•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jungle Cruise (2021)

Kada razmišlјate o tome koja bi od mnogih atrakcija Walt Disney World-a mogla da napravi uzbudlјiv film, verovatno je pošteno reći da Jungle Cruise nije prvo koje vam pada na pamet. Zato je došlo do nekog iznenađenja - i straha - kada je Disney najavio Jungle Cruise, njegov najnoviji live-action film koji će pratiti korake adaptacije Pirates of the Caribbean. Lako je kucnuti o nepotrebnom oslanjanju na IP, koji je postao nešto što je Disney poslednjih godina. Na sreću, međutim, Jungle Cruise je više od slabog pokušaja pronalaženja života u starim imanjima. Režiran od strane Jaume Collet-Serra, film je veoma sličan klasičnom avanturističkom filmu i čini se da je inspiraciju preuzeo od mnogih drugih u žanru. Predvođeni divnim uparivanjem Emily Blunt i Dwayne Johnson-a, Jungle Cruise zna kako da uživa u njemu samom, čak i ako je putovanje malo pretrpano.

1916. doktor Lily Houghton (Blunt) usred je vatrene potrage za mističnim drvetom na kome vise latice poznate kao Suze Meseca. Za ove suze se kaže da imaju neverovatna lekovita svojstva i Lily veruje da bi mogle da podstaknu bezbrojna medicinska otkrića. Ometena od mnogih prepreka koje joj stoje na putu, Lily odvodi svog brata MacGregor-a (Jack Whitehall) do Amazon-a, gde poziva prevaranta Frank Wolff-a (Johnson) da ih povede u divlјu avanturu uzvodno na njegovom brodu La Quila. Daleko od toga da su jedini koji traže Suze Meseca, jer podmukli princ Joachim (Jesse Plemons) i prokleti konkvistador Aguirre (Edgar Ramirez) takođe žude za laticama. Ako se Lily nada da će dobiti jednu od suza, moraće da veruje Frank-u, što je lakše reći nego učiniti.

Za početak, postoji samo mali deo krstarenja džunglom koji zapravo podseća na vožnju na kojoj se zasniva, i tada Frank vodi neimpresivnu grupu turista kroz bedno obilaženje Amazon-a. Odatle se Jungle Cruise odvaja u nešto sasvim njegovo, pa se pitamo zašto je film uopšte morao da bude povezan sa vožnjom. Umesto toga, film je više u duhu The Mummy ili Pirates of the Caribbean - i zaista, ima mnogo trenutaka u Jungle Cruise koji će izvući direktna poređenja. Ovo daje osećaj da film nije sasvim originalan podvig, već mešavina prošlih ideja. U ovom slučaju, međutim, to ne umanjuje njegov ukupni osećaj zabave.

Collet-Serra vešto inscenira svaki niz radnji (kojih ima mnogo) sa odgovarajućom količinom uzbuđenja, istovremeno znajući kada da uspori stvari i pusti likove da dišu. Za nešto više od 2 sata, Jungle Cruise ima mnogo posla za vreme izvođenja, ali nisu potrebne sve tangente. Na primer, Paul Giamatti brzo nastupa kao mrzovolјni lučki kapetan Nilo, ali film bi bez njega bio sasvim u redu. Između sve radnje i dublјe mitologije u vezi sa Suzama Meseca, delovi zapleta se gube. Scenario Michael Green-a, Glenn Ficarra i John Requa (radeći po priči John Norville, Josh Goldstein-a, Ficarra i Requa) ima mnogo zanimlјivih ideja, ali s toliko njih teško da može da se usredotoči na one najvažnije. Priča je najbolјa kada razvija likove i njihove odnose i na sreću pronalazi više mogućnosti za to.

Uprkos nedostacima, Jungle Cruise i dalјe pruža mnogo zabave. Na kraju krajeva, najvažniji deo ovakvog filma je koliko je prijatan. Gore pomenute akcione scene pružaju gotovo svakom članu glumačke ekipe priliku da rastegne njegovo fizičko umeće, a naslovna džungla se pokazala kao predivna kulisa. Neki od specijalnih efekata, posebno kada su u pitanju Aguirre i njegovi lјudi, padaju, ali rad dizajnera produkcije Jean-incenta Puzosa sa Frank.ovim volјenim brodom i lukom u kojoj počiva daju Jungle Cruise-u prizemniji dodir. Još jedan istaknuti rezultat je partitura James Newton Howard-a; u jednom trenutku sekvenca flešbeka je podešena na neke užasne kablove koji samo pojačavaju uzbuđenje priče.

Bez sumnje, Jungle Cruise ne bi uspeo bez njegovih glavnih zvezda. Koliko god izgledao neverovatan par, Blunt i Johnson su zajedno električni. Blunt se godinama konstantno učvršćivala kao velika akciona zvezda, a uloga Lily daje joj priliku da stručno pređe granicu između književne štreberske i heroine koja se tuče. Ona ide rame uz rame sa Johnson-om i ne ustuknjuje, čineći njihovu šalu sjajnom zabavom. Johnson pronalazi pravo srce u Frank-u, koji počinje kao pomalo stereotipni prevarant. Kako napreduje Jungle Cruise, on se znatno produblјuje, a Johnson dobro podnosi promene. I Whitehall i Plemons ulaze u mnogo smešnih trenutaka, mada će u slučaju MacGregor-a razgovor oko njegovog lika verovatno biti usredsređen na Disney-ev najnoviji pokušaj da prikaže gej lika na smislen način. U međuvremenu, Ramirez se nedovolјno koristi u ulozi koja ga uglavnom drži kao CGI čudovište.

Sve u svemu, Jungle Cruise je vrsta klasične zabave sa kokicama za koju je letnja sezona stvorena. Ovo je funkcija koja će biti dostupna u bioskopima, mada publika može da je gleda i kod kuće putem Disney+ Premier Access-a. Za maksimalnu količinu zabave, veliki ekran izgleda najbolјe, samo da biste stekli potpuni doživlјaj da vas vuku za vožnju. Oni koji traže srdačna uzbuđenja dobro bi došli da se ukrcaju na Jungle Cruise. Mnogo je zabavnije nego što bi sama vožnja sugerisala.

Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:2021
Reziser:Jaume Collet-Serra
Scenario:Michael Green, Glenn Ficarra, John Requa
Uloge:Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramírez
Uzrast:PG-13
Award:1 nagrada i 2 nominacija
Box office:221M USD
Studio:Davis Entertainment, Flynn Picture Company, Seven Bucks Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo