•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Karl Malden (1912 - 2009)

Karl Malden (rođen kao Mladen George Sekulović, Chicago, 22. marta 1912. - Los Angeles, 1. jula 2009.), američki je glumac srpsko-češkog porekla. Snimio je oko 65 filmova među kojima su najslavniji Tramvaj zvani želja, Na dokovima New Yorka i Patton. U Beogradu je snimio film Suton.

Maldenov otac, Petar Sekulović napustio je rodnu Bileću u Bosni i Hercegovini i trbuhom za kruhom došao u Chicago, gde je 1912. godine Mladen i rođen. Potiče iz skromne porodice i odatle i njegova skromnost koju je uspeo sačuvati uprkos slavi koju mu Hollywood doneo. Njegova majka je bila Minnie Sekulovich, Čehinja zaposlena u tekstilnoj industriji. Bio je cenjen u Hollywoodu i gotovo nikada nije bio prisutan u žutoj štampi.

Rado je govorio o prošlosti i o svojem poreklu: o tome da mu je otac obavljao težak posao u rudniku u gradu Garyju, u Indiani, a tako i on. I pored teškog rada njegov otac je osnovao najstarije pevačko drustvo u Americi, zvano Sokol Grupa, Branko Radičević. Tako se i Mladen jos u porodici upoznao sa bosanskom kulturom i srpskim običajima u BiH.

Prve su mu uloge bile na srpskom jeziku. Zatim je počeo raditi u pozorištu. Proveo je tri godine u Goodman teatru u Chicagu a zatim dvadeset godina u New Yorku.

1952. godine, dobio je Oscara za ulogu Mitcha, u filmu Tramvaj zvani želja. Osim toga, nominovan za Oscara za ulogu u filmu Na dokovima New Yorka.

Stigao je u Kaliforniju 1960 godine. Imao je dve ćerke, Karlu i Milu. Pet godina je bio predsednik Filmske akademije u Los Angelesu i osnovao je umetničku biblioteku u Beverly Hillsu, koja je najveća u Americi.

Napisao je i knjigu 'When do I start' koju je pisao uz pomoć svoje kćeri.


Filmografija:

2010 The Streets of the Invisibles (voice)

2000 The West Wing (TV series)

1998 The Lionhearts (TV series)

1995 Biography (TV series documentary)

1993 They've Taken Our Children: The Chowchilla Kidnapping (TV movie)

1992 Back to the Streets of San Francisco (TV movie)

1991 Absolute Strangers (TV movie)

1990 Call Me Anna (TV movie)

1989 The Hijacking of the Achille Lauro (TV movie)

1988 My Father, My Son (TV movie)

1987 Nuts

1986 American Playhouse (TV series)

1985 Alice in Wonderland (TV movie)

1984 Fatal Vision (TV movie)

1984 With Intent to Kill (TV movie)

1983 The Sting II

1982 Twilight Time

1981 Miracle on Ice (TV movie)

1981 Word of Honor (TV movie)

1980 Skag (TV series)

1979 Meteor

1979 Beyond the Poseidon Adventure

1977 Captains Courageous (TV movie)

1972-1977 The Streets of San Francisco (TV series)

1972 Summertime Killer

1971 Wild Rovers

1971 The Cat o' Nine Tails

1970 Patton

1968 Hot Millions

1968 Blue

1967 Billion Dollar Brain

1967 The Adventures of Bullwhip Griffin

1967 Hotel

1966 Murderers' Row

1966 Nevada Smith

1965 The Cincinnati Kid

1964 Cheyenne Autumn

1964 Dead Ringer

1963 Come Fly with Me

1962 How the West Was Won

1962 Gypsy

1962 Birdman of Alcatraz

1962 All Fall Down

1961 Parrish

1961 One-Eyed Jacks

1961 The Great Impostor

1960 Pollyanna

1959 The Hanging Tree

1957 Bombers B-52

1957 Time Limit

1957 Fear Strikes Out

1956 Baby Doll

1954 On the Waterfront

1954 Phantom of the Rue Morgue

1953 Take the High Ground!

1953 I Confess

1952 Ruby Gentry

1952 Operation Secret

1952 Diplomatic Courier

1952 The Sellout

1951 A Streetcar Named Desire

1950 Halls of Montezuma

1950 Armstrong Circle Theatre (TV series)

1950 Where the Sidewalk Ends

1950 The Gunfighter

1949 The Ford Theatre Hour (TV series)

1947 Kiss of Death

1947 Boomerang!

1947 13 Rue Madeleine

1944 Winged Victory

1940 They Knew What They Wanted

1936 Charlie Chan at the Opera

Podeli:



Preporucujemo

Nova knjiga na temu AI-a: „200 ideja kako zaraditi uz...