•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hank Azaria

Henry Albert "Hank" Azaria rođen 25. aprila 1964. godine je američki filmski, televizijski i scenski glumac, reditelj i komičar. Zapažen je po tome što je jedan od glavnih glumaca koji pozajmljuju glasove u televizijskoj seriji “The Simpsons” na kojoj radi od 1989. godine do današnjih dana. On pozajmljuje glasove likovima: Moe Szyslak, Apu Nahasapeemapetilon, Chief Wiggum, Comic Book Guy, Carl Carlson ali i mnogim drugim. Azaria, koji je pohađao Univerzitet Tufts je počeo da radi na ovoj seriji sa jako malo iskustva u pozajmljivanju glasova, ali već u drugoj sezoni, sve to se promenilo. Mnogo njegove glume je zasnovano na poznatim glumcima i likovima, a Moe-ov glas, na primer, podseća na glumca Al Pacino-a.

Uporedo sa radnom na seriji “The Simpsons”, Azaria je postao poznat zbog glume u filmovima: The Birdcage (1996), Godzilla (1998), Mystery Men (1999), America's Sweethearts (2001), Shattered Glass (2003), Along Came Polly (2004), Run Fatboy Run (2007), Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009) i The Smurfs (2011). Isto tako je imao uloge i u TV seriji Mad About You and Friend i drami Huff (2004–2006), u kojoj je tumačio glavni lik.

Azaria je rođen kao Henry Albert Azaria 25. aprila 1964. godine u Forest Hills-u, Queens, New York, kao sin Jevreja iz Soluna u Grčkoj. Njegov otac Albert je vodio nekoliko radnji za proizvodnju odeće, dok je majka odgajala njega i dve sestre Stephanie i Elise. Kao dete, Azaria je često učio napamet i oponašao scenaria filmova, predstava i stend ap komedija u kojima je i uživao.

Azaria je pohađao školu The Kew-Forest u Forest Hills-u Nije svesno odlučio da postane glumace, dok nije igrao u školskoj predstavi sa 16. godina i tek tada je postao “opsednut” glumom. Oboje njegovih roditelja su voleli sve oblike šou biznisa, što mu je i dalo podstreka da postane glumac. Studirao je glumu do 1985. godine na univerzitetu Tufts, pre nego što je upisao American Academy of Dramatic Arts. Na Tufts-u je upoznao Oliver-a Platt-a, sa kojim je postao i najbolji prijatelj. Hank i sam priznaje da je Platt bio bolji glumac od njega na koledžu i stvarno ga je inspirisao.

Iako nije očekivao da će biti potrebno puno napora da uspe, Azaria je odlučio da postane profesionalni glumac, zato što bi mu kasnije sigurno bilo jako žao da to nije učinio. Njegov prvi glumački posao je bila reklama za italijansku televiziju kada je imao 17 godina. Iako je želeo da bude samo pozorišni glumac, odlučio je da je televizija bolja arena koja pruža više prilika, tako da je onda kada mu je ponuđen posao od strane agenta Harry-ja Gold-a, rešio da se preseli u Los Anđeles.

Azaria se proslavio radom na animiranoj tv seriji “The Simpsons” koja se nastavila sve do današnjih dana. Njegov rad mu je doneo čak tri Emmy nagrade za odlično pozajmljivanje glasova: 1998, 2001 i 2003. Azaria ipak priznaje da provodi jako malo vremena radeći na seriji “The Simpsons”. To je svegga 1 sat u četvrtak kada ekipa čita scenario, a onda 4 sata u ponedeljak kada se sve snima. Glumac zaključuje da je to što se njega tiče najbolji posao na svetu.

Azaria zarađuje oko 300.000 USD po 1 epizodi ove animirane serije, a do 1998. godine je zarađivao dosta manje – 30. 000 USD po epizodi.

Ovog glumca prijatelji opisuju kao “frika za mimiku” zbog njegove sposobnosti da kopira gotovo svaki mogući glas nakon što ga čuje. Kao dete je verovao da to može svako da uradi, ali je kasnije shvatio da to nije uobičajeno. On tvrdi da mu svaki glas koji čuje ostaje u sećanju, bilo da se radi o glasu neke poznate ličnosti ili običnog čoveka.

Početkom 1990. godine, Azaria je bio u vezi sa glumicom Julie Warner. 1994. godine je započeo vezu sa Helen Hunt i venčali su se na tradicionalnoj jevrejskoj ceremoniji u Južnoj Kaliforniji 17. jula 1999. godine. Nakon godine dana braka on se iselio iz zajedničkog doma , da bi se 18. decembra 2000. godine i razveli. 2007. godine je Hank počeo da se viđa sa nekadašnjom glumicom Katie Wright i imaju zajedničkog sina Hal-a rođenog 2009. godine. Žive u četvorosobnom stanu u Pacific Palisades-u, koji je Azaria kupio nakon što je prodao svoju kuću na Bel Air-u 2011. godine.

Filmografija:

1986 Joe Bash Maldonado

1988 Nitti: The Enforcer

1988 Family Ties Joe

1989 Growing Pains Steve Stevenson

1989 Hollywood Dog Hollywood Dog

1989–present The Simpsons

1990 Cool Blue Buzz

1990 Pretty Woman Detective

1990 The Fresh Prince of Bel-Air Jerry

1990 Babes Tony

1991–1994 Herman's Head Jay Nichols

1994 Quiz Show Albert Freedman

1994–1995 Beethoven

1994–1996 Spider-Man: The Animated Series Eddie Brock/Venom

1994–2003 Friends David

1995 Tales from the Crypt Richard

1995 Street Sharks

1995 What-a-Cartoon Elmo

1995 Now and Then Bud Kent

1995 If Not for You Craig Schaeffer

1995 Heat Alan Marciano

1995–1999 Mad About You Nat Ostertag

1996 The Birdcage Agador Spartacus

1997 Grosse Pointe Blank Steven Lardner

1997 Anastasia Bartok

1998 Chicken Little

1998 Great Expectations Walter Plane

1998 Homegrown Carter

1998 Stressed Eric Eric

1998 Godzilla Victor 'Animal' Palotti

1998 Celebrity David

1999 Cradle Will Rock Marc Blitzstein

1999 Mystery Men The Blue Raja

1999 Mystery, Alaska Charles Danner

1999 Bartok the Magnificent

1999 Tuesdays with Morrie Mitch Albom

2000 Fail Safe Live dramatic broadcast

2001 Futurama Harold Zoid

2001 America's Sweethearts Hector Gorgonzolas

2001 Uprising Mordechaj Anielewicz

2002 Bark! Sam

2002 Imagine That John Miller

2003 Shattered Glass Michael Kelly

2004 Nobody's Perfect Ray

2004 Along Came Polly Claude

2004 Eulogy Feature film Daniel Collins

2004 Dodgeball: A True Underdog Story Young Patches O'Houlihan

2004–2006 Huff Dr. Craig "Huff" Huffstodt

2005 The Aristocrats

2007 Chicago 10

2007 The Grand Mike 'The Bike' Heslov

2007 The Simpsons Movie

2007 Run Fatboy Run Whit

2008 Immigrants (L.A. Dolce Vita) Jóska Voice; dub of Hungarian film[99]

2009 Night at the Museum: Battle of the Smithsonian

2009 Year One Abraham

2010 Love and Other Drugs Dr. Stan Knight

2010 Under the Boardwalk: The Monopoly Story

2011 Hop

2011 The Cleveland Show Comic Book Guy

2011 The Smurfs Gargamel

2011 Free Agents Alex

2011 Happy Feet Two The Mighty Sven

2012 Lovelace Gerard Damiano

2013 The Smurfs 2 Gargamel

Pozajmljivanje glasova u video igrama:

1996 The Simpsons Cartoon Studio

1997 The Simpsons: Virtual Springfield

2001 The Simpsons Wrestling

2001 The Simpsons Road Rage

2002 The Simpsons Skateboarding

2003 The Simpsons Hit & Run

2005 Friends: The One With All The Trivia David

2007 The Simpsons Game

2009 Night at the Museum: Battle of the Smithsonian

Pozorišne uloge:

2003 Sexual Perversity in Chicago Bernard

2004–2005 Spamalot

2007 The Farnsworth Invention David Sarnoff

Podeli:



Preporucujemo

Ko je sve bio agent 007
Jedanaest filmova autora iz Srbije na 13. Merlinka Festivalu
Muzej savremene umetnosti Vojvodine - Performans Ivane...
FRANCUSKO-SRPSKI FILMSKI SUSRETI #6 1-3. decembar 2021,...
Film "Nije loše biti čovek" - Dušan Kovačević:...
Ko su "Bondove devojke"
Omiljeni lik iz "La Case de Papel" dobija vlastitu seriju
Otvorena izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES u...
Film “Skoči, dušo” na zatvaranju 13. Merlinka...
Branko Đurić i Izudin Bajrović o premijeri komedije...
Rasprodata premijera filma “Nije loše biti čovek”...
"Francuska depeša" stiže u bioskope
Direktor Nisvila najavljuje 200.000 posetilaca
Opera “Služavka Gospodarica” na velikoj sceni Kolarca...
Ekskluzivno i uživo - Kraljevska opera i balet iz Londona...
Filmski centar Srbije - Dani domaćeg filma u više od 40...
Ovacije na ekskluzivnoj projekciji komedije “Deset u...
Kusturici nagrada "Beogradski pobednik"
I Monika Beluči u "Južnom vetru"?
Gojković: U nastavku "Bese" fokus je na mlađoj generaciji
Marko Grba Singh: "Rampart je film o prostorima u kojima...
Ovacije i gromoglasan aplauz na premijeri komedije “Deset...
Komplet za Nišville 2022 po ceni pojedinačne ulaznice!
MSUV - Izveštaj sa konferencije za medije povodom izložbe...
BOŽIĆ ZA PAMĆENJE NA PICKBOX TV-u!
Nova izdanja Filmskog centra Srbije na 27. Festivalu...
Festival Alternative film/video u znaku Nesvrstanih
Najnovija Diznijeva avantura u Cineplexx bioskopima
Pet grešaka koje su fanovi primetili u seriji "Squid Game"
Izašle su poslednje epizode "La Case de Papel"