•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Izložbeni segment “Moć umetnosti/Art Power!” i putujuća strip-izložba “Svet u oblacima, Francuska – Srbija: veze kroz strip” na Nova Festivalu

Na predstojećem Nova Festivalu posvećenom savremenom strip stvaralaštvu, koji se održava od 5. do 15. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, biće predstavljen izložbeni segment “Moć umetnosti/Art Power!” inspirisan stvaraštvom nemačkog umetnika Jozefa Bojsa, kao i putujuća strip-izložba “Svet u oblacima, Francuska – Srbija: veze kroz strip”, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

Slogan “Moć umetnosti/Art Power!”, po kome je nazvan jedan od izložbenih segmenata festivala, nastao je izborom ključnih reči iz jednog od najpoznatijih citata Jozefa Bojsa: „Mislim da umetnost jedina ima poličitku moć, jedina ima revolucionarnu moć, jedina ima moć da oslobodi čovečanstvo od svih represija.“ Ovim izložbenim segmentom, kao i mentorskim programom “Comix Together”, Nova Festival se pridružuje desetinama kulturnih institucija i ustanova iz Evrope koje obeležavaju stogodišnjicu od rođenja Jozefa Bosa, reaktuelizujući, preispitujući i podsećajući na neke od Bojsovih fascinantnih ideja, kroz strip.

U okviru ovog segmenta svoje radove predstaviće čak 26 strip autora iz Srbije, regiona, i Evrope: Aleksa Gajić, Bojan Mitrović, Bojan Zavišin, Darko Dacović, Darko Grkinić, Darko Macan, Filip Karan, Frances Lewtas, Igor Kordej, Ilija Jakovljević, Ivan Marušić, Ivana Armanini, Larisa Ackov, Lea Embeli, Lea Kralj Jager, Marina Veselinović, Mihaela Erceg, Milan Pavlović, Radovan Vukasović, Saša Stojanović, Sonja Gašperov, Srđa Dragović, Thierry Guitard, Uroš Maksimović, Valentina Briški, Vladan Nikolić.

Izložba “Svet u oblacima” ima za cilj da kroz mini-istoriju jugoslovenskog stripa prikaže dodirne tačke i uticaj francusko-belgijske škole stripa na ovdašnju scenu. Iz pera scenariste Pavla Zelića, glavnog urednika, i strip-autora Jane Adamović i Aleksandra Zografa, izašli su tekstovi koji uz obilnu vizuelnu građu vode posetioca kroz četiri celine izložbe: Početak svih doba, Zlatno doba, Doba heroja i Savremeno doba.Svaki od segmenata izložbe na duhovit način, prilagođen i deci i odraslima, prikazuje trendove i međusobni uticaj francuskog i srpskog stripa kroz vreme. Raskošni dizajn izložbe, za koji je bila zadužena strip-autorka Žoana Markade-Mo, menja se u skladu sa epohom koju elementi izložbe predstavljaju.

Na incijativu Ambasade Republike Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, a uz podršku Međunarodnog centra za strip i Narodne biblioteke Srbije, izložba “Svet u oblacima” nastala je kako bi obilazila gradove u Srbiji i promovisala umetnost koja više od čitavog veka služi ne samo za razonodu, već i za iskazivanje ozbiljnih umetničkih i političkih poruka.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Podeli:



Preporucujemo