•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Iranci pobedu Argoa ocenili političkom

Iranski mediji u ponedeljak su u svojim napisima ismejavali svečanu dodelu najprestižnije filmske nagrade Oscar.

Pobedu filma "Argo" ocenili su političkom, a sprdali su se i sa iznenadnim pojavljivanjem prve dame SAD-a Michelle Obame na svečanoj ceremoniji.

"Osamdesetpeta dodela nagrada Američke filmske akademije bila je politički obojena više nego ikada do sada", javila je iranska državna televizija. Optužili su reditelja filma "Argo", Bena Afflecka, da se specijalizovao u "preterivanju, naduvavanju stvari i kreiranju lažnih scena".

Pobednički film 85. dodele Oscara govori o zaveri CIA-e da spasi šest talaca iz Irana, koji su uspeli izbeći napad iranskih studenata na Američku ambasadu u Teheranu u novembru 1979. godine.

Drugi taoci, njih 52, držani su u zarobljeništvu 444 dana. Nakon ovog incidenta, diplomatski odnosi Teherana i Washingtona su "pukli", piše AFP.

Da je "Argo" dobitnik Oscara najavila je Michelle Obama javljanjem videolinkom iz Bele kuće. Iranska televizija tvrdi da njeno učešće "podgreva spekulacije da je nagrađivanje ovog filma politički motivisano".

Agencija Fars okarakterizovala je ostvarenje Bena Afflecka kao antiiranski film koji su finansirali cionisti. Za haljinu Michelle Fars piše da bi bila zabranjena u Islamskoj republici zbog toga što previše otkriva.

U Iranu je njena fotografija čak izmenjena pa su joj uz pomoć Photoshopa prekrivena ramena.

Iran ne skriva svoj animozitet prema Hollywoodu. Vrhovni duhovni vođa ajatolah Ali Hamnei prošle sedmice ga je kritikovao kazavši da je reč o političkoj mašineriji koja propagira politiku stvorenu u Washingtonu.

"Hollywood je potpuno politički, inače bi dozvolio našim anticionističkim filmovima da učestvuju. Praveći političke antiiranske filmove i dajući im nagrade daju jasan znak da se politika u SAD-u meša i u umetnost, kazao je Hamnei.

Hollywood je 2007. godine privukao gnev Iranaca spartanskim ratnim epom "300", krvavom pričom o grčko-persijskim ratovima koja je Irance prikazala kao krvožedne.

Odnos između američke industrije zabave i Irana donekle se popravio 2012. godine, kada je Iran osvojio Oscara za najbolji strani film.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...