•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kako je Jason Bourne završio utičući na James Bond-a

Jedna od najnenamernijih svađa koja je ikad mogla da se pojavi u našem još mladom veku je rasprava o tome ko je bolјi: Jason Bourne ili James Bond? Tako rečeno, ono što je neosporna činjenica je da li bi neki hteli to da priznaju ili ne, oživlјavanje ere 007 filmova Daniel Craig-a oseća se kao odgovor na to kako je serija Bourne zavladala interesom publike za špijunažom. Reditelј Paul Greengrass ne može a da ne prizna da je razlika apsolutno zapanjujuća.

Nedavni intervju za izdanje Empire's Heroes, Pol Greengrass-a su pitali o nekim ranijim primedbama koje je učinio određenim za seriju o James Bond-u, u poređenju sa njegovim naporima o Bourne Supremacy i The Bourne Ultimatum-u. Odgovarajući na ovo sećanje, Paul Greengrass je ažurirao njegove misli prema tome:

Da budem jasan, ma šta sam tada osećao prema liku, to nije bilo iskazano prema franšizi. Dobro za njih. Zanimlјivo je da kada je Jason Bourne izašao na scenu, mislim da je to bio povod za budjenje James Bond-a. Ali verujte mi na reč, kako su dobro reagovali od tada. Pa ću da budem fer prema njima - nabijali su mi moje komentare niz grlo!

Čak i najverniji obožavatelј James Bond-a mora da prizna da je, kada su u pitanju ove dve franšize, 2002 bila prilično istorijska godina ... a istorija je bila u korist The Bourne Identity. S obzirom na to da je Die Another Day bio 007 nastavak koji se direktno upoređuje sa prvim izletom Matt Damon-a kao Jason Bourne-a, široko oplođeni završni film originalnog kontinuiteta James Bond-a je tu bitku zvučno izgubio.

Ovo je prilično zašto je u onom ranijem intervjuu Empire-a iz marta 2006. godine Paul Greengrass imao sledeća razmišlјanja o Bourne-u nasuprot Bond-a:

Mislim da postoji velika razlika između James Bond-a i Jason Bourne-a. Mislim da je James Bond tajni agent koji voli da bude tajni agent i voli da ubija lјude. On je mizoginista, staromodni imperijalista, a Jason Bourne je autsajder u begu i jedan je od nas i čini se da se bori protiv njih. To je duboka razlika i zato volim Bourne-a.

S obzirom na to da je prošlo samo osam meseci pre nego što je Daniel Craig došao na bioskopske ekrane kao 007 u Casino Royale-u, tajming nije mogao biti savršeniji za takav komentar. James Bond nije imao bioskopski preporod, ali još nije stigao. Tako da, u poređenju sa poslednjim preokretom Pierce Brosnan-a u seriji, Bourne je bio bolјi.

Uspeh The Bourne Identity i The Bourne Supremacy vratio je Bond-a poput šarma, dajući franšizi neku inspiraciju gde treba da ide da bi se pridružio svetu živih. Kao i svaki dobar sportista, videći da ova pobolјšanja pomažu filmovima o James Bond-u da procveta u proizvod kakav jesu danas, Greengrass je odobrio nadogranje i pobolјšanja moderne ere.

Evo potencijala mnogo prijatelјskijeg nadmetanja, jer se No Time To Die počinje da prikazuje u bioskopima 25. novembra, a fanovi se još uvek nadaju da će se možda Jeremi Renner i Matt Damon ujediniti i napraviti istoriju Bourne franšize.

Podeli:



Preporucujemo