•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Govorite li ženski? - panel o ženskom književnom jeziku

U utorak. 15. novembra održan je književni panel “Govorite li ženski?” na kojem se temeljno, žustro i glasno govorilo o ženskom književnom jeziku. Kontrast izdavaštvo iniciralo je ovaj razgovor kako bi čitalačkoj javnosti iznova ponudilo sveže promišljanje jedne od najaktuelnijih tema savremene književne scene.

Panelistkinje su najpre predstavile po jednu knjigu koju je u okviru projekta "Govorite li ženski?" objavilo Kontrast izdavaštvo u nameri da afirmiše i promoviše žensko književno stvaralaštvo. Predstavljene su knjige sedam evropskih autorki, različitih književnih formi i žanrova, pisanih na sedam različitih jezika. Panelistkinje su pošle od definicije da žensku književnost određuje to što je pišu žene, ukazujući na to da je u istoriji književnosti na razne načine vekovima bila marginalizovana. Učesnice su govorile i o različitim tematskim, poetskim i stilskim osobenostima ženskog književnog jezika. Naglašeno je da ženska vizura uključuje i vizure drugih, da ženska strana predstavlja oneobičavanje slike stvarnosti koji stvara dominantni muškarac. Termin i koncept ženske književnosti poseduje takođe politički naboj. Položaj autorki, prevoditeljki, urednica, izdavačica, kritičarki, prati društveni položaj žena u društvu, kao i ženska književnost u odnosu na dominantne književne tokove.

U razgovoru su učestvovale: Žarka Svirčev, istoričarka književnosti i književna kritičarka, Marija Ratković, teoretičarka umetnosti i književnica, Milica Špadijer, pesnikinja, Jelena Vukićević, teoretičarka književnosti i književna kritičarka, Marija Dragnić, pesnikinja i urednica, Jelena Lalatović, teoretičarka književnosti i književna kritičarka, Jovana Milovančević, novinarka Radio Beograda 2 i književna kritičarka i Sara Arsenović, novinarka Radio Beograda 2 kao moderatorka razgovora.

Na panelu se čitalačkoj publici Kontrast izdavaštva obratila zamenica ambasadora Evropske Unije Plamena Halačeva, koja je istakla činjenicu da su žene brojnije od muškarca kao čitateljke, ali i kao autorke najprodavanijih romana. Ipak, ona je istakla tvrdnju Džojs Kerol Outs da glagol "pisanje" i dalje podrazumeva da je muškarac taj koji stoji iza čina pisanja.

Povod održavanju ovog panela je pokretanje nove edicije Kontrast izdavaštva - Ženski glas, koja objedinjuje značajna dela koje su pisale žene pre svega 20. veka. Do sada su u novoj ediciji objavljene: Simon de Bovoar, Nerazdvojne, Klaris Lispektor Čas zvezde, Merse Rudureda Dijamantski trg, Ingeborg Bahman Malina, Kora Sandel Trilogija o Alberti i Magda Sabo, Abigel. Sa uniformisanim crnim dizajnom uz ilustrovani dominantni motiv na korici, Kontrastova ženska biblioteka ambiciozno pokušava da ispiše jedan alternativni ženski kanon.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...