•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

James Dean (1931 - 1955)

Džejms Bajron Din (engl. James Byron Dean), američki filmski glumac, roker pre roka, živeo je samo dvadeset i četiri godine (1931-1955.). Karijera mu je trajala samo tri godine, snimio je samo tri filma: "Istočno od raja" (1955), "Buntovnik bez razloga" (1955) i "Div" (1956). To je bilo dovoljno da uđe u legendu, i postane arhetipski lik budućih rokenrol sudbina. Čak i godinu dana posle smrti, primao je osam hiljada pisama nedeljno od svojih obožavalaca. Prilikom prikazivanja "Diva", montiranog nakon njegove pogibije u saobraćajnoj nesreći, devojke u bioskopima su vrištale: "Džimi, vrati se, volimo te. Čekamo te!"

Din je bio oličenje "gnevnih mladih ljudi", "buntovnika bez razloga", širom zapadnog sveta. Bio je tvrdi momak ranjenog srca, pali anđeo koji pati zbog gubitka nevinosti - jednom rečju, tipična romantičarska figura. U "Buntovniku bez razloga"on je srednjoškolac zgađen svetom američke srednje klase kojoj pripadaju njegovi roditelji. On ne zna šta hoće, ali hoće sad i hoće sve. Nestabilnost porodice i nedostatak opštenja glavni su uzroci njegovog nezadovoljstva, koje se može pretvoriti u eksploziju. Nasilje, brzina i divlja nesputanost su izgledali kao sredstva da se nekuda pobegne. Ideali roditelja više nisu vredeli.

Ostaće upamćen po jednoj od najkraćih i najspektakularnijih filmskih karijera u istoriji Holivuda. Za samo nešto više od godinu dana i sa samo tri snimljena filma dostigao je svetsku slavu i postao simbol nemirnih i nezadovoljnih genaracija američke omladine s kraja pedesetih godina XX veka. I danas, pedeset i šest godina posle smrti, njegov lik predstavlja svojevrsnu kulturnu ikonu, oličenje buntovnika, autsajdera i usamljenika i ima veliki broj obožavalaca širom sveta.

Po završetku snimanja filma Istočno od raja 1954. godine Džejms Din, koji je bio pasionirani ljubitelj automobilskih trka, kupuje svoj prvi sportski automobil Porsche 356 Speedster i počinje da se takmiči na trkama. Bio je drugi u Palm Springsu marta 1955. godine, treći u Bekersfildu maja iste godine, a u Santa Moniki je morao da odustane zbog kvara na automobilu. Za vreme snimanja filma Buntovnik bez razloga Din kupuje automobil Porsche 550 Spyders (jedan od samo 90 proizvedenih te godine) koji je zvao "mala bitanga". Po dobijanju uloge naftnog bogataša u filmu Div u kome je glumio sa Elizabet Tejlor i Rokom Hadsonom odlazi u Teksas na snimanje i u tom periodu ne učestvuje u automobilskim trkama jer mu je to bilo zabranjeno filmskim ugovorom.

Po završetku snimanja filma Div, 30. septembra 1955. godine Džejms Din kreće na trke u Salinasu i gine u saobraćajnoj nesreći u svojoj dvadeset četvrtoj godini. Nije doživeo premijere svojih filmova Buntovnik bez razloga i Div i jedini je glumac u istoriji Holivuda koji je dva puta posthumno bio nominovan za nagradu "Oskar".

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...