•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Into the Woods (2014)

Baziran na brodvejskoj predstavi, film „Začarana šuma” nam donosi priču koja je neka vrsta sinteze bajki braće Grim. Svaka bajka mora da se malo modifikuje kako bi se povezala sa drugim bajkama. Ali, koliko ovaj film menja elemente originalnih bajki, toliko i pokušava da ih što vernije prenese, tamo gde ima mogućnosti.

Na primer, u animiranom filmu „Pepeljuga” je izbačen deo iz originalne bajke kada zla maćeha Pepeljuginim polusestrama odseca palac ili petu kako bi mogle da obuju cipelu, a ovde taj deo postoji (da ne shvatite pogrešno, samo odsecanje nije prikazano, ipak je ovo adaptacija bajke, a ne film Saw).

Ovo je u muzičkom smislu dobro popunjen mjuzikl; veći deo dijaloga je otpevan i u nekim trenutcima se čini kao da ste na koncertu nekog hora. Daleko sam od dobrog sluhiste i nisam veliki ljubitelj mjuzikla, ali mi se čini da u tom segmentu film ima određeni kvalitet. Muzika je u tonalitetu samog filma i dobro je ukomponovana i usklađena sa njim. Reditelj Rob Maršal ima iskustva u ovom žanru („Čikago”), tako da ljubitelji mjuzikla verovatno neće biti razočarani, ali ne očekujte neki veliki hit koji će iskočiti i izvan filma, poput Let it go. Vama koji niste ljubitelji ovog žanra ovaj film teško da će promeniti mišljenje.

2 Začarana šuma

U ovoj kombinaciji bajki braće Grim („Crvenkapa”, „Pepeljuga”, „Džek i čarobni pasulj” i „Zlatokosa”) svaka bajka jeste ostala donekle uskraćena, ali je njihova homogenost zaista zanimljiva i veoma dobro osmišljena. Pekar i njegova žena (za koje mislim da nisu iz neke bajke već originalna tvorevina autora brodvejske predstave) služe kao lepak i čvor koji povezuje sve te bajke, dok tragaju za stvarima koje će im pomoći da skinu veštičiju kletvu zbog koje ne mogu da imaju decu. Tako, premda je sve lepo povezano, u bogatstvu te kompilacije izostaje glavni lik, a tematski čvor ove priče je nedovoljno razrađen, ako ga uopšte i prepoznate. Nekima će možda biti teško da se unesu u ovako lagan, opušten i naivan film, ali imajte na umu da je u pitanju adaptacija bajki, pa još i mjuzikl. Ne bih rekao da naivnost ovog filma prelazi u besmisao i glupost.

3 Začarana šuma

E sad; sve ovo što sam do sada rekao odnosi se na prvih 90 minuta, u kojima sam uživao, i mislim da ovaj film funkcioniše i pored navedenih mana… do otprilike tog 90. minuta, kada ćete pomisliti da se film završava, ali, nažalost, to nije tako. Film traje još nekih pola sata, što je potpuni višak, bar po meni. Taj deo je ne samo učinio da ovaj film deluje kao da traje bar sat duže, već je i svojim sadržajem kontradiktoran u odnosu na prvih 90 minuta. Tako smo umesto zanimljive devedesetominutne adaptacije dobili dvočasovnu dosadu i frustraciju. Velika šteta!

Performansi u filmu su dobri, premda niko nije imao materijala da malo više iskoči, osim možda Meril Strip koja je za ulogu u ovom filmu nominovana za Oskara. Šokirani smo, zar ne? Ne znam da li zaslušuje nominaciju, nisam stigao da pogledam sve filmove kako bih doneo svoj sud.

Pokušaću da pri davanju ocene zažmurim na jedno oko na zadnjih 30 minuta, ali svakako ne mogu na oba. Nadam se da će jednog dana izaći director's cut bez tih propratnih pola sata, i da ćemo tako dobiti jedan sasvim solidan mjuzikl.

Ocena: 6,5/10

Preuzeto sa: Punjeni paprikaš (Nikola Bočkor)

Žanr:avantura, fantazija, drama
Godina:2014
Reziser:Rob Marshall
Scenario:James Lapine
Uloge:Anna Kendrick, Meryl Streep, Chris Pine
Uzrast:PG
Award:Nominovan za 3 Oscara, 9 nagrada i 52 nominacije
Box office:128M USD
Studio:Lucamar Productions, Marc Platt Productions, Walt Disney Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...