•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jedinstveni filmovi koji slave život - Objavljen program 9. Bosifesta

Deveto izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest, koje će se održati u organizaciji Hendi centra Koloseum u beogradskom Sava centru od 10. do 12. oktobra pod sloganom „RAMPA!“, prikazaće 15 relevenatnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora Gorana Radovanovića, našeg poznatog reditelja.

Kada je kvalitet filmova pristiglih na konkurs 9. Bosifesta u pitanju (njih čak 250), Goran kaže:
„Slično je kao i prošle godine: stiglo je dosta izvanrednih filmova! Dakle, pored standardnih edukativnih filmova na konkurs je prijavljeno i veliki broj takozvanih „umetničkih“ filmova koji putem lepote i forme nadilaze limite primarne “obvezeracione dokumenatristike“.

Goran Radovanović navodi i da „i jeste i nije bilo teško“ odabrati filmove koji će biti prikazani na predstojećem Festivalu: „Odabrani filmovi su se sami nametnuli svojim sadržajem, poetikom, stilistikom! Naravno da je bilo filmova koji su takođe mogli da se nađu u programu... Međutim, nije pravljen nikakav kompromis u smislu politike, zemlje porekla dela niti njegovog sadržaja... Estetika i forma su bile osnovno načelo kojim smo se rukovodili prilikom izbora filmova"...

Publika će od 10 do 12. oktobra imati prilike pogleda 15 filmova, 10 u takmičarskom i 5 u revijalnom delu programa. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji.

U okviru takmičarskog program biće prikazan čileanski dokumentarni film "Poslednja godina", koji potpisuju reditelji Francisco Espinoza Pérez i Viviana Corvalán Armijo. Ovaj angažovani dokumentarac otkriva nam nepravdu i diskriminaciju obrazovnog sistema u Čileu koji krši ljudska prava. Tu je zatim dirljivo ostvarenje "Devojka od peska". Film nas vodi u jedinstven svet Veronike Raile koja od najranijeg detinjstva živi sa teškim fizičkim oštećenjem i Aspergerovim sindromom. Grčka rediteljka i producentkinja Vivian Papageorgiou snimila je kratki dokumentarni film „Raširenih krila“ (22 min) o grupi plesača i plesačica sa invaliditetom koje pratimo na njihovim probama i nastupima.

Nakon što je potpuno izgubio vid pisac Džon Hal je 1983. godine počeo da vodi audio dnevnik. Znao je da ako ne pokuša da shvati slepilo, ono će ga uništiti. Autori Peter Middleton i James Spinney su na osnovu ovih audio snimaka uradili dramatizaciju snimivši veoma zanimljiv film "Beleške o slepilu". Inspirativni dokumentarac „Desna strana violončela“ izbliza prati život veoma cenjenog mladog poljskog čeliste Dominika Polonskog. Njegova karijera muzičara je krenula u odličnom pravcu, da bi 2004. godine dobio dijagnozu koja mu je zauvek promenila život: imao je tumor na mozgu, a izgledi su bili sumorni. Nakon nekoliko operacija i dugog perioda rehabilitacije, on i dalje može da koristi samo jednu ruku.

Više informacija o ostalim filmovima koji će biti prikazani možete pronaći u priloženom saopštenju.

Traileri:
Beleške o slepilu - https://youtu.be/0DKnZBm4TDw
Desna strana violončela - https://vimeo.com/187366040
Raširenih krila - https://vimeo.com/277990066
Prkosni životi - https://vimeo.com/206687316
Oseti vetar - https://vimeo.com/251144902

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....