•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Homer Jay Simpson

Homer Džej Simpson (engl. Homer Jay Simpson) je izmišljeni lik u crtanoj televizijskoj seriji „Simpsonovi". Glas mu je dao Den Kastelaneta i prvi put se pojavio na televiziji u „Šou Trejsi Ulman" pod nazivom Good night (sr. Laku noć). On je jedan od pet članova porodice i postao je najpopularniji i najuticajniji lik u seriji, naročito nakon dugometražnog filma. Homer oslikava nekoliko stereotipova američke radničke klase: on je prost, predebeo, nesposoban, trapav, nepromišljen i na granici alkoholizma. Uprkos rutini njegovog predradskog života, on je imao nekoliko neverovatnih iskustava. Povremeno je pokazivao veliki intelekt i spremnost kad god bi to situacija zahtevala, kao i integritet koji oslikava njegove vrednosti uključujući surovu odanost i zaštitnički odnos prema porodici. Kastelaneta ga opisuje kao „psa zarobljenog u telu čoveka. On je neverovatno odan – ne potpuno čist – ali morate ga voleti“.

Homera je osmislio crtač Met Grejning i dao mu ime po svom ocu. Imao je televizijski debi 19. aprila 1987. u Šou Trejsi Ulman „Laku noć“. U ovom kratkom delu i u ranim epizodama njegov glas je bio slaba imitacija Voltera Mataua, ali vremenom je prerastao u dubok glas tokom druge i treće sezone polučasovne emisije, dozvoljavajući Homeru da pokrije puniji opseg emocija. Homer je od tada postao jedan od najuticajnijih izmišljenih likova, a novine Ujedinjenog Kraljevstva Sandej tajms (The Sunday Times) opisale su ga kao najveću komičnu kreaciju modernog doba. On je bio inspiracija čitavoj liniji robe i njegova uzrečica, iznervirani urlik „Dou!“ je uvršćen u Oksfordski rečnik engleskog jezika.

Iako „Simpsonovi“ imaju neodređeno vreme u kome likovi ne stare, a serija je smeštena u trenutnu godinu, određeni datumi su dati iako su ponekad kontradiktorni. Homera su roditelji Mona Simpson i Abraham Simpson odgajali na farmi. Sredinom 1960-tih godina, kada je Homer imao između 9 i 11 godina, Mona je pobegla i skrivala se zbog kršenja zakona. Homer je išao u srednju školu u Springfildu i na završnoj godini 1974. se zaljubio u Mardž Buvije. Mardž je zatrudnela dok je Homer radio na terenu za mini golf i njih dvoje su se venčali u maloj kapeli izvan granica države. Posle toga Homer je osigurao posao u nuklearnoj elektrani u Springfildu. Mardž je ponovo zatrudnela i ubrzo posle toga par je kupio svoju prvu kuću. Homer je prihvatio posao u kuglani, ali, nažalost po njega, Mardž je zatrudnela odmah pošto je započeo novi posao i, pošto nije mogao da izdržava porodicu, vratio se u elektranu. Uprkos tome što prošle epizode tvrde da su se Bart i Lisa rodili 1980. epizoda "That's 90's Show" iz devetnaeste sezone protivureči svemu tome i otkriva da su Homer i Mardž živeli u 90-tim godinama pre rođenja Barta.

Homer je prvo imao 34 godine ali, kako su pisci starili, shvatili su da i on izgleda malo starije, pa su mu promenili godine u 38. Homerove godine su se menjale kako je serija napredovala, imao je 36 u ranim epizodama pa 38 u osmoj sezoni a 40 u osamnaestoj sezoni, iako su u tim sezonama njegove godine nestalne.

Homer objedinjuje nekoliko stereotipova američke radničke klase: on je prost, predebeo, nesposoban, trapav, nepromišljen i na granici alkoholizma. Njegovu ličnost karakteriše stalna glupost, lenjost i eksplozivni bes. On ima nizak nivo inteligencije, a režiser Dejvid Silverman ga opisuje kao „kreativno briljantnog u svojoj gluposti." Homer pokazuje neverovatnu lenjost prema poslu, on je previše debeo i „posvećen svom stomaku". Dan Kastelaneta ga opisuje kao „psa zarobljenog u telu čoveka. On je neverovatno odan – ne sasvim čist – ali morate ga voleti." On ne može dugo da zadrži pažnju na jednoj stvari, prateći samo svoj nagon, što se slaže sa njegovim kratkim strastima prema raznim hobijima i onim čime se bavi, ali onda „menja svoje mišljenje kada stvari krenu loše." Homer je sklon emotivnim ispadima: veoma je zavidan prema svojim komšijama, porodici Flanders, i lako se razbesni na Barta i često ga davi. Ne pokazuje kajanje zbog toga i ne pokušava da sakrije to što radi od ljudi van svoje porodice, čak pokazujući zapostavljanje dobrobiti svog sina i na druge načine, kao što su ostavljanje Barta samog u luci. Ove radnje se mogu pripisati neshvatanju Homera da ima odgovornost .

Dok Homerova nepromišljenost često uznemirava porodicu, on se takođe pokazao kao iznenađujuće brižan otac i muž: u epizodi Lisa the Beauty Queen (Lisa kraljica lepote) on je prodao svoju obožavanu vožnju u Daf lađi i iskoristio novac da prijavi Lisu na izbor za lepoticu da bi se ona bolje osećala, u epizodi Rosebud (Pupoljak ruže) on se odrekao svoje šanse da bude bogat da bi dopustio Megi da zadrži dragog medu, u epizodi Radio Bart (Radio Bart) on je samostalno pokušao da iskopa Barta pošto je upao u bunar iako Homer mrzi fizički rad uopšte, a u epizodi A Milhouse Divided (Podeljeni Milhaus) on je priredio iznenađenje za drugo venčanje sa Mardž da bi se iskupio za njihovu očajnu prvu ceremoniju venčanja, i čak je otišao tako daleko da je angažovao jednog od braće Dobi kao deo orkestra i razveo se od Mardž što je učinilo njihovo drugo venčanje „pravim“.

Homer ima nizak nivo inteligencije od 55 zahvaljujući svom naslednom „Simpson genu“, svom problemu sa alkoholom, izloženosti radioaktivnom otpadu, hroničnoj traumi lobanje. Homerova inteligencija je navodno skočila 50 poena naviše kada mu je izvađena olovka iz mozga što ga je dovelo do nivoa od 105, malo iznad proseka, međutim olovka mu je ponovo usađena, što mu je snizilo nivo inteligencije na prvobitnih 55. Količina Homerovog mozga koji još uvek funkcioniše je takođe pod znakom pitanja. U jednom trenutku u seriji Homer je navodno izgubio 5% svog mozga posle kome i izgubio je 20% kada mu je cev pala na glavu u nuklearnoj elektrani. Homer se često raspravlja sa sopstvenim umom; ovakvi trenuci su iskazani monologom. Homerov mozak ima dosta neizvesnih saveta, koji ili pomažu Homeru da donese prave odluke ili su potpuno pogrešni. Čak je i postao potpuno osujećen da ga je, kroz zvučne efekte, napustio u epizodi Brother from the Same Planet.

Met Grejning je prvo osmislio Homera i ostatak porodice Simpson u holu kancelarije Džejmsa L. Bruksa. Pozvan je da postavi seriju kratkih crtanih filmova i nameravao da predstavi seriju Life in Hell (Život u paklu). Kada je shvatio da će pravljenje animirane serije Život u paklu zahtevati da se odrekne autorskih prava na svoje životno delo, Grejning je odlučio da ode u drugom pravcu užurbano skecirajući svoju verziju nefunkcionalne porodice i nazvao je likove po članovima svoje porodice. Homer je dobio ime po Grejningovom ocu Homeru Groningu ali osim toga Homer ima malo zajedničkog sa Grejnigovim ocem.

Homer je onda imao svoj debi sa ostatkom klana Simpson 19. aprila 1987. u Šou Trejsi Ulman "Laku noć". Homerovo srednje slovo „Dž“ je skraćeno od Džej.

Cela porodica je osmišljena tako da se može prepoznati u siluetama. Osobine izgleda Homerovog lika se uopšte ne koriste kod drugih likova, na primer, u kasnijim sezonama, ni jedan lik osim Homera i Lenija Lenarda nema sličnu liniju brade. Kada je Grejning crtao Homera, stavio je svoje inicijale u liniju kose i uveta lika: kosa podseća na "M" a desno uvo na „G“. Groning je odlučio da bi ovo i suviše odvlačilo pažnju i ponovo je osmislio uvo koje izgleda normalno. On još uvek crta uvo kao „G“ kada crta slike Homera za obožavaoce.. U nekim ranim epizodama, Homerova kosa je bila više zaokružena nego šiljata zato što je Ves Arčer mislio da bi trebalo da bude pomešano. Homerova kosa je sada dosledno šiljata. Tokom prve tri sezone, Homerov izgled za neke snimke izbliza je uključivao male linije koje su trebale da budu obrve. Met Grejning je bio veoma protiv toga i one su kasnije izbačene.

U toku serije, Homerovo ponašanje se nekoliko puta menjalo. U ranijim sezonama Homer je bio zabrinut da će njegova porodica da učini da on ispadne loše. Kasnije je to izmenjeno tako da ga više ne brine kako ga drugi doživljavaju. U ranijim sezonama on je prikazan kao drag i iskren, dok je kasnije postao grublji i zlobniji. Obožavaoci su nazvali neke kasnije reinkarnacije lika „Jerkas Homer". Tokom uređivanja filma nekoliko scena je izmenjeno ili na neki način ublaženo da bi Homer bio simpatičniji. Homer je takođe tokom godina postao i gluplji. Pisci objašnjavaju da ovo nije učinjeno namerno već se jednostavno desilo tokom godina zbog potrebe da se nadmaše prethodne šale.

2005. godine „Simpsonovi“ su adaptirani za arapsku televiziju. Homer je dobio ime Omar Semsun i nekoliko odlika njegovog lika su promenjene: pio je „sok" umesto piva, nije jeo slaninu, umesto krofni jeo je kak i nije posećivao Moov bircuz. Serija nije postigla uspeh i emitovano je samo 34 od adaptirane 52 epizode.

Den Kastelaneta je pozajmio glas Homeru i još nekoliko likova, uključujući Homerovog oca Ejba. Kastelaneta je bio stalni član u „Šou Trejsi Ulman“ i bavio se pozajmljivanjem glasa u Čikagu zajedno sa Deb Lakusta. Glasovi su bili potrebni za kratke filmove pa su producenti odlučili da pitaju Kastelanetu i još jednog člana tima Džuli Kavner da pozajme glas Homeru i Mardž radije nego da unajme još glumaca. Homerov glas zvuči drugačije u kratkim filmovima nego i ranijim epizodama polučasovnog programa. Njegov glas je prvo zvučao kao loša imitacija Volter Mataua, ali Kastelaneta nije mogao „da dobije veću moć iz tog glasa" i nije mogao da podnese imitaciju Mataua na snimanjima koja su trajala 9-10 sati i morao je da nađe nešto lakše. Kastelaneta je „odustao od ovog glasa" i razvio ga je u grublji i smešniji glas tokom druge i treće sezone polučasovnog programa, dozvoljavajući Homeru da pokrije veći opseg emocija. Da bi izveo Homerov glas, Kastelaneta spušta bradu do grudi i priča se da „pušta svoj IQ da ode". Dok je u ovom stanju, on je slučajno proizveo nekoliko Homerovih glupih primedbi kao što je „tako sam pametan, p-a-m-t-a-n“ iz epizode Homer Goes to College (Homer ide na koledž) što je bila prava greška Kastelanete.

Do 1998. godine Kastelaneta je dobijao 30.000 američkih dolara po sezoni, a posle diskusije o plati plata mu je povišena na 125.000 dolara po epizodi do 2004. godine. Te godine je došlo do negodovanja glumaca koji su pozajmivali glas i zahtevali su 360.000 dolara po epizodi. Stvar je rešena mesec dana kasnije i Kastelaneta trenutno zarađuje 250.000 dolara po epizodi.

Homer je bio na drugom mestu Top 50 najboljih crtanih likova časopisa "TV Guide" (srp. TV vodič) 2005. godine, iza Duška Dugouška; na petom mestu 100 Najboljih TV likova časopisa Bravo, jedan od samo četiri crtana lika na listi, i britanski TV gledaoci su ga izglasali za najboljeg TV lika svih vremena. U 2007. "Entertainment weekly" je stavio Homera na deveto mesto njihove liste "50 Najvećih TV ikona". Homera su novine Britanskog kraljevstva "The Sunday Times" opisale kao najbolju crtanu kreaciju modernog doba napisavši „Svakom dobu trebaju velikani, utešni gubitnici, voljeni, mediokriteti bez pretenzija. I mi imamo našeg Homera Simpson „i“ Homer je dobar zato što je iznad svega sposoban da mnogo voli. Kada je sve gotovo on uvek radi pravu stvar za svoju decu – on nikada nije neveran uprkos nekoliko prilika. „Homer je takođe bio pobednik u britanskom istraživanju koje je odredilo kog crtanog lika bi narod voleo da vidi kao Predsednika Sjedinjenih Država.

Den Kastelaneta je osvojio nekoliko nagrada za pozajmljivanje glasa Homeru, uključujući nagradu Emi za „Neverovatno izvođenje glasa“ 1992. u "Lisin poni"; 1993. u "Gospodin Plou" i 2004. u "Danas, ja sam klovn" iako je u ovom slučaju nagrada bila za glas „raznim likovima“ a ne samo Homeru. U 2004. Kastelaneta i Džuli Kavner (glas Mardž) su osvojili Nagradu mladih umetnika za "Najpopularnije mamu i tatu u TV seriji". 2005. godine Homer i Mardž su bili nominovani za Nagradu tinejdžerskog izbora za "Izbor TV roditeljskih lekcija". Razne epizode u kojima je najviše bilo Homera su osvojile Nagrade Emi za neverovatan crtani program uključujući Homer vs. Lisa and the 8th Commandment (Homer protiv Lise i osma zapovest) iz 1991., Lisa's Wedding (Lisino venčanje) iz 1995., Homer's Phobia (Homerova fobija) iz 1997., Trash of the Titans (Krah titana) iz 1998., HOMЯ (HOMR) iz 2001. i Three Gays of the Condo" (Tri momka Konda) iz 2003.

"Simpsonovi" su preporučeni za proučavanje sociologije studentima na modernim fakultetima. Knjiga „Simpsonovi i filosofija: Homerovo Dou!" uključuje deo koji analizira Homerov lik iz perspektive Aristotelove etike vrednosti. 2003. godine Met Grejning je otkrio da je njegov otac, po kome je Homer dobio ime, bio Kanađanin, i rekao je da je to učinilo i Homera Kanađaninom. On je kasnije postao počasni građanin Vinipega u Kanadi, zato što se verovalo da je Homer Grejning bio iz glavnog grada Manitobe, iako neki kažu da je u stvari rođen u Saskačevanu.

2007. godine lik Homera je naslikan pored figure džina Cerne Abas u Dorsetu u Engleskoj kao deo promocije „Filma o Simpsonovima". To je proizvelo bes među lokalnim neopaganima koji su izveli „kišnu magiju“ da pokušaju da speru nacrtano.

Petogodišnja studija među više od 2.000 sredovečnih ljudi u Francuskoj je utvrdila moguću vezu između težine i funkcije mozga, nazvanu „Sindrom Homera Simpson". Rezultati testa memorije reči su pokazali da su ljudi sa BMI od 20 (što se smatra zdravim nivoom) zapamtili u proseku 9 od 16 reči. U međuvremenu, ljudi sa BMI od 30 (u okviru gojaznosti) su zapamtili u proseku samo 7 od 16 reči.

Homerova sveprisutna uzrečica „Dou!" je dodata u Oksfordski rečnik engleskog jezika 2002. bez apostrofa. Govorna reč Dou je zaštićena u 20th Century Fox. Obično se predstavlja u scenarijima za serije kao "(iznervirano gunđanje)", i tako se speluje u zvaničnim naslovima nekoliko epizoda. Neke epizode imaju varijacije ove reči kao u Bart of Darkness (Bart Tame), kada Homer kaže „Douet!" ili u „Filmu o Simpsonovima" kada Homer viče „d’oooome!".

Kada je Dan Kastelaneta, glas Homera, prvi put zamoljen da uzvikne „Dou!, on je to izveo kao nacrtano „d’ooooooh“, inspirisan Džimijem Finlajsonom, škotskim glumcem koji se pojavio u 33 filma o Lorelu i Hardiju. Finlajson je skovao termin kao oslabljenu kletvu koja menja reč „Proklet!". Tvorac serije Met Grejning je osećao da bi više odgovaralo vremenu crtanja ako bi bilo izgovoreno brže pa ga je Kastelaneta skratio na brzo „Dou!". Reč je prvi put iskorišćena u kratkom filmu Ulmanove Punching Bag (Vreća za udaranje), a prvo korišćenje u seriji je bilo u Simpsons Roasting on an Open Fire (Simpsonovo pečenje na otvorenoj vatri).

Homerovo uključivanje u mnoge publikacije o Simpsonovima, igračke, i drugu robu je dokaz njegove neprolazne popularnosti. On je odigrao centralnu ulogu u seriji „Stripovi o Simpsonovima". Knjiga napisana o Homerovoj ličnosti i atributima je izdata i prodaje se. Druga roba uključuje lutke, postere, figurice, šolje, budilnike i odeću kao što su papuče, majice, kačketi i šortsevi za boks. 2004. godine Homer je bio glavni lik u Masterkard reklami „Neprocenjivo“ koja se prikazivala tokom Superboul XXXVIII.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:Preporucujemo

11. GoetheFEST u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
Kolarac i kustoskinja Biljana Ćirić - Dva predavanja u...
Filmski centar Srbije dogovorio saradnju sa Aleksandrom...
Kijanu Rivs dolazi u Srbiju
Izložba „Sonja Savić – devojka iz grada“ otvorena u...
KO SU DECA AVATARA ? NEKI NOVI KLINCI U "AVATAR: PUT VODE"...
Uspesi Filmskog centra Srbije i srpskog filma u Talinu
Pisac i reditelj Masimilijano Molona gostuje na Kolarcu
Obeležavanje jubileja 100 godina Duška Radovića
8. Dead Lake Festival horora od 9. do 11. decembra u...
"Dara iz Jasenovca" potresla Pariz
Pozorište lutaka - nagrade na "Malom Joakimu"
Detalji pedofilskog lanca 2: Netflix objavio film o...
Pete Davidson i Emily Ratajkowski više ne sakrivaju da su...
Revija ruskih filmova humanitarnog karaktera u Bijeljini
PREDSTAVA „TRNOVA RUŽICA“ OTVARA PEDESET TREĆE...
Gosti u fokusu Merlinka Festivala
Bredli Kuper i Irina Šajk u šetnji sa ćerkom: Opet...
Miki Manojlović: Danas mladost dobija šansu sve kasnije i...
Otvorena izložba „Mlečni put – umetnost, vreme,...
EKSKLUZIVNO na FAF-u: Autorski maraton - Mini serija Larsa...
Aleksandaru Sokurovu uručena nagrada za životno delo...
Tom Hanks u ekranizaciji svetskog bestselera "Čovek zvani...
Glumica Ksenija Marinković otvorila 28. Festival autorskog...
Dodeljene AFIFS i nagrada „Marko Glušac“ na 28....
28. FAF na BIS
Delegacija Filmskog centra Srbije na snimanju filma Munje...
Pesničko veče u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac”
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 01. do 07....
Završen FAF: „Da li ste videli ovu ženu?“ najbolji na...