•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jedanaest filmova autora iz Srbije na 13. Merlinka Festivalu

Na trinaestom izdanju Međunarodnog festivala LGBT filma Merlinka, koji će biti održan od 9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, biće prikazano i 11 ostvarenja autora i autorki iz Srbije.

Među njima su kratki igrani filmovi, „Animus“ Milice Spasojević koji prati dvadesetogidšnju Sofiju koja stiče novog prijatelja, dreg kraljicu Ka, koji joj pomaže da sazri, preboli bivšeg dečka i sagleda stvaran svet oko sebe van svojih izmišljenih i domaštanih problema. „Solskin” rediteljke Vere Kulić prikazuje tri i po sata u životu jedne devojke koja se na svoj način nosi sa smakom sveta koji nastaje pregrejavanjem Sunca i ljudskim uticajem na klimatsku promenu na Zemlji. Petar Lakić autor je filma „Pustoš” koje prati tri prijatelja koji idu na kratak izlet u prirodu, a između dvojice se javljaju tajne strasti. „Moram nešto da ti ispričam” Andrije Mitrovića je priča o nesigurnom i autodestruktivnom mladiću, žrtvi seksualnog napada i silovanja, koji pokušava da se fizički preda da bi zadržao svog partnera. „Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali” ostvarenje je reditelja Balše Lekovića, a “Terezini sinovi” je kratki doku-igrani film koji pruža uvid u život kvir ljudi u savremenoj Srbiji, istovremeno se osvrćući na domaće kvir pionire iz devedesetih.

Na Merlinka festivalu biće prikazani i kratki dokumentarni filmovi: „S one strane duge” Milice Spasojević o majoru u penziji i trans aktivistkinji Heleni Vuković. „Kume, izgore ti kesa“ koji su režirali Isidora Goncić i Predrag Azdejković, a u ovom ostvarenju pet LGBT osoba odgovara na pitanja kako zamišljaju svoje venčanje. Jovan Ilić autor je dva dokumentarca - „Kraljica Prajda” o dreg kraljici Alexis VanderCunt i „Safe Space” o LGBT kafićima u Beogradu.

Pored kratkih biće prikazan i dugometražni film „Strah od leptira“ koji je nastao po motivima istoimene pozorišne predstave u režiji Isidore Goncić sa Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem u glavnim ulogama, koji prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Filmovi „Animus“, „Pustoš“, „Kume, izgore ti kesa“, „S one strane duge“ i „Strah od leptira“ su snimljeni u ko-produkciji sa Merlinka festivalom.

Podsećamo, festival će otvoriti američki film Labudova pesma koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu, itd. Među odabranim filmovima su i francuski „Kroz Pariz“, brazilski predstavnik za nagradu Oskar „Privatna pustinja“ ,kanadski „Skoči, dušo“ sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je ovo bila poslednja uloga, sa Kanskog festivala stiže francuski film “Bruno Reidal – Ispovest ubice”, itd.

Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo