•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix (Joaq) (San Huan, Portoriko, 28. oktobra 1974.), američki glumac.

Počeo je glumiti još kao dete. Pokazao je sposobnost portretisanja međusobno vrlo različitih likova. Godine 1986., s dvanaest godina, dobio je ulogu u filmu 'Spacecamp', a 1987. je glumio u Russkies uz svoju sestru Summer i Carole King. U filmu Rona Howarda "Roditelji" iz 1989. godine dobio je ulogu adolescenta, sina Dianne West.

Godine 1995. nakon dužeg prekida u snimanju, Phoenix je dobio pohvale za svoju glumu u filmu Gusa Van Santa 'Žena za koju se umire' uz Nicole Kidman. Dve godine kasnije glumio je uz Liv Tyler, Billya Crudupa i Jennifer Connelly u filmu 'Kako smo izmislili Abbotove'. Iste godine glumio je uz Claire Danes, Seanna Penna i Jennifer Lopez u filmu Olivera Stonea 'Pogrešno skretanje'. Radeći bez prestanka, 1998. glumio je u dva filma - Povratak u raj, gde su mu partneri bili Anne Heche i Vince Vaughn i u 'Glinenim golubovima', gde je ponovno udružio snage s Vaughnom. Sledeće godine glumio je uz Nicolasa Cagea u filmu Joela Schumachera '8 milimetara'.

Godina 2000. bila je ključna za Joaquina, jer je tokom nje glumio u tri međusobno vrlo različita filma. Tumačio je ulogu Komoda u 'Gladijatoru' Ridleya Scotta uz Russela Crowea, a dobio je nagrade National Board of Review, The Broadcast Films Critics Award i Blockbuster Award. Takođe je bio nominiran za nagradu Oscar, kao i za Zlatni globus. Iste godine glumio je uz Marka Wahlberga, Jamesa Caana, Faye Dunaway, Ellen Burstyn i Charlize Theron u filmu 'U ime pravde'. Zatim se pojavio u 'Otrovnom peru markiza de Sadea' uz Kate Winslet i Geoffreya Rusha, filmu koji je snimljen prema nagrađenoj drami Douglasa Wrighta o markizu de Sadeu. Godine 2002. dobio je ulogu u 'Misterioznim znakovima' M. Night Shymalana - partner mu je bio Mel Gibson - a sledeće godine sinhronizirao je glas "Kenaia" u animiranome filmu 'Legenda o medvedu'.

Godine 2003. M. Night Shymalan ga je ponovno angažovao u trileru 'Zaselak'. Usledio je film 'Sirena za uzbunu', a 2005. glumio je u filmu 'Hod po ivici' za u kome je glumio legendarnog Johnnyja Casha. Za taj film osvojio je Zlatni globus i nominaciju za prestižnu nagradu Oscar.

Uskoro ćemo imati prilike da ga gledamo u filmu 'The Master'.

Filmografija:
???? As I Lay Dying (rumored) (pre-production)
2013 Untitled James Gray Project (post-production)
2013 Untitled Spike Jonze Project (post-production)
1993 Dark Blood (completed)
2012 The Master
2008 Two Lovers
2007 Reservation Road
2007 We Own the Night
2005 Walk the Line
2004 Ladder 49
2004 Hotel Rwanda
2004 The Village
2003 Brother Bear
2003 It's All About Love
2002 Signs
2001 Buffalo Soldiers
2000 Quills
2000 Gladiator
1999 8MM
1999 The Yards
1998 Clay Pigeons
1998 Return to Paradise
1997 U Turn
1997 Inventing the Abbotts
1995 To Die For
1991 Walking the Dog (short)
1989 Parenthood
1989 The Adventures of Superboy (TV series)
1989 The New Leave It to Beaver (TV series)
1988 Secret Witness (TV movie)
1987 Russkies
1986 SpaceCamp
1986 Morningstar/Eveningstar (TV series)
1986 Alfred Hitchcock Presents (TV series)
1985 Anything for Love (TV movie)
1985 Kids Don't Tell (TV movie)
1984 Murder, She Wrote (TV series)
1984 Hill Street Blues (TV series)
1984 The Fall Guy (TV series)
1984 ABC Afterschool Specials (TV series)
1983 Mr. Smith (TV series)
1983 Six Pack (TV movie)
1982 Seven Brides for Seven Brothers (TV series)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo