•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kate Winslet

Kate Elizabeth Winsletje britanska filmska i televizijska glumica, rođena 5. oktobra 1975. godine u Redingu, (Engleska). Prvu ulogu dobila je 1991. u TV-serijalu Dark Season, a 1994. debitovala je na filmu u Nebeskim stvorenjima. Pažnju filmskih kritičara privukla je zahvaljujući romantičnoj drami Razum i osećajnost, a publike ulogom Rouz u kultnom istorijskom spektaklu Titanik. Ostali poznati filmovi u kojima je glumila su Ajris, Večni sjaj besprekornog uma, U potrazi za Nedođijom, Intimne stvari i Revolucionarni put.

Vinsletova je 2008. za ulogu u filmu Čitač dobila nagradu BAFTA, Zlatni globus i Oskar za najbolju glavnu glumicu. To joj je bila šesta po redu u karijeri nominacija za Oskar, te se Kejt smatra najnagrađivanijom glumicom mlađe generacije. Za ulogu u miniseriji Mildred Pirs iz 2011. Vinsletova je nagrađena Emijem za najbolju glavnu glumicu.

Prve uloge

Kate je karijeru započela 1991. godine ulogama u dečijoj naučnofantastičnoj seriji Dark Season i u sitkomu Get Back. Tri godine kasnije prošla je na kastingu za film Nebeska stvorenja, u konkurenciji od 175 devojaka. Uloga je zahtevala pevanje, a Vinsletova je sve iznenadila dokazavši da i za to ima talenta. Otpevala je ariju Sono Andati iz opere Boemi i proglašena britanskom glumicom godine, a dobila je pohvale i od Vašington posta. Sledeće godine konkuriše za malu ulogu u raskošnom filmu Razum i osećajnost, ali dobija ulogu Marijane Dešvud, koja je drugi glavni lik u romanu. Partneri u filmu su joj bili Ema Tompson i Hju Grant, a reditelj Ang Li. Li je ipak bio zabrinut kako će ona iznesti ulogu pa je terao da vežba tajđićuen, čita gotičke romane i uči da svira klavir. Kritičari su visoko ocenili njenu glumu, i Kejt je dobila svoje prve velike nagrade – Nagradu BAFTA i Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Bila je još nominovana i za Zlatni globus i Oskar.

1995 - 1999: „Titanik“

Godine 1996. Vinsletova je igrala u finansijskim promašajima: trileru Džud i raskošnoj istorijskoj drami Hamlet i za obe izvedbe dobila odlične kritike. Kolumnista Tajma rekao je da je kamera prosto obožava i da je Kejt ispred svog vremena. Uloga Ofelije donela joj je drugu nagradu Empajer za najbolju glumicu. U drugoj polovini '96. dobila je glavnu žensku ulogu u filmu Titanik reditelja Džejmsa Kamerona. Titanik je zamišljen kao skup istorijski spektakl, reditelj je bio ambiciozan a očekivanja od glumaca bila su velika. Kejt je nakon snimanja izjavila: „Film je bio potpuno drugačiji od svega što sam radila, i ništa me nije moglo pripremiti za ulogu. Bili smo zaista uplašeni celom tom avanturom. Džim (Kameron) je perfekcionista i pravi genije kada je u pitanju pravljenje filmova“. Titanik je postao film sa najvećom zaradom svih vremena, a Vinsletova je bila nominovana za sve veće filmske nagrade. Jedna od njih bila je i Oskar za najbolju glavnu glumicu, i iako je ova bila favorit, nagrada je otišla u ruke Helen Hant. Ipak, Vinsletovoj je ovaj film doneo svetsku slavu, te je postala izuzetno tražena i popularna holivudska glumica.

Filmografija:

1991 Dark Season

1992 Get Back

1994 Heavenly Creatures

1995 A Kid in King Arthur's Court

1995 Sense and Sensibility

1996 Jude

1996 Hamlet

1997 Titanic

1998 Hideous Kinky

1999 Faeries

1999 Holy Smoke!

2000 Quills

2001 Enigma

2001 Christmas Carol: The Movie

2001 Iris

2003 The Life of David Gale

2004 Eternal Sunshine of the Spotless Mind

2004 Finding Neverland

2005 Romance & Cigarettes

2006 All the King's Men

2006 Little Children

2006 Flushed Away

2006 The Holiday

2006 Deep Sea 3D

2008 The Fox and the Child

2008 The Reader

2008 Revolutionary Road

2011 Mildred Pierce

2011 Contagion

2011 Carnage

2013 Movie 43

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu