•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Greta (2018)

Kao jedan od onih YouTube video snimaka koji reklamira Love Actually ili gđa Doubtfire kao horor filmove - ali u obrnutom smeru - Gretinih prvih 20 minuta se osećaju kao trik: Može li to zapravo biti topla priča o žalosnoj devojci (Chloe Grace Moretz) koja pronalazi utehu u svom novom prijatelјstvu sa sredovečnom ženom (Isabelle Huppert) jednako usamlјenom kao što je ona?

Ili, kao što trejler sugeriše, da li je to jeziva bajka nevine privučene čarobnom vešticom koja skriva svoju zlobu iza francuskog akcenta i privlačne kolekcije džempera? Odgovor je pomalo od oboje, stvarno, a onda i nešto drugo: luda psihodrama tako natoplјena namigivanjem, blistavog kampa da gotovo uspeva da pobegne od olovnih izraza tog žanra.

Sve počinje kada Frances McCullen (Chloe Grace Moretz), sveže diplomirana na Smith-u i još uvek oplakuje smrt svoje majke, pronađe napuštenu torbu u podzemnoj železnici; kockasta i ženska, njena sjajna kopča u relјefnoj koži. (Simbolizam, njihovo ime je zelena zmijska koža.) Ona želi da vrati torbicu svom zakonitom vlasniku, jer, ona kaže ozbilјno, "Odakle ja dolazim, to je ono što radimo." "Dobro, ovo je Manhattan," njen najbolјi prijatelј ( Maika Monroe) brzo odgovara. "Nađeš torbu, zoveš odred za bombe."

Umesto toga, Frances se probija do Brooklyn gradske kuće gde Greta (Isabelle Huppert) nudi svoju neverovatnu zahvalnost, a zatim čaj; nekako se rastaju sa zajamnim brojevima telefona i obećavaju da će otići u šoping za Gretu, čiji je dom suviše prazan otkako je njen muž umro, a njena kćerka otišla na muzički konzervatorijum u Pariz. Greta izgleda divno; staromodno, elegantno, milostivo i lјubazno. Spojler: Ona je ludak. I kao Glenn Close in Fatal Attraction, ona neće biti ignorisana.

Scenarista i reditelј Neil Jordan ima Oscara 1992. za The Crying Game (njena zvezda, Stephen Rea, čak upada i za kratku zapaženu ulogu), ali on baš ne lovi u Oscar-ovim vodama ovde. Greta je u suštini divan B-film koji je izveden sa talentom A-nivoa, što ne znači da nije zabavan - barem dok čitavoj stvari u suštini ne ponestane narativnog puta, i bilo kakvog privida novih ideja.

Čak i sa dve takve nadarene glumice koje su mu na raspolaganju, kada Jordan počne da udara gong Gretinog ludila, jednostavno nema mnogo mesta za oboje; Moretz uglavnom usisava vazduh, prestravlјena, dok je Huppert ostavlјena sa jednom notom da se otkine: visoko C, za Crazy (Luda).

Naslovna uloga se posebno oseća ispod platnog razreda glumice koja je toliko godina provela u ovladavanju umetnošću Undone Woman filma. Ali se ispostavlјa da je i njena Greta bila ušteda u filmu; prisustvo tako fantastične ludače - i tako svesne priče o kiču u ponoćnom filmu - to i nije tako bitno ako ste sve to videli ranije, i bolјe.

Žanr:drama, misterija, triler
Godina:2018
Reziser:Neil Jordan
Scenario:Ray Wright, Neil Jordan
Uloge:Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe
Uzrast:R
Award:1 nagrada
Studio:Sidney Kimmel Entertainment, Lawrence Bender Productions, Little Wave Productions
Zemlja:Ireland
Jezik:engleski
Trajanje:98 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...