•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jelisaveta Seka Sablić

Jelisaveta Seka Sablić (Beograd, 13. jun 1942) je srpska glumica. Karijeru je započela pre skoro pedeset godina da bi danas bila popularna i cenjena u svim zemljama bivše Jugoslavije. Smatra se jednom od najvećih srpskih komičarki.[1] Godine 2008. uvrstila se među najbolje srpske glumice svih vremena postavši laureat nagrade „Velika Žanka“, a dve godine kasnije dobila je najprestižniji „Dobričin prsten“ za životno delo.

Rođena je u Beogradu 13. juna 1942. godine. Još u gimnazijskim danima bila je jedan od osnivača amaterskog pozorišta Dadov.

Diplomiravši 1965. godine glumu u klasi Mate Miloševića na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, debituje u Pozorištu „Boško Buha“ u predstavi „Pepeljuga“ Aleksandra Popovića.

Od 1967. članica je Ateljea 212, gde ostvaruje najznačajnije pozorišne uloge: u „Kralju Ibiju“ A. Žarija, te u „Razvojnom putu Bore Šnajdera“, Aleksandra Popovića, za koju prima nagradu „Ćuran“ na festivalu Dani komedije u Jagodini (kao i kasnije za ulogu u „Ožalošćenoj porodici“ Branislava Nušića); na Sterijinom pozorju nagrađena je za sporednu ulogu u „Klaustrofobičnoj komediji“ Dušana Kovačevića.

Na filmu debituje u crnohumornom rediteljskom prvencu Gordana Mihića i Ljubiše Kozomare „Vrane“ (1969). Uz retke izuzetke (npr. „Kičma“, 1975, V. Grlića, i „Gospođica“, 1980, V. Jasnoga) glumi komične uloge: npr. U široko popularnim komercijalnim komedijama Milana Jelića („Rad na određeno vreme“, 1980; „Moj tata na određeno vreme“, 1983; „Razvod na određeno vreme“, 1986) i Zorana Čalića („Žikina dinastija“, 1985. i „Druga žikina dinastija“, 1986).

Najviše glumačke domete ostvarila je u delima Slobodana Šijana; „Kako sam sistematski uništen od idiota“ (1983), „Davitelj protiv davitelja“ (1984) te posebno u groteski „Maratonci trče počasni krug“ (1982), gde je za lik pijanistkinje Kristine nagrađena Zlatnom arenom za glavnu ulogu na festivalu u Puli. Uspešno nastupa i na televiziji.

Jelisaveta Sablić je 2008. godine nagrađena nagradom „Žanka Stokić“.

Pozorište:

Pepeljuga

Razvojni put Bore Šnajdera

Kralj Ibi

Radovan III

2006. — „Svinjski otac“

Filmografija:

1968. Ilustrovani život

1968. Noćno dežurstvo sestre Grizelde

1968. Neverovatni cilinder Nj. V. kralja Kristijana

1968. Martin Krpan s vrha

1968. Nevolje jednog Bobana

1969. Hajde da se igramo

1969. Daleko je Australija

1969. Zigmund Brabender, lovac i ser (serija)

1969. Vrane Olja

1969. Hajde da rastemo

1969. Leći na rudu

1970.-te

1969. Silom otac

1970. Ujka Vanja

1970. Burna noć

1970. Engleski onakav kakav se govori

1970. Poezija Ogdena Neša

1970. Biciklisti

1970. Burduš Rajka

1971. Pendžeri ravnice

1971. Operacija 30 slova

1971. Čep koji ne propušta vodu

1971. Ceo život za godinu dana

1971. S vanglom u svet

1971. Čedomir Ilić

1971. Diplomci

1972. Razvojni put Bore Šnajdera

1972. Ćelava pevačica

1972. Proždrljivost

1972. Damon Jelisaveta

1972. Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera

1972. Ptičje kupalište

1972. Ženski razgovori

1973. Ludi rečnik

1973. Ženidba nosača Samuela

1974. Nedelje sa Anjom

1974. Porodični orkestar

1974. Jednog lepog, lepog dana

1974. U registraturi

1972-1974. Obraz uz obraz

1975. Andra i Ljubica

1975. Nora

1975. Povratak lopova

1975. Kičma

1975. Mamika, hvata me panika

1975. Borisko i Natalija

1975. Dvosobna kafana

1975. Kraj nedelje

1976. Sestre

1976. Četiri dana do smrti

1977. Ranjeni orao

1977. Kućna terapija

1977. Leptirov oblak

1977. Marija Magdalena

1977. Najdraža deca dragih roditelja

1979. Osma ofanziva

1980.-te

1980. Beogradska razglednica 1920

1980. Rad na određeno vreme

1980. Gospođica

1981. Laf u srcu

1981. Radni dan

1981. Ujka Vanja

1981. Nepokoreni grad

1981. Svetozar Marković

1982. Podvizi družine 'Pet petlića'

1982. Maratonci trče počasni krug

1982. Beograd nekad i sad

1982. Moj tata na određeno vreme

1982. Sabinjanke

1983. Zagrljenici

1983. Kako sam sistematski uništen od idiota

1984. Davitelj protiv davitelja

1984. Moljac luda rediteljka

1984. Kamiondžije 2

1984. Jaguarov skok

1984. Formula 1

1985. Jelisavetini ljubavni jadi

1985. Neuspela mućka

1985. Debeli i mršavi

1986. Druga Žikina dinastija

1986. Sekula i njegove žene

1986. Razvod na određeno vreme

1986. Sivi dom

1987. Uvek spremne žene

1988. Vikend na mrtovci

1988. Mala Nada

1988. Roman o Londonu (serija)

1987-1988. Bolji život

1988. Tesna koža 3

1989. Bolji život

1989. Poltron

1989. Masmediologija na Balkanu

1989. Čudo u Šarganu

1989. Dome, slatki dome

1989. Drugarica ministarka

1990.-te

1990. Vikend na mrtovci

1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove

1990. Balkanska perestrojka

1990. Klaustrofobična komedija

1991. Sekula se opet ženi

1991. U ime zakona

1990-1991. Bolji život 2

1991. Holivud ili propast

1992. Juriš na skupštinu

1992. Sekula nevino optužen

1994. Biće bolje

1994. Teatar u Srba

1993-1994. Srećni ljudi

1995. Složna braća

1995. Otvorena vrata

1995. Tamna je noć

1995-1996. Srećni ljudi 2

1997. Ljubav, ženidba i udadba

1998. Nikoljdan 1901. godine

1998. Rane komšinica

1999. Kod male sirene

1998-1999. Porodično blago

2000.-te

2001. Sve je za ljude

2001. Metla bez drške 5

2003. Picknick på kyrkogården

2003. Najbolje godine

2002-2003. Kazneni prostor

2003. Naša mala redakcija

2003. Ledina

2004. Skela

2004. Stižu dolari

2005. Bal-Kan-Kan

2006. Drugo stanje

2005-2007. Ljubav, navika, panika

2007. Hadersfild

2007. Uvođenje u posao

2007. Premijer

2008. Lud, zbunjen, normalan

2008. Čitulja za Eskobara

2008. Selo gori, a baba se češlja

2009. Kuku Vasa

Podeli:



Preporucujemo

Safin je 007 najstrašniji negativac do sada, pogledajte...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 1. do 8. oktobra
I'm Thinking of Ending Things (2020) (2020)
Novi Star Trek filmski reboot je argument zašto bi celo...
Darko Bajić: Smrt Gorana Paskaljevića je veliki gubitak...
19. BIJENALE UMETNOSTI U PANČEVU - Smrt umetnosti, živela...
2067 Trejler: Kodi Smit-McPhee i Ryan Kwanten se bore za...
Otvoren 44. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji
Sony Pictures odbija da pušta velike filmove u bioskope...
Bredli Kuper režira film o legendarnom kompozitoru
Onlajn razgovor sa Želimirom Žilnikom
Stranger Things Sezona 4 neće završiti seriju, ali finale...
LIFFE - Pjer Žalica: Filmove pravim za publiku
Svečano otvoren 13. Leskovački internacionalni festival...
Festival LIFFE ove godine i na onlajn platformi
Koncerti i filmovi za relaksaciju mentalnog zdravlja
Sutra svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta...
Antebellum (2020) - uskoro
Christian Bale je najbolјi Batman (prema anketi)
13. LIFFE: Glavna nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za...
Gorki list nagrada publike filmu "Ime naroda" Darka Bajića
Madonna će sama režirati njen sopstveni biografski film...
Da li će John Cena glumiti Sandmana u sledećem Spider-Man...
Čuvene filmske zvezde svakog petka uveče u oktobru
Ime naroda (2020) - uskoro
Svečanom dodelom nagrada zatvoren 13. Leskovački festival...
American Animals (2018) (2018)
Roberto Beninji u najnovijem filmu Matea Garоnea 'Pinokio'
Stiže "Borat 2": Sacha Baron Cohen otkriva vezu između...
Filmski poster za ’Slither’ čini da Michael Rooker...