•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jane Fonda

Džejn Fonda (engl. Jane Fonda; 21. decembar 1937) je američka filmska, televizijska i pozorišna glumica, književnica, aktivistkinja i bivši model.

Filmsku karijeru je počela šezdesetih, da bi vrlo brzo dobila dva Oskara za najbolju glavnu glumicu: 1971. za ulogu u filmu Detektiv Klut, i 1978. za ulogu u filmu Povratak kući. Fonda je od osamdesetih lagano prestajala da snima, da bi 1990. godine otišla na petnaestogodišnju pauzu – prvi film koji je potom snimila bila je komedija Za sve je kriva svekrva, iz 2005. godine. Najpoznatija je po filmovima Konje ubijaju, zar ne?, Džulija, Kineski sindrom, Od devet do pet, Na Zlatnom jezeru i Jutro posle. Fonda trenutno glumi nekadašnju prvu damu Sjedinjenih Država, Nensi Regan, u filmu Batler. Osim glumi, Džejn je godinama posvećena problemima društva. Aktivan je borac za prava žena i LGVT osoba, i deklariše se kao feministkinja, hrišćanka i liberal. Godine 2005. osnovala je neprofitabilnu organizaciju Women's Media Center, koja ima za cilj da kroz medije i obrazovanje poveća svest o jednakosti polova. Bila je jedna od nekoliko ličnosti iz sveta filma koja je ustala protiv američkog napada na Vijetnam i Irak.

Zahvaljujući neuobičajeno grubom, dubokom glasu i najčešće ozbiljnim ili mrzovoljnim izrazima lica, Džejn je jedna od najupečatljivijih figura Holivuda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Iako u današnje vreme glumi sve ređe, Fonda se uz Širli Maklejn i Natali Vud smatra najvećom filmskom divom sedamdesetih godina prošlog veka.

Igrala u velikom broju filmova, više nominacija za "Oskara“.

Nagradu "Oskar za najbolju glavnu glumicu" dobila za filmove
- 1971. godine "Detektiv Klut"
- 1978. godine "Povratak ratnika"

Filmografija:
2013 This Is Where I Leave You (filming)
2013 Better Living Through Chemistry (completed)
2012-2013 The Newsroom (TV Series)
2013/I Batler
2011 Peace, Love, & Misunderstanding
2011 Et si on vivait tous ensemble?
2007 Georgia Rule
2005 Monster-in-Law
1990 Stanley & Iris
1989 Old Gringo
1986 The Morning After
1985 Agnes of God
1984 The Dollmaker (TV Movie)
1981 Rollover
1981 On Golden Pond
1980 Nine to Five
1979 The Electric Horseman
1979 The China Syndrome
1978 California Suite
1978 Comes a Horseman
1978 Coming Home
1977 Julia
1977 Fun with Dick and Jane
1976 The Blue Bird
1973/II A Doll's House
1973 Steelyard Blues
1972 Tout va bien
1971 Klut
1969 They Shoot Horses, Don't They?
1968 Barbarella
1968 Histoires extraordinaires
1967 Barefoot in the Park
1967 Hurry Sundown
1966 Any Wednesday
1966 La curée
1966 The Chase
1965 Cat Ballou
1964 La ronde
1964 Les félins
1963 Sunday in New York
1963 In the Cool of the Day
1962 Period of Adjustment
1962 The Chapman Report
1962 Walk on the Wild Side
1961 A String of Beads (TV Movie)
1960 Tall Story

iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

M3GAN (2022) (2022)
Shia LaBeouf
Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023) - uskoro
Koja imena se nisu našla na listi nominovanih za Oscara...
Jovo Maksić
Aleku Boldvinu ne oduzimaju glavnu ulogu u filmu uprkos...
Dokumentarni film o Ukrajini Šona Pena premijerno na...
Michele Morrone
Mads Dittmann Mikkelsen
Cocaine Bear (2023) - uskoro
Specijalna projekcija filma „Da li ste videli ovu...
Mili Bobi Braun
Miloš Biković
The Princess Switch (2018) (2018)
The Roundup (Beomjoidosi 2) (2022) (2022)
Takmičari realityja "Squid Game" nezadovoljni uslovima,...
Glumac iz kultne serije "Dosjei X" vodi zanimljiv život
Sveta Petka - Krst u pustinji (2022) (2022)
Murder mystery 2 (2023) - uskoro
The Whale (2022) - uskoro
Elemental (2023) - uskoro
Secret Headquarters (2022) (2022)
Milan Marić
Premijera filma „Mavena“ Andrije Lekića na DOK #5...
Zagrevanje za mesec ljubavi - preporučujemo vam ove 4...
Sadie Elizabeth Sink
Ema Tompson
Jonathan Pryce
Sylvester Stallone
"South Park" se vraća