•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jugoslavenski klasici u programu Mreze festivala Jadranske regije

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala

Prolećno izdanje Festivala autorskog filma

Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi

Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala

Od 9. do 17.4.2021. na ondemand.kinomeetingpoint.ba

Od 9. do 17.4. na ondemand.kinomeetingpoint.ba održat će se prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije, festival prikazuje i dva jugoslavenska klasika: film “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Publika festivala će uz restaurirane verzije ovih filmova ekskluzivno imati priliku gledati i intervjue s autorima filmovima, Purišom Đorđevićem i Srđanom Karanovićem, a razgovore vodi Nebojša Jovanović, istoričar filma.

Reditelj i scenarist Đorđević kroz priču o Pavlu Pavloviću, običnom čovjeku i radniku, gradi sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 1970-ih godina u kojoj vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik. Ovaj klasik je okupio najpoznatija imena domaće filmske scene - uloge tumače Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac. Ovaj film je posljednja filmska uloga Ljubinke Bobić. Direktor fotografije je Tomislav Pinter, scenograf Jovan Radić, kostimografkinja Božana Jovanović, montažerka Ljiljana Stefanović, a kompozitor Đorđe Karaklajić.

Film je nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu.

“Miris poljskog cveća” iz 1977. godine režirao je Srđan Karanović po scenariju koji je napisao sa Rajkom Grlićem. Direktor fotografije je Živko Zalar, a film je montirala Branka Čeperac. Autor muzike je Zoran Simjanović, a scenograf Miomir Denić. Uloge tumače Ljuba Tadić, Sonja Divac, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Miodrag Radovanović, Čedomir Petrović, Gorica Popović, Ljubomir Čipranić.

Poznati glumac napušta pozorište i odlazi da živi na šlepu kod prijatelja lađara. Priča o njegovom postupku se širi i ljudi iz njegove okoline, pokušavajući prvobitno da ga privole da se vrati poslu i porodici, i sami privučeni pobunom ostaju na rijeci u traganju za novim životom. Na kraju ostaje otvoreno pitanje šta je ko stvarno pronašao...

Film je prikazan na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji, Locarnu, Gentu i Cannesu. Nagrađen je u Cannesu - Nagrada FIPRESCI, u Puli - Zlatna Arena za režiju (Srđan Karanović), Zlatna Arena za kameru (Živko Zalar), Zlatna Arena za muziku (Zoran Simjanović) i Vrnjačkoj Banji: Druga nagrada (Srđan Karanović).

Devetodnevni regionalni online filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije na ondemand.kinomeetingpoint.ba i publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori prikazuju filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala.

Festival ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala: Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke suradnje i udruživanja četiri festivala iz regije. Njihova suradnja će biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala: na svakom od festivala bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, sve s ciljem uspostavljanja novih vrijednosti uslijed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog naslijeđa te vraćanja osjećaja zajedništva i blikosti.

Dobrodošli na Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17.4.2021. na ondemand.kinomeetingpoint.ba!

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je program MEDIA Kreativna Evropa.

Cijene

Cijena koda za film je 8 BAM / 4 EUR.

Cijena za paket filmova je 50 BAM / 25 EUR.

Kako gledati filmovena ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bit ćete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

Podeli:



Preporucujemo