•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Isle of Dogs (2018)

Određeni znak hira - iskrivljen, zlatasto obojen, preterano retro - su za Wes Andersona što su tačke za dalmatince, urođene i nepogrešive. Ali sa Ostrvom, njegovim drugim nastupom u animaciji stop-motion-a nakon Fantastic Mr. Fox-a 2009., 48-godišnji autor dokazuje da čak i najskuplјi pas može naučiti nove trikove, dovodeći sveže dubine osećaja i nežnu ekscentričnost.

Nakon kratkog prologa postavlјenog „pre doba poslušnosti“, naracija skače na izmišlјenu buduću japansku metropolu Megasaki City, gde je čovekov najbolјi prijatelј odjednom postao nepoželjan pas. Pod izgovorom javnog zdravlјa, gradski gradonačelnik Kobayashi (kome je glas pozajmio ko-pisac Kunichi Nomura) prognao je sve pse na ostrvo Trash, pustinjski atol sa ramaženim kućnim lјubimcima (Bill Murray, Edward Norton, Jeff Goldblum) i čistokrvni (Scarlett Johansson-ina svilenih ušiju sirena Nutmeg) mešaju se u jednako jadnoj situaciji sa mutantima sa otpada kao što je osedeli, zli Chief (Brian Cranston).

Ali, kada je gradonačelnikov buntovnički 12-godišnji nećak i štićenik, Atari (Koyu Rankin), sruši ukradeni dvokrilac na ostrvu u potrazi za svojim nepravedno prognanim lovačkim goničem, čupavi čopor počinje da se nada u pravi spas. (Rana nota informiše gledaoce da će se lјudi čuti uglavnom u njihovom originalnom japanskom, dok se laje životinja prevodi direktno na engleski jezik.)

Gotovo svi Anderson-ovi potpisi su ovde: vizualni duh, starinski soundtrack, mudri narator (Courtney B. Vance), slavni bend čudaka (Murray, Goldblum, Tilda Swinton). I on dodaje nova imena u miks koji izgleda kao da su trebali da budu svo vreme tamo, kao što je tužni naučnik Yoko Ono i Greta Gervig-in radikalni američki student na razmeni, Tracy. (Posetilac zapadnog sveta Anjelica Huston čak dobija i krivo klimanje u kreditima kao "Mute Poodle.")

Mračna alegorija filma o progonu i interniranju nije teško promašiti, iako, i sami psi, sa svojim taktilnim pramenovima krzna i očima Buster Keaton-a, imaju nežno, komplikovano čovečanstvo. U ovim pamučno vunenim vremenima, Isle se može smatrati suviše turobnim za decu, a upozorenje ne bi bilo potpuno pogrešno; priča, za sve svoje čarobno snežno-dioramsko čaranje, ne skreće daleko od oštrije stvarnosti otrovnih srca i iskrivlјenih šapa. Ali gorko-slatka posebnost njenog govora govori svakom stvorenju, velikom i malom.

Žanr:animacija, avantura, komedija
Godina:2018
Reziser:Wes Anderson
Scenario:Wes Anderson, Roman Coppola
Uloge:Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za 2 Oscara, 29 nagrada i 72 nominacija
Studio:Indian Paintbrush, American Empirical Pictures, Scott Rudin Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:101 minuta
Podeli:



Preporucujemo