•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jamon Jamon (Jamón, jamón) (1992)

Šunka, šunka (šp. Jamón Jamón) je španska komedija sa elementima drame i erotike iz 1992. godine u režiji Bigasa Lune. Glavne uloge u filmu tumače Penelope Kruz kojoj je ovo bila i prva filmska uloga u karijeri, Havijer Bardem i Žordi Mola.

Film predstavlja klasičnu alegoriju koja se odnosi na celokupno špansko društvo, sa veoma izraženom igrom reči u dijalozima glavnih glumaca. U filmu dolazi do sukoba između tradicije i modernog shvatanja života, erotska glad prepliće se sa stvarnim osećajem gladi i potrebom za hranom. Hrana je upravno glavna metafora koja dominira pričom, likovi su odraz sirovih strasti i požuda otelotvorenih u hrani. Vrhunac metafor je scena u kojoj Hoze Luis (Žordi Mola) u trenutku vođenja ljubavi sa Silvijom (Penelope Kruz) ljubi njene bradavice i i govori kako jedna ima ukus omleta, a druga ukus šunke.

Film koji je ostvario veliki svetski uspeh Bigasu Luni je 1992. doneo srebrnog lava na venecijanskoj Mostri.

Kada se njihov sin odluči oženiti devojkom iz srednjeg društvenog sloja, bogati roditelji će učiniti sve da prekinu tu vezu i onemoguće venčanje.

Hoze Luis (koga tumači Žordi Mola) je izvršni direktor u tvornici donjeg rublja koja je u vlasništvu njegovih roditelja. Na najvišem spratu tvornice u kantini radi Silvija (Penelope Kruz), devojka u koju se mladi naslednik zaljubio i sa kojom želi da se venča. Nakon što je Silvija ostala trudna, Hoze Luis joj obećava brak, ali tada na scenu stupaju njegovi roditelji.

Hozeova majka (Stefanija Sandreli) nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da je njena buduća snaha sasvim obična devojka, devojka bez ikakvog materijalnog zaleđa, i odlučna je u svom naumu da prekine njihovu vezu. Kako bi razdvojila zaljubljeni par unajmljuje Raula (koga tumači Havijer Bardem), potencijalnog modela i borca sa bikovima. Njegov zadatak je da zavede Silviju i preotme je njenom sinu.

Raul koji se za kratko vreme zaljubljuje u Silviju na kraju postaje ljubavnik žene koja ga je angažovala, a Hoze Luisova majka postaje žrtva vlastite zavere jer se i protiv svoje volje zaljubljuje u Raula.

Razočaran odbijanjem voljene žene Hoze Luis je u besu siluje i zaklinje se da će ubiti suparnika. Sve završava smrću osobe čija jedina krivica je bila ljubav sa kojom se drugi nisu slagali.

Život u svom najsirovijem obliku na filmskom platnu.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:1992
Reziser:Bigas Luna
Scenario:Bigas Luna
Uloge:Penélope Cruz, Stefania Sandrelli, Anna Galiena
Uzrast:NR
Award:6 osvojenih
Studio: Lolafilms
Zemlja:Spain
Jezik:Španski
Trajanje:95 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...