•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kako je FIFA dobila crveni karton: Netflixov dokumentarac o kriminalu i organizaciji SP

Novi dokumentarac Netflixa "FIFA Uncovered" pre nekoliko dana premijerno je predstavljen javnosti, pred Svetsko prvenstvo u Kataru, a govori o svim dešavanjima u krovnoj kući fudbala koja je zbog korupcije dobila crveni karton.

Dokumentarac od četiri epizode u trajanju od oko 50-ak minuta govori o istoriji FIFA-e, a pokretač za ovu priču bila su hapšenja FBI-aja koja su izvršena u Cirihu u FIFA-inom hotelu u kojem su se prema rečima govornika u ovom serijalu s novcem završavale mnoge stvari.

Optužnica koja je podignuta protiv čelnika FIFA-e sadrži 47 tačke, a tiču se korupcije i podmićivanja u organiziranom nogometu koje se odnose konkretno na reketiranje, finansijske prevare, zavere radi pranja novca u razdoblju od 20 godina, a vezane su i za organizaciju određenih svetskih prvenstava, s akcentom na predstojeće u Kataru za koje postoji sumnja da je "kupljeno domaćinstvo".

Sepp Blatter u serijalu stoji uz načela da je FIFA čista te da je posao koji je radio ispravan, dok mnogi drugi sagovornici sadašnji i prijašnji uposlenici FIFA-e smatraju da je bilo nelegalnih radnji.

Sagovornici su u prvom serijalu govorili o usponu Sepp Blattera, korupciji koja se dešavala u FIFA-nom hotelu pre izbora predsednika 1998. godine kada je za imenovanje bilo potrebno dve trećine glasova odnosno 128 ruku. Među kandidatima bili su Blatter i Lennart Johansson. Blatter je imao 111 glasova, a Johansson 80. Iako se trebalo ići u drugi krug, Johansson je odustao i predao pobedu Blatteru koji je prema rečima sagovornika 'sve ranije rešio'.

Zaključak je da FIFA ne bi dobila crveni karton da taj izbor nije završen 1998. godine kako je završen te da u krovnoj kući fudbala ne bi bilo skandala kojih je bilo.

U serijalu se govori i o prvenstvu u Rusiji, transakcijama koje su došle na videlo, podmićivanjima i izdajama i drugim detaljima.

Serijal je dostupan na Netflixu od 9. novembra.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu