•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

In a Valley of Violence (2016)

Ti West, reditelj The House of the Devil, The Inkeepers i The Sacrament, ne poseduje tu vizuelnu maštovitost ni sluh za dijalog svog najočiglednijeg kinematografskog prethodnika, Quentina Tarantinoa. Obojica su ludi za time da film započnu ogromnim slovima i poletnom muzikom, iako Tarantino to bolje radi. Međutim, ako Westu nedostaje Tarantinov urođeni (i prepoznatljivi) talenat, onda mu nedostaje i Tarantinov ego koji od njega stvara mit – a upravo to je veliko pojačanje u Westovom sedmom filmu, borbenom i ekonomičnom versternu po imenu In the Valley of Violence. Film, koji predstavlja prvi Westov izlazak iz horor žanra, predstavlja se kao neskriveni B-film od svojih prvih scena – koje uključuju tihog čoveka na konju (Ethan Hawke) i pretećeg sveštenika (Burn Gorman) u Teksasu iz kasnih 1800-ih godina – i nijednog trenutka nakon toga ne postaje ništa dublje od toga.

Zaplet je jedna svojevrsna verstern kaša. Hawkeov lik Paul i njegov voljeni pas Abbie (kojeg igra divni psić Jumpy, koji zaslužuje puno poslastica) nameravaju da prođu kroz prašnjavi grad po imenu Denton na svom putu ka Meksiku. Ipak nisu stigli vrlo daleko. Lokalni kavgadžija (James Ransone) izaziva Paula na borbu, dok ga je jedna divna mala gospođica po imenu Mary-Anne (Taissa Farmiga) tako primetila. Osim što neki od likova u ovom filmu govore modernim ritmom (naročito Mary-Anneina lajava sestra, koju vrlo bučno igra Karen Gillian), West se ne šali sa osnovnim sastojcima ovog žanra. Bacite pogled na prošlogodišnji bolesni i izuzetni vestern po imenu Bone Tomahawk ukoliko tražite nešto pikantnije. Ovaj film deli praktično sve iste zaplete kao potcenjeni film Kevina Costnera po imenu Open Range, koji je prepun scena u kojima je pas u opasnosti, i u zavisnosti od ugla snimanja i osvetljenja, Ethan Hawke je iznenađujući dvojnik Costnera. To i nije tako loše za uzdržani, bezizražajni nastup koji je Hawke ovde prikazao.

In a Valley of Violence je mali film, ali dva ključna aspekta izdižu ceo ovaj događaj iznad svog skromnog sjaja. Prvo, tamna, lepa partitura kompozitora Jeffa Gracea odlično funkcioniše kao bujni, pevljivi omaž Enniou Morriconeu, dok ostaje veran Westovim horor korenima. I drugo, najbolji nastup u filmu predstavlja Travoltino pojavljivanje u liku frustriranog oca Ransoneovog lošeg momka. Pomalo neprepoznatljiv sa sedom bradom i crnim kaubojskim šeširom (plus sjajna drvena noga), Travolta uživa u divnim žanrovskim kontradikcijama svoje ulgoe – umorni, hipi američki maršal – a West mu mudro daje sve najbolje replike u scenariju. „Njegov nos će zaceliti i ličiti na krivu čizmu“, šali se Travolta nakon što njegov sin izgubi borbu. To što je West mudro iskoristio Travoltu predstavlja još jednu vezu između njega i Tarantina, iako svež, maštovit nastup 62-ogodišnjeg glumca ni u kom slučaju nije retro. Taj nastup iskupljuje ceo film.

Žanr:vestern
Godina:2016
Reziser:Ti West
Scenario:Ti West
Uloge:Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga
Uzrast:R
Studio:Blumhouse Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....