•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jamie Foxx

Eric Marlon Bishop (13. decembar 1967.), poznatiji pod pseudonimom Jamie Foxx je američki glumac, stand-up komičar i pevač.

Rođen je u Terrellu, Teksas. Majka mu je bila domaćica, a otac berzanski mešetar, koji je kasnije prešao na islam. Roditelji su ga napustili kad mu je bilo samo sedam meseci. Odgojili su ga baka i deka s majčine strane. Primio je stogi baptistički odgoj. Od pete godine učio je da svira klavir, a kasnije je pevao i vodio crkveni hor u lokalnoj baptističkoj crkvi. Tokom srednje škole igrao je košarku i američki fudbal, i želeo je da igra profesionalno za Dallas Cowboyse. Na fakultetu je studirao muziku.

Karijeru je započeo 1985., a do sada je snimio 20-tak ostvarenja. Prvo je pričao viceve na malim večerima stand-up komedije, a kasnije prelazi na televiziju. "Show In Living Color" braće Wayans bio je njegov proboj. Imao je i svoj vlastiti show, koji je trajao čak 5 godina. Debitovao je filmom "Poziv na seks". Kasnije mu je film "Samo igra" reditelja Olivera Stonea donela popularnost.

Snimio je Collateral i dobio nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Kasnije je snimio film Ray (film o Rayu Charlesu) i osvojio Oskara. Jedini je glumac uz Al Pacina, i prvi crnac koji je imao dve nominacije za dva filma u istoj godini.

Imao je i uspeha u muzičkoj karijeri. Snimio je niz pesama s umetnicima kao što su Kanye West, Lil Wayne, Mary J. Blige i The Game. Prvi album je bio dosta uspešan, ali drugi je doneo niz hitova, i prodao se u 598.000 primeraka samo u prvoj nedelji, a u 1.980.000 tokom cele kampanje. Foxx, koji je prezime uzeo od komičara Redda Foxxa, jedan je od samo četvoro umetnika kojima je pošlo za rukom da osvoje Oskara i da imaju album na mestu broj jedan. (Ostalo troje su Frank Sinatra, Bing Crosby i Barbra Streisand).

Ima ćerku Corrinne, rođenu 1992. godine.

Filmografija:
2014 Rio 2 (pre-production)
???? Welcome to the Jungle (voice) (pre-production)
???? Kane & Lynch (pre-production)
2014 The Amazing Spider-Man 2 (filming)
2013 White House Down (post-production)
2012 Django Unchained
2011 Horrible Bosses
2011 Rio
2010 Due Date
2010 Malice N Wonderland (video short)
2010/I Valentine's Day
2009 Law Abiding Citizen
2009 The Soloist
2007 The Kingdom
2006 Dreamgirls
2006 Miami Vice
2005 Jarhead
2005 Stealth
2004/I Ray
2004 Collateral
2004 Breakin' All the Rules
2004 Chappelle's Show (TV series)
2004 Redemption: The Stan Tookie Williams Story (TV movie)
2003 Shade
2001 Ali
2001 Date from Hell (short)
1996-2001 The Jamie Foxx Show (TV series)
2000 Bait
1999 Any Given Sunday
1999 Held Up
1998 The Players Club
1997 Booty Call
1996 The Great White Hype
1996 The Truth About Cats & Dogs
1996 Moesha (TV series)
1996 Hangin' with Mr. Cooper (TV series)
1996 C-Bear and Jamal (TV series) (voice)
1991-1994 In Living Color (TV series)
1992-1993 Roc (TV series)
1992 Toys

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

U prodaji poslednji kontingent karata za večerašnji...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu