•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hrana i kuvanje kao inspiracija u filmskoj umetnosti

Hrana i kulinarsko umeće oduvek su u fokusu filmskih reditelja. Uživamo u scenama luksuzno i bogato postavljenih trpeza, a naša čula reaguju dok gledamo kako se pripremaju razni specijaliteti i poslastice. Kuvanje na filmu postaje prava umetnost.

Mnogo je razloga zbog kojih nas filmovi o hrani inspirišu. Zapravo, na izvestan način i kuvanje i sedma umetnost predstavljaju određen vid komunikacije. Na filmu, kao i u životu, hrana je moćan medij, ona je ogledalo kulture, međuljudskih odnosa i naravno emocija, od straha i besa preko strasti do euforije. Gurmanima i sladokuscima je mnogo više od namirnica kojima se umiruje glad. Koliko je važna pokazuju raznorazne restriktivne i neproverene dijete, koje nas ograničavaju i frustriraju kada želimo da smršamo.

Interesantno je pomenuti da o štetnosti rigoroznih dijeta posebno govori online trener Milan Jovanović Strongman, koji se kao veliki filmofil i sam pojavio u nekim domaćim i stranim kinematografskim ostvarenjima (Parada, Sestre, Folk, Montevideo, vidimo se, Jesen samuraja, Senke nad Balkanom, Žigosani u reketu, Incoming). Strongman je bivši šampion u pauverliftingu, a posebno se bavi dijetama, kreirao je aplikaciju za mršavljenje (Strongman online metod) kroz koju propagira zdrave načine gubitka kilograma.

Impresivna sportska, ali ništa manje skromna filmografska karijera Milana Strongmana može da posluži kao dobar primer - kako se kroz medijsku eksponiranost plasira značaj pravilne ishrane, vežbanja i zdravog načina života.

U filmovima takođe možemo videti da hrana i kuvanje mogu da budu zaplet, simbol pohlepe ili način kontrole. Kako to izgleda na bioskopskom platnu ili TV ekranu, zaista? Pripremili smo listu filmova o hrani i kuvanju zbog kojih ćete požuriti u kuhinju da pripremite neka nova jela.

Kuvar – „Chef“, 2014

Dramatična komedija „Kuvar“ sa Džonom Favrom u glavnoj ulozi jedan je od upečatljivih filmova o kuvanju i svetu komercijalnih restorana. Centralni junak je kuvar Karl Kasper, koji se bori da se kulinarski izrazi. On ulaže trud u kreativni proces kuvanja i proučava ravnotežu između umetnosti i komercijalizacije hrane.

Kao šef kuhinje Kasper ima mnogo ideja za ukusna jela koja pomeraju granice, a ta se inventivnost jasno vidi kroz brzo isečene sekvence kuvanja na filmu. Upravo ova iskrena ljubav prema kuvanju, prema izmišljanju nečeg novog, navodi glavnog junaka na razmišljanje o sebi i onima oko sebe. Fascinacija hranom je ono što ga dovodi do promene. „Chef“ je odlično ispričana priča o tome koliko je važno da ostanete verni sebi, šta god to značilo, i da se držite svoje ljubavi prema zanatu ili umetnosti usred i uprkos bezdušnom svetu konformizma.

Uloge: Džon Favro, Skarlet Johanson, Robert Dauni Džunior.

Džuli i Džulija – „Julie & Julia“, 2009

Ljubitelji francuske kuhinje nedvosmisleno će uživati u gledanju simpatičnog filma „Džuli i Džulija“, sa Ejmi Adams i Meril Strip u glavnim ulogama. U dve paralelne vremenske linije pratimo Džuli Pauel, koja kuva prateći kuvar Džulije Čajld i vodi blog i Džuliju Čajld, od trenutka kad se preselila u Francusku i uči da kuva.

Izazove u kuhinji kao što su kuvanje jastoga, čišćenje patke ili seckanje luka prate emotivne krize, dileme i male pobede ove dve tako različite žene. Uprkos razlikama, vremenskoj i svim drugim distancama, Džuli i Džuliju ipak povezuje nešto izuzetno snažno – ljubav prema kuvanju i hrani.

Uloge: Meril Strip, Ejmi Adams, Stenli Tuči, Kris Mesina, Linda Emon.

Čokolada – „Chocolat“, 2000

Film „Čokolada“ je klasik bez premca, koji zaslužuje mesto na bilo kojoj listi najboljih filmova o hrani. Zbog fantastičnih i gotovo ekstatičnih scena pripreme poslastica od čokolade, teško da ćete odoleti da i sami ne uživate u ovom slatkišu nakon (a možda i tokom!) filma.

Glavna junakinja Vijan Rošer je samohrana majka koja se sa ćerkom doseljava u malo francusko selo, gde otvara prodavnicu čokolade. Kao da priprema i prodaja delikatesa nije dovoljno skandalozna (i grešna!), Vijanina radnja je otvorena čak i nedeljom.

Svojom prijatnom pojavom, ali i slatkoćom konditorskih proizvoda od kakaa, majka i ćerka su privlačne meštanima, ali ima i onih koji ih upravo zbog čokolade preziru.

Uloge: Žilijet Binoš, Džoni Dep, Lena Olin, Alfred Molina.

Jedi, moli, voli – „Eat, pray, love“, 2010

Snimljen prema memoarima Elizabet Gilbert iz 2006. godine, film „Jedi, moli, voli“ je poput praznika za čula. U središtu priče je novinarka Elizabet, naizgled uspešna i srećna žena koja, nažalost, doživljava burn out. Kako bi se oporavila od razvoda i osećaja potpune izgubljenosti, junakinja uzima godinu dana pauze s namerom da proputuje Italiju, Indiju i Indoneziju i na tom putovanju pronađe sebe.

Prva trećina filma je zapravo deonica posvećena hrani i oživljavanju čula – ukusa, pre svega. Elizabet odlazi u Rim gde uživa u slatkoći sladoleda, luta pijacama samo da bi posmatrala kako mesari seckaju meso i pripremaju sočne komade. Dok uči italijanski, uživa u pici, pasti i drugim delikatesima italijanske kuhinje. Zbog fantastičnih scena hrane, film „Jedi, moli, voli“ se može opisati kao romantičan i simpatičan podsetnik da nas hrana ispunjava na više načina.

Uloge: Džulija Roberts, Havijer Bardem, Džejms Franko.

Pariz može da sačeka – „Paris can wait“, 2016

Francuska, romansa, hrana, odmor – sve staje u simpatičan film „Pariz može da sačeka“. Dajan Lejn igra nesigurnu En, koja putuje kroz Francusku, samo nekoliko koraka iza svog muža filmskog producenta (Alek Boldvin). Da bi stigla od Kana do Pariza, ona se oslanja na njegovog saradnika kojeg igra zgodni Arno Vijar. Putovanje koje je trebalo da traje samo sedam sati proteže se na dva dana. Prelazeći sa jedne šarmantne lokacije na drugu, En uživa u vrhunskim jelima francuske kuhinje, isprobava nove ukuse u otmenim restoranima i simpatičnim pekarama. Put do Pariza (ili sebe) je dug i – ukusan!

Uloge: Dajan Lejn, Alek Boldvin, Arno Vijar.

Konobarica – „Waitress“, 2007

Film „Konobarica“ je romantična priča o konobarici Dženi koja radi u restoranu u malom gradu. Iako je zaposlena kao „obična“ konobarica, nadaleko je poznata po ukusnim pecivima, pitama i desertima koje priprema. No umesto da se ističe i želi da se o njenom umeću priča po gradu, kada sazna da je trudna, Džena pokušavama da pobegne i tako se spasi od muža nasilnika.

Međutim, u grad dolazi novi doktor, koji ne samo da jedini otkriva njenu tajnu, već se u nju zaljubljuje. Slatka i pomalo dramatična priča o ljubavi, empatiji i saosećanju začinjena je scenama pripreme Dženinih preukusnih poslastica.

Uloge: Keri Rasel, Nejtan Filion, Džeremi Sisto.

Indijski začin na francuski način – „The houndred foot journey“, 2014

Zasnovana na romanu Ričarda Moraisa, drama koja je kod nas prevedena kao „Indijski začin na francuski način“, donosi pravi sudar dve kulture i – kuhinje. U središtu ove filmske priče je samouki indijski kuvar Hasan Kadam, koji želi da otvori svoj restoran u francuskom selu nakon emigrirao iz svoje zemlje. Njegov san, međutim, nailazi na prepreku u vidu konkurencije – Madam Malori, vlasnice restorana u neposrednoj blizini.

Svađa oko hrane i kuvanja ubrzo se pretvara u pravo prijateljstvo, kada Malori odluči da uputi Kadama u tajne francuske kuhinje.

Uloge: Helen Miren, Maniš Dajal, Šarlota le Bon, Om Puri.

Koji su vaši omiljeni filmovi o kuvanju i hrani?

Podeli:



Preporucujemo