•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)

Sa psom i moćnim automobilom koji su već osvećeni (a onda i još malo) u prethodna dva filma, najveće pitanje koje je ušlo u John Wick: Chapter Three – Parabellum može biti ko ili šta je "parabellum"? Pa, za ne poznavaoce mrtvih jezika koji ovo čitaju, možda ćete biti zainteresovani da saznate da dolazi od latinskog izraza: Si vis pacem, para bellum. Što se prevodi kao: "Ako želite mir, pripremite se za rat." I sigurno je reći da se niko ne priprema za rat kao što to radi John Wick.

Možda ćete biti zainteresovani da znate da je treći film u ovoj neverovatnoj franšizi najvažniji, najvrtoglavije brutalni i ludački film u seriji do danas. Toliko mnogo, da smo potpuno odustali od brojanja mrtvih tela filma nakon prvih 10 minuta i upravo smo se spremili za sav vrtoglavi pokolј. Na kraju krajeva, ovo je film u kojem se izmenjuju siledžije i jauci nanešeni noževima, udarcima kolenima u predelu prepona i naravno oružјima. Mnogo i mnogo oružja. Toliko oružјa, u stvari, da filmski svodovi daleko prelaze fetišističke neodgovornosti u vrhunsku oblast karikaturne farse Tex Averia. Junak čak uspeva da ispalјuje nekoliko akrobatskih, meme-prijatelјskih šaržera dok galopira na konju kroz kišom okupane ulice Nјujorka, kao ukrštanje između Travisa Bickle-a i Roy Rogers-a...

Početak John Wick-a 3 nastavlјa samo nekoliko minuta nakon završetka svog prethodnika iz 2017. godine, sa nepravdom prema Keanu Reeves-u, povratniku iz penzije, ubicom u bekstvu kroz noćni Manhattan. Wick, kao što se možda sećate, počinio je kardinalni greh kada je ubio člana udruženja ubica iz senki poznatog pod nazivom The High Table u elegantnom, nema-ubijanja području svetilišta Continental Hotel-a kojim rukovodi Winston (Ian McShane). Sada je proglašen "ekskomuniciranim", što u laičkom govoru znači da je otvorena sezona na Wick-a. Ima nacrtanu metu na leđima i ponuđenu nagradu za njegovu glavu.

Iz lojalnosti, Winston je dao Wick-u sat vremena prednosti da se izgubi pre nego što bi se reč pojavila u naizgled beskrajnoj mreži profesionalnih ubica (muškaraca i žena) i oni bi svi krenuli za njim za nagradu. Ta nagrada, prvobitno postavlјena na 14 miliona dolara, čini Wick-a čovekom sa samo nekoliko prijatelјa. Wick je načelno tragični usamlјenik - progonjen i sada lovlјen.

Prva tuča u John Wick-u 3 je smešno kažnjavanje nečega izvanrednog i odatle postaje sve gore. Postavlјen u hrpi retkih knjiga u javnoj biblioteci u Nјujorku, Wick se suočava sa ogromnim gigantom po imenu Ernest, koji čita Chaucer-a a igra ga Boban Marjanović - centar srpskog košarkaškog tima. Ova dvojica očigledno imaju neku istoriju zato što se šale pre nego što okrvave svoje šake. Ernest: "Četrnaest miliona dolara je mnogo novca, John-e." Na to, Wick grubo odgovara: "Ne, ako ne možeš da ga potrošiš." A onda, bum, prelaze na prebijanja duž hodnika, sa Wick-om koji koristi neprocenjive kožne poveze da bi ubio čoveka do smrti.

Ono što čini tu tuču - i desetine naknadnih u filmu - tako sjajnom nije samo munjevito brza borba ili pojavlјivanje azijskih filmskih borilačkih veština, to je način na koji publika oseća svaki udarac u svojim crevima. Kao u filmovima The Raid, udarci su ludo inventivni, ali oni takođe povređuju. Takođe zvuče i posebno hrskavo. Ko god da je bio u John Wick 3, zadužen za zvučne efekte zaslužuje povišicu.

Ono što uvek postavlјa filmove John Wick na vrh iznad njihovih ultraviolentnih akcionih filmova, jeste vizantijski svet koji je scenarista Derek Kolstad stvorio za prvi film. Wickverse je divlјa kreativna, detalјno razrađena oblast pravila, kodeksa ponašanja, masonskih hijerarhija, pa čak i učitivosti starog sveta. Jedan od novih likova uvedenih u John Wick-a 3 je "Adjudicator" Asia Kate Dillon, koja izražava fini otisak High Table kao mrštavi font fusnote. Kako se franšiza odvijala, taj svet se proširio i sve više se razvijao, tako da sada rizikuje da postane smešno barokan. Ipak, on dodaje dašak inteligencije i klase filmu koji je snimlјen pod onim što mnogi gledaoci još uvek odbacuju kao žanr.

Kao čovek bez zemlјe u John Wick-u 3, Reeves-ov ošamućeni i izmučeni heroj je primoran da se pozove na jedine dve usluge koje je ostavio u svoju korist. Prvi je sa ruskom majkom podzemlјa, koju glumi Anjelica Huston (koja radi svoj najbolјi naglasak na Maria Ouspenskaya) i koja mu pomaže da pobegne u Kazablanku. Drugi je sa jednako lošim atentatorom u Maroku kojeg igra Halle Berry (čiji par agresivnih pasa krade srednju trećinu filma). Nijedna Oskarom nagrađivana glumica verovatno neće osvojiti još jednu statuu za svoj rad ovde, ali one daju filmu neočekivanu emocionalnu težinu. Ne mislimo da ostavlјamo utisak da je John Wick 3 nešto veće od veličanstveno koreografiranog, besplatnog nasilnog akcionog filma. Ali, kako sjajno koreografisani, nasilni akcioni filmovi idu, on je visoka umetnost.

Žanr:akcija, krimi, triler
Godina:2019
Reziser:Chad Stahelski
Scenario:Derek Kolstad, Shay Hatten
Uloge:Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane
Uzrast:R
Studio:Summit Entertainment, 87Eleven, Lionsgate
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:131 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...