•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ivan Ikić nagrađen na festivalu u Kini

Na 4. Međunarodnom filmskom festivalu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ u kineskom gradu Pinjau, srpski reditelj Ivan Ikić osvojio je, kao najbolji reditelj po oceni žirija, nagradu „Roberto Roselini“. Nagrada mu je pripala za režiju filma „Oaza“ koji je premijarno prikazan i nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu. Istu nagradu u Kini je pre dve godine na ovom festivalu dobio Ognjen Glavonić za film „Teret“.

Film „Oaza“, po scenariju i u režiji Ivana Ikića, svetsku premijeru imao je na „Danima reditelja“ u Veneciji, a u Pinjau je prikazan u okviru takmičarske selekcije „Pritajeni tigar“ (prvi ili drugi film snimljen izvan Azije). Nastanak ovog filma podržao je Filmski centar Srbije.

Povodom nagrade, Ivan Ikić je izjavio sa sajt Filmskog centra Srbije: „Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Roselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu“.

Film „Oaza“ je upravo u Pinjau imao festivalsku premijeru u Aziji, a osvojena nagrada podrazumeva i novčani iznos od 10.000 dolara koje će Ikić moći da iskoristi za razvoj svog sledećeg filma. Pored projekcije „Oaze“, na festivalu u Kini je priređena i retrospektiva klasičnih srpskih filmova pod nazivom „Novi jugoslovenski film – Srpski novi film“ („Yugoslav New Cinema – The Serbian New Wave“).

Foto: FCS promo, uz dozvolu.
Podeli:



Preporucujemo