•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Izložba o radu Želimira Žilnika u Beču

Galerija „Kunsthalle Wien“ u Beču predstaviće izložbom „Shadow Citizens“ obimno filmsko stvaralaštvo Želimira Žilnika (rođen 1942. godine u Nišu). Žilnik je od svojih početaka 60-ih godina 20. veka, u trenutku kada se u Jugoslaviji razvija amaterska filmska scena, do danas snimio preko 50 filmova koji su često svrstavani u žanr dokumentarne drame. Njegov rad je brzo naišao na međunarodno priznanje. Sa filmom „Rani radovi“ osvojio je Zlatnog medveda za najbolji igrani film na festivalu Berlinale 1969. godine.

Njegov rad se 70-ih godina prošlog veka susreće sa političkim otporom u tadašnjoj Jugoslaviji, pa Žilnik odlazi u Nemačku gde nastaje nekoliko nezavisnih filmova koji se prvi put bave temom gastarbajtera. U Nemačkoj je takođe bio izložen političkom animozitetu i cenzuri, pa se vratio u Jugoslaviju gde je 80-ih godina snimao televizijske i igrane filmove u kojima do izražaja dolaze prve naznake rastućih društvenih konflikata u Jugoslaviji. Tokom 90-ih i nakon 2000. godine njegovi filmovi tematizuju negativne aspekte postsocijalističkih prevrata i pitanje migracija.

Mnogi Žilnikovi filmovi su anticipirali raspad Jugoslavije, prelaz iz socijalizma u neoliberalni poredak, razlaganje društvenih struktura u oblastima rada i migracije. Naziv izložbe „Shadow Citizens“ simbolizuje Žilnikovo višedecenijsko nastojanje da skrene pažnju publike ka marginalizovanim, potlačenim, nezastupljenim i iskrivljeno prikazanim članovima društva.

U okviru saradnje između galerije „Kunsthalle Wien“ i festivala Viennale, koji će se održati od 22. oktobra do 1. novembra 2020. godine, u toku filmskog festivala biće prikazana selekcija Žilnikovih filmova. Za kraj izložbe u saradnji sa Austrijskijm filmskim muzejom biće organizovan filmski program čiji će fokus biti na do sada zanemarenom aspektu Žilnikovog stvaralaštva, a to je njegov rad za televiziju 80-ih godina 20. veka.

Izložba će biti otvorena od 24. oktobra 2020. godine do 17. januara 2021. godine.

Fotografije:

Foto 1 – Želimir Žilnik, Sloboda ili strip, 1972, uz dozvolu umetnika, Foto: Andrej Popović

Foto 2 – Želimir Žilnik, Bruklin – Gusinje, 1988, © Radio-Televizija Srbije, uz dozvolu umetnika

Foto 3 – Želimir Žilnik, Lijepe žene prolaze kroz grad, 1986, uz dozvolu umetnika

Foto 4 – Želimir Žilnik, Tito po drugi put među Srbima, 1994, uz dozvolu umetnika

Foto 5 – Portret Želimir Žilnik, 2018, Foto: Peter Roehsler

Foto 6 – Želimir Žilnik, Rani radovi, 1969, uz dozvolu umetnika, Foto: Andrej Popović

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...