•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Izložba „Transmutacija” Nikole Mihajlovića od 1. aprila u Bioskopu Balkan

Samostalna izložba umetnika Nikole Mihajlovića „Transmutacija” biće otvorena za javnost sutra, 1. aprila od 18 časova u Bioskopu Balkan, a trajaće do 30. aprila. Na ovoj izložbi autor će predstaviti svoje slike inspirisane meta-prostorima, nadvidljivim dimenzijama gde energije i sentimenti preuzimaju obrise arhitektoničnih formi. Radovi su nastali u periodu od poslednjih godinu dana, tokom kojih je Mihajlović stvarao u ateljeu Bioskopa Balkan. Otvaranje će trajati od 18 do 20h uz poštovanje svih epidemioloških mera, a kulminiraće „live” performansom u 19:30h, kada će autor preneti „provokativnu” poruku posetiocima izložbe. Radno vreme Bioskopa Balkan je od 10 do 20 časova.

O delima koja će predstaviti na izložbi, street art umetnik i arhitekta Nikola Mihajlović kaže: „Arhitektonsko promišljanje i pristup određenoj problematici su ostavili jak uticaj na moje stvaralaštvo koje se vidi kroz korišćenje univerzalnih matematičkih odnosa, geometrije, linije... Sa druge strane, osetan je upliv spontane i neukroćene energije prirode i emocije. Može se reći da je odnos ovih kontrasta glavni put kojim se krećem u svom stvaralaštvu”.

Prema rečima Ksenije Samardžije, kustoskinje izložbe i direktorke Fondacije Saša Marčeta, Transmutacija je naziv izložbe koja prati nastajanje radova u periodu od poslednjih godinu dana i od kojih deo slika upravo nastaje u Bioskopu Balkan, u jednoj vrsti improvizovanog ateljea istorijskog zdanja koje zadržava potkrovlje i drvenu krovnu konstrukciju.

Nikola Mihajlović je rođen u Beogradu 1986. godine. Pohađao je Petu beogradsku gimnaziju a zatim stekao zvanje Mastera Arhitekture 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Umetničkim stvaralaštvom se aktivno bavi od 2008. godine u formi street arta, a kasnije i studijskog slikarstva. Dobitnik prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu „Voyage Bleu”, učesnik i organizator više međunarodnih i domaćih projekata iz oblasti umetnosti među kojima se izdvajaju: serija izložbi pod nazivom „Scena” na više lokacija u Beogradu, organizacija street art festivala u Požarevcu, organizacija street art festivala „Balkan Uživo” u Beogradu, učešće na „Start India” festivalu u Hyderabadu u u Indiji; učešće na „Urban art ventures” festivalu u Volosu (Grčka); oslikavanje murala i samostalna izložba u Verbieru (Švajcarska); učešće na rezidenciji u „Glo'Art-u" u Lanakenu (Belgija).

Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko solo izložbi u Srbiji i inostranstvu, među kojima se ističu solo izložbe u galeriji „Parobrod” u Beogradu i galeriji „Espace Temoin” u Ženevi; dve kolektivne izložbe u Berlinu, dva učešća na „Likovnoj Jeseni” u Somboru. Član je „Street Smart” umetničkog kolektiva i spoljni saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu. Trenutno radi na projektu „Veštačka Inteligencija i umetnost” u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.

Izložba je nastala u produkciji Fondacije Saša Marčeta.

Video intervju sa Nikolom Mihajlovićem možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=Mj0TvMALOIQ

Podeli:



Preporucujemo