•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Izlazak iz senke

Met Dejmon vraća se na bioskopska platna kao Džejson Born. Novi film iz serijala o tajnom agentu koji je izgubio pamćenje i traži svoj identitet biće večeras premijerno prikazan u pojedinim bioskopima, dok je od sutra na redovnom repertoaru svih sala u Srbiji.

Akcioni serijal poznat po svom realizmu, nasuprot sve češćem korišćenju specijalnih efekata u filmovima ovog žanra, u svom petom nastavku govori o nekadašnjem najsmrtonosnijem operativcu Si-Aj-Ej, koji nakon godina samovanja izlazi iz senke.

Pre skoro dve decenije, genijalni mladi vojnik se dobrovoljno prijavio da pristupi specijalnom tajnom programu nakon što mu je rečeno da su mu teroristi ubili oca. Obećano mu je da će moći da oda poštovanje svojoj porodici i zemlji tako što će razviti već impresivan intelekt, spretnost, agilnost i veštine prilagođavanja do nezamislivih razmera. Sve je to bila laž.

Podvrgnut brutalnoj obuci koje se ne seća, ovaj elitni profesionalni ubica koga će nazvati DŽejson Born je oblikovan u oružje vredno sto miliona dolara, ali koje se, po rečima njegovih tvoraca, pokvarilo. U toku tri filma – “Bornov identitet”, “Bornova nadmoć” i “Bornov ultimatum”, od trenutka kada ga ribarski brod izvuče iz Mediterana, ranjenog i sa amnezijom, publika je pratila njegov put u kome je pokušavao da ostane živ i da otkrije svoj identitet. Gledala je kako tajne službe pokreću očajnički lov na njega po celom svetu. Saznali su za Tredstounov program i Bornove specijalne sposobnosti, a na kraju trilogije možda su i osetili da je priča završena i da je glavni junak doživeo nešto što za njega može izgledati kao srećan kraj (osvetio se za ubistvo jedine žene koju je voleo i povukao se, kako se nadao, zauvek).

Novi nastavak (četvrti film “Bornovo nasleđe” nije govorio o Bornu već o novom junaku čiju su borbu na život ili smrt pokrenuli događaji iz prva tri filma) donosi Bornove progonitelje koji veruju da će se nekadašnji tajni agent vratiti u službu ako mu daju ono što najviše želi.

“Ako ste se setili svega, to ne znači i da znate sve”, izjavio je glavni glumac. To je, čini se, udica kojom je ova franšiza upecala fanove, čij broj se sa svakim novim filmom povećava. “Možda se Born sada seća svih stvari koje je ranije znao, ali i dalje postoje stvari koje ne zna a koje su deo iste misterije. Bilo da to shvata ili ne, to su demoni koji ga progone od poslednjeg filma i sa kojima je sada spreman da se suoči”, kaže Dejmon opisujući junaka koga u poslednjem nastavku serijala nalazimo na grčko-makedonskoj granici, deceniju nakon njegovog nestanka na kraju trećeg dela.

Ovaj glumac je, inače, slučajno postao deo filmova o DŽejsonu Bornu. Kao zvezda “Dobrog Vila Hantinga” i “Legende o Bageru Vensu” Dejmon nije baš delovao kao “mašina za ubijanja”. Zapravo, uloga je prvobitno nuđena Bredu Pitu, Raselu Krou i čak Silvesteru Staloneu, a postao je DŽejson Born zbog drugačije vizije svog junaka reditelja Daga Limana. Dejmon je, kako je kasnije govorio, poslušao savet reditelja koji mu je rekao da proba da hoda kao bokser, kako bi ušao u lik. Glumac je uz hod, počeo i da trenira boks.

Zanimljivo je da Dejmon nije prvi glumac koji je igrao Borna, budući da je američka televizija Ej-Bi-Si (ABC) 1988. godine ekranizovala čuvenu knjigu Roberta Ladlama. Glavnu ulogu tumačio je Ričard Čemberlen, koji je kao Born bio bliži melodramskim junacima koje je igrao u svojoj karijeri nego smrtonosnom ubici kakvog danas igra Dejmon.

Prava na bioskopske adaptacije godinama je imao studio Vorner Bros a kada su stvari propale, sreću je okušao reditelj Dag Liman (“Gospodin i gospođa Smit”, “Na rubu vremena”), koji je kao obožavalac knjiga Roberta Ladlama odleteo do njegove kuće, samo nekoliko dana nakon što je dobio pilotsku dozvolu. Pisac je bio toliko oduševljen rediteljevom spremnošću da snimi film da mu je istog trenutka prodao prava na svoje knjige. Deo Limanove fascinacije Ladlamovim knjigama ima veze i sa činjenicom da je njegov otac bio agent američke Centralne obaveštajne agencije. Ipak, na filmsko platno Ladlamov zaplet je samo delimično prenet jer scenarista Toni Gilroj (“Đavolji advokat”) nije znao kako da ga adaptira za film. Zato je napisao potpuno novu priču.

Bez obzira na neočekivani uspeh koji je postigao “Bornov identitet” (film je probio sve rokove i brojne scene su snimane naknadno, što obično ne znači da će imati blistavu budućnost), Liman nije režirao ostale nastavke, ali je ostao deo priče o Bornu kao producent. Pol Gringras bio je reditelj “Bornove nadmoći” i “Bornovog ultimatuma”, a on se pridružuje Dejmonu i u “DŽejsonu Bornu”. U novom filmu igraju i Alisija Vikander, Vensan Kasel, Tomi Li DŽouns, kao i DŽulija Stajls.

Website:danas.rs
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu