•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jenna Ortega

Džena Mari Ortega (rođena 27. septembra 2002) je američka glumica. Karijeru je započela kao dečija glumica, dobivši priznanje za ulogu mlade Džejn u humorističko-dramskoj seriji The CV Džejn Devica (2014–2019). Njena revolucionarna uloga je bila uloga Harli Dijaz u seriji Diznijevog kanala Zaglavljen u sredini (2016–2018), za koju je dobila nagradu Imagen. Glumila je Ellie Alves u drugoj sezoni triler serije Vi 2019. i glumila u porodičnom filmu Ies Dai (2021), oba za Netfliks.

Ortega je dobila pohvale kritike za svoj nastup u tinejdžerskom dramskom filmu The Fallout (2021), a nastavila je da glumi u horor filmovima Scream i Ks iz 2022. Glumila je kao Vednesdai Addams u Netfliks horor humorističnoj seriji Vednesdai (2022), za koju je dobila je nominacije za Zlatni globus i nagradu Udruženja glumaca.

Džena Mari Ortega rođena je 27. septembra 2002. godine u dolini Koačela u Kaliforniji, kao četvrto od šestoro dece. Njen otac je meksičkog porekla, a majka meksičkog i portorikanskog porekla. Zbog svoje karijere, Ortega nije „zapravo živela normalnim stilom života“ i izrazila je žaljenje što je propustila tradicionalno srednjoškolsko iskustvo i tinejdžerske prekretnice poput mature i mature.

2018. Ortega je glumila u filmu Spasavanje Flore kao glavnu ulogu Davn, ćerke vlasnika cirkusa. Film je dobio pozitivne kritike kritičara, a Ortega je dobila pohvale za svoj nastup. Dobila je nominaciju za najbolju glavnu glumicu na Međunarodnom filmskom festivalu u Sautemptonu. Ortega je dobio glavnu ulogu Eli Alves u drugoj sezoni Netfliks triler serije Ti, koja je objavljena 26. decembra 2019. godine. U Iou, njen lik je pametna i mešana devojka koja voli da glumi starije od svojih pravih godina. Ortega je prokomentarisala rad sa kolegama Penn Badglei i Victoria Pedretti, rekavši da „Volela bih da sam više uspela da snimam sa Viktorijom, jer mislim da je ona zaista talentovana... tako poštovana i tako ljubazna, i baš je zadovoljstvo raditi sa njim."Sezona, kao i prva sezona emisije, bila je pohvaljena kao i Ortegin nastup.

2019. godine, Ortega je dobila ulogu Fibi u Netfliks horor filmu The Babisitter: Killer Kueen. Ona je u segmentu sa Kosmopolitenom rekla da je bila „neverovatno nervozna” kada su počeli da snimaju, navodeći da „zato što je to bio nastavak, svi ostali članovi glumačke ekipe su se već poznavali... Otišla sam na set u panici jer sam nisam znao šta radim.“ Film je objavljen u septembru 2020. i dobio je različite kritike kritičara. 2020. Ortega je dala glas Bruklinu u Netfliks animiranoj seriji Jurassic Vorld Camp Cretaceous. Serija je naišla na različite kritike, iako su pohvale išle prema Orteginom glasu i ostatku glumačke ekipe. Serija je obnovljena za drugu sezonu, koja bi trebalo da bude objavljena 2021. godine. Godine 2020. Ortega je najavila da će debitovati u pisanju sa knjigom Sve je to ljubav, koja je objavljena u januaru 2021. godine. Ortega je kasnije glumila Kejti Tores u Netfliks komediji Ies Dai. Dobila je ulogu 2019. , a film je objavljen u martu 2021. uz različite kritike, iako je njena izvedba bila pohvaljena.

U martu 2021. objavljen je srednjoškolski dramski film The Fallout, u kojem je Ortega tumačila glavnu ulogu Vade; objavljen je na HBO Mak-u 27. januara 2022. godine. Glumci u februaru 2020. godine, snimanje je trajalo više od mesec dana između avgusta i septembra iste godine. Dobio je pozitivan odgovor od kritičara, a Ortegina gluma je pohvaljena, sa nekoliko kritičara koji su je nazvali njenom „probojnom“filmskom ulogom. The Hollivood Reporter je napisao: „...Ortegin prelepo nijansiran zaokret razume fasadu koja se ne može pogledati i pukotine u oklopu.“ Decider je napisao slično, hvaleći njenu izvedbu kao „sirovu bez preterivanja. Ono što je moglo biti kliše na Vadinom putu karaktera postaje ozbiljno i stvarno zahvaljujući njenoj posvećenosti izvođenju i temeljnom razumevanju njegovih emocionalnih otkucaja.“ Časopis Varieti opisao je Vadu kao njenu revolucionarnu filmsku ulogu, pišući da „izgleda da se „posebno čini Ortega“. da je pronašla svoj glas." CinemaBlend je pohvalio hemiju između nje i njene koleginice Maddie Ziegler i naveo da "dve devojke u centru svega takođe izgledaju fenomenalno, jer se prava veza može osetiti u proces oživljavanja ove priče.“ Mashable je napisala da ona „glatko preuzima ulogu, bogato napisanu neurednim složenostima s ljubavlju, i daje joj dah kao i zapanjujuće jecaje“.

Ortega je 2020. godine dobila ulogu Tare Carpenter u slešer filmu Scream, u kojem je izjavila da „Čak ni ne mislim da postoje reči na engleskom jeziku koje bi ispravno izrazile koliko sam srećna, uzbuđena i nervozna za ovo putovanje.“ Snimanje se odvijalo u Vilmingtonu u Severnoj Karolini od septembra do novembra iste godine. O radu sa kolegama Neve Campbell, Courtenei Cok i David Arkuette, izjavila je da „Nikad ne znate šta da očekujete kada upoznate ljude tog standarda, ali oni su zaista bili samo najprizemniji, najslađi ljudi ." Film je doživeo uspeh kritike i komercijale, postavši 28. film sa najvećom zaradom u 2022. i osvojio joj je MTV filmsku nagradu za najuplašenije izvođenje .

U Netfliks humorističnoj horor seriji Sreda (2022), Ortega je igrala glavnu ulogu Vednesdai Addams, koju je nazvala „novim poglavljem“ u svojoj karijeri. Da bi se pripremila, prošla je „najveću fizičku transformaciju koju sam ikada uradila; ošišala sam kosu, i ona je crna, i po manirizmu, govoreći kadencom, izrazom“.Kasnije je nazvala produkciju prve sezone "najzahtjevnijim poslom" koji je ikada imala i govorila o tome da je u stalnom stanju konfuzije i stresa zbog pravca serije i karaktera. Ortegin nastup u seriji bio je naširoko hvaljen, primivši nominacije za nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu – televizijska serija mjuzikl ili komedija i nagradu Udruženja filmskih glumaca za izvanrednu izvedbu ženskog glumca u humorističnoj seriji.

2013 Iron Man 3

Insidious: Chapter 2

2014 The Little Rascals Save the Day

2015 After Words Anna Chapa

2018 Saving Flora Dawn

2019 Wyrm Suzie

2020 The Babysitter: Killer Queen

2021 Yes Day

The Fallout

2022 Scream

Studio 666

Lorraine Day

American Carnage Camila Montes

2023 Scream VI

2014 Rake

2014–2019 Jane the Virgin

2015 Richie Rich

2016–2018 Stuck in the Middle

2016–2020 Elena of Avalor

2016 Elena and the Secret of Avalor

2018 Bizaardvark Izzy Episode: "The BFF (Before Frankie Friend)"

2019– 2023 Big City Greens

2019 You (season 2)

2020 Home Movie: The Princess Bride

2020–2022 Jurassic World Camp Cretaceous

2022–2023 Wednesday Addams

Podeli:



Preporucujemo