eurocinema, dok će predstava „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad biti izvedena uživo u u 17h Narodnom pozorištu Subotica na sceni “Jadran”. U pratećem programu na Otvorenom univerzitetu Subotica, od 19:30 biće održana promocija zbornika radova „Pozorište za decu – umetnički fenomen”, dok će u 20h na istom mestu biti održan 11. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu „Žensko stvaralaštvo u pozorištu za decu i mlade i festival kao društveni fenomen”.

Podeli:



Preporucujemo