•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hidden Figures (2016)

Kada posmatramo čitavu sliku, brojevi znače sve: čak su i naša tela napravljena od jednačina. Ipak, filmovi o ljudima koji se bave brojevima imaju tendenciju da budu smrtno dosadni – često nam ih podmeću kao pretencioznu zabavu koja je dobra za nas i to tokom sezone prestižnih filmova. Kome treba još jedan belac koji parčetom krede grčevito piše na tabli?

Međutim, čak iako su brojevi svuda, oni još uvek imaju tu sposobnost da nas iznenade. „Hidden Figures“, film koji je istovremeno blistavo zabavan i svojevrstan prozor u istoriju, opire se trendu dosadnih filmova o matematičarima. Njegovi likovi zasnovani su na stvarnim ljudima, triju afroameričkih matematičkih čarobnjaka, koji sasvim slučajno čine žene koje su se zaposlile u NASA-i ranih 1960-ih godina, kako bi pomogle u obradi ključnih podataka u prvim svemirskim misijama. Kada Al Harrison (Kevin Costner), nervozni glavni inženjer u NASA-inoj grupi sa uzbudljivim imenom, Space Task Group, ogorčeno pita: „Zar nemamo nijednu osobu u celoj ovoj zgradi koja može da se pozabavi analitičkom geometrijom?“, skromna žena koja je poslata u njegovu kancelariju zapravo je Katherine Johnson (Taraji P. Henson), nekadašnje dete – genijalac koje je pronašlo posao u Langley Research Center-u kao „kompjuter“, izraz kojim su opisivane žene obučene da obrađuju kalkulacije na mašini za sabiranje. (A pošto se radi o Virdžiniji u doba pre integracije, nju šalju da radi u sobi koja je namenjena za „obojene kompjutere“ („Colored Computers“)).

Katherine može mnogo više od prostog upravljanja mašinom za sabiranje, što brzo i dokazuje. Međutim, čak i tada, prepreke sa kojima se suočava su skoro isto onoliko zastrašujuće kao i slanje čoveka u svemir. Ljubomorne, ogorčene kolege (jednog od njih igra Jim Parsons iz serije „The Big Bang Theory“) pokušavaju da je potkopaju: ona je crna i žena je, što je dvostruki udarac koji njihovi ugroženi mali belački egoi jednostavno ne mogu da podnesu. Onda kada ona pokuša da sipa kafu iz zajedničke džezve u kancelariji, njene kolege, sve belci i skoro svi muškarci, razmenjuju znalačke poglede jedni s drugima – sledećeg dana, mala, odvojena ali navodno jednaka džezva pojavljuje se na stolu, namenjena posebno njoj. Jedini toalet koji joj je dozvoljeno da koristi nalazi se u drugoj zgradi, koja je oko 800 metara udaljena od njenog radnog mesta. Ona svoj posao nosi sa sobom kada ide na ove pauze, ali to nije važno. Celo to putovanje traje predugo, pa njeno odsustvo počinje da izaziva znatiželju.

U međuvremenu, dve Katherineine prijateljice i koleginice u Langleyu nose se sa svojim preprekama: neverovatno sposobna Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) radi posao menadžera, iako njen šef (Kirsten Dunst), koja je potajni rasista, odbija da je unapredi i da je plati onoliko koliko njen rad vredi. A Mary Jackson (Janelle Monáe), još jedna talentovana matematičarka, odlučuje da preduzme potrebne korake i postane inženjer – samo da bi saznala da, ako je teško belim ženama da to izvedu, ženama čija boja kože je crna je to skoro pa nemoguće.

Ipak, prikazivanje onoga o čemu se u filmu „Hidden Figures“ radi je priča za sebe. Nešto sasvim drugo je uživati u duhu koji ovaj film nosi sa sobom. Režiran od strane Theodore Melfi (St. Vincent) i prilagođen na osnovu knjige Margot Lee Shetterly po imenu „Hidden Figures: The Untold Story of the African American Women Who Helped Win the Space Race“, ovaj film ima svoj tok i budi pažnju u svakom trenutku. Hansonova, Spencerova i Monáeova nam pružaju superiorne, blistave nastupe: pravo je zadovoljstvo gledati ih. Čak je i Katherinein veliki trenutak u kojem piše po crnoj školskoj tabli drugačiji od sličnih scena koje smo viđali stotinu puta ranije. Njen nagon da koristi brojeve kako bi svetu pokazala ko je ona zapravo ovde ima specifičan i istaknut kontekts: brojevi nemaju boju, a ni pol.

Onda kada Katherine po prvi put uđe u kancelariju Space Task Group-a – more belaca u identičnim košuljama i tamnim kravatama počinje da zuri u nju, pitajući se šta za ime sveta ona tu radi – atmosfera u sobi se vidno menja. Ona je drugačija od njih, zato što je žena i zato što je crna. U svojoj jednostavnoj, skromnoj kariranoj haljini i sa mačkastim naočarima pametnice, ona je na putu da postavi izazov njihovom svetu – i promeni ga na bolje. Film „Hidden Figures“ donosi taj prikriveni trijumf na svetlo dana, broj po broj.

Žanr:drama
Godina:2016
Reziser:Theodore Melfi
Scenario:Allison Schroeder, Theodore Melfi
Uloge:Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe
Uzrast:PG
Award:Nominacija za 2 Zlatna Globusa, 21 nagrada i 57 nominacija
Box office:54.9M USD
Studio:Levantine Films, Chernin Entertainment, Fox 2000 Pictures
Zemlja:United States
Website:www.foxmovies.com/movies/hidden-figures
Jezik:engleski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...