•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hrana kao večna inspiracija – Najpoznatiji „foodie“ filmovi

Kulinarstvo je oduvek uživalo poštovanje u raznim sferama umetnosti, pa i u sedmoj. Ono što je jedno od pitanja je – koliko su reditelji u kreiranju filmova o hrani bili i uspešni?

Dok su pojedini naglašavali određeno jelo ili kuhinju, neki su protagoniste veličali zbog kulinarskih veština. Hrana povezuje ljude, a ujedinila je i ljubitelje filma oko nekoliko naziva ovog žanra – Gastro bioskop i „foodie“ filmovi.

Ovo je lista omiljenih filmova o hrani u kojima kuvanje i jelo čine sastavni deo zapleta, a ne samo sporednu stvar. Koliko njih ste pogledali?

Ratatouille

Ideja o tome „svako može da kuva“ bila je inspiracija ovog sjajnog poduhvata, čija radnja se vrti oko pacova po imenu Remi koji ima težnju da postane kuvar svetske klase, poput Ogista Gustoa.

U trenutku kada se Remi odvoji od svoje grupe, odluta u Gustoov restoran i pronalazi Alfreda Lingvinija kako upropaštava lonac supe. Ubrzo, Alfredo i Remi saznaju da Remi može da uči Alfreda kuvanju, odnosno da to radi umesto njega i tako grade simbiozu koja je dobra za obojicu. Sledi komedija puna tragikomičnih momenata, sve do dana D kada će morati da dokažu vrednost svog restorana pred Antonom Egom - restoranskim kritičarem, kome glas daje legendarni Piter O Tul.

Mućkalica vas istovremeno zasmejava i tera suze na oči, što je podvig u kojem mnogi reditelji ne uspevaju.

Julie & Julia

U ovom popularnom ostvarenju glavne uloge tumače Meril Strip i Ejmi Adams. „Džuli i Džulija“ je zasnovan na životnoj priči i vremenu Džulije Čajld, izvanredne kuvarice koja je donela francusku kuhinju na tanjire Amerikanaca, i Džuli Pauel, američke blogerke koja beleži svoj svakodnevni napredak u kuvanju na svom blogu pripremajući svih 524 recepta iz kuvara Džulije Čajld.

Obe paralelne priče prikazuju izazove sa kojima se Džuli i Džulija suočavaju u svom poslu i kako su probile svoje granice da bi postale ono što će biti još mnogo decenija kasnije. Šta bi se tek desilo da su im na dohvat ruke bili bosch frižideri? Koliko je priča Džulije Čajld impresivna, govori i podatak da je ove godine izašla HBO serija Džulija, u kojoj Čajld glumi sjajna Sara Lankašir. Ipak, mnogi će se složiti da je Meril Strip u ovom liku neprevaziđena.

Chef

Možda je ovo jedan od najpopularnijih radova Džona Favroa, uz veliku podršku kolega kao što su Robert Dauni Džunior, Skarlet Džohanson, Rasel Piters i drugi. Ovaj film je doneo mnoge prekretnice u podžanru gastro-bioskopa. Cubanos – popularni kubanski sendvič je “centralni lik” filma.

Radnja je postavljena oko kuvara Karla Kaspera, koji napušta svoj visoko plaćeni posao nakon svađe na Tviteru zbog svog nestandardnog menija, koji ne donosi dobro ni vlasniku restorana ni kritičarima hrane. Karl zatim ponovo otkriva svoju strast prema kubanskoj kuhinji i obnavlja napušteni kamion sa hranom u vlasništvu muža njegove bivše žene. Ostatak priče je put do uspeha, gde kubanska jela zauzimaju centar narativa.

No Reservations

Ne nedostaje ni filmova o kuvanju u kojima je prepleten dašak romantike. U ovom filmu, Ketrin Zita Džons i Aron Ekhard igraju kuvare koji se nalaze na takmičenju za najboljeg kuvara. Ketrin gubi prednost kada je porodična situacija postavi pred izazov da se brine o svojoj nećakinji, Abigejl Breslin, nakon porodične nesreće.

Aron dolazi da pomogne u restoranu kao njen kolega, ali njegove veštine prete da preuzmu glavnu ulogu. Onda dolazi do već viđenog sukoba između ljubavi i mržnje, koji na kraju uvek izazove romansu. Najzanimljiviji deo o kulinarstvu u ovom filmu su savršeno dekorisani tanjiri za posluženje jela, kao i uređaji jedne profesionalne restoranske kuhinje.

Mostly Martha je nemačka verzija ovog filma i, po mišljenju mnogih, mnogo bolja od američke.

The Hundred-Foot Journey

Film u kojem glume autentična Helen Miren (kao Madam Malori) i Om Puri (kao Papa), a producirao ga je, između ostalih, duo Spilberg-Vinfri. Za ovaj film kažu da je duhovna paradigma ukusa, emocija i ljubavi, odnosa između Papae i Mallori. Pogledajte kako su njihovi restorani – fina francuska kuhinja sa Mišlenovim zvezdicama kojem nema ravnog, i skromni ali prodoran novootvoreni indijski restoran udaljen samo par metara, okupili ljude.

Jedan od ključnih figura je Hasan, prikazan kao mladi, virtuozni kuvar, koji ima sposobnost da prilagodi svoj domaći stil i autentičnost u stranoj zemlji. Priča o multikulturalnom prihvatanju kroz kuhinju je nešto što ne smete propustiti.

Chocolat

Ako vam je draže da u filmu gledate slatkiše više nego slana jela, onda je ovo film za vas. Džulijet Binoš ovde blista kao samohrana majka i vlasnica prodavnice čokolade, gde su sastojci bukvalno posuti magijom. Džoni Dep glumi zgodnog odmetnika koji se pojavljuje da Džulijet obori s nogu.

Sigurno je da će vam u više navrata poći voda na usta zbog čokoladnih delicija, pa zato savetujemo da ovaj film gledate sa kockicama čokolade u blizini.

Za sve koji vole da jedu, kuvaju, gledaju hranu, ovo je lista obaveznih „foodie“ filmova. Zato pripremite svoje omiljene grickalice, jer ćete u toku gledanja sigurno ogladneti.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...