•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kenet Brana

Sir Kenet Čarls Brana rođen 10. decembra 1960 je britanski glumac i filmski stvaralac. Brana je trenirao na Kraljevskoj akademiji dramske umetnosti u Londonu i bio je njen predsednik od 2015. Osvojio je Oskara, četiri BAFTA, dve Emi nagrade, Zlatni globus i Olivije. Imenovan je za viteza neženju u čast rođendana 2012. godine. U januaru 2018. postao je slobodni čovek svog rodnog grada Belfasta. Godine 2020. bio je na 20. mestu na listi najvećih irskih filmskih glumaca The Irish Times.

Brana je režirao i glumio u nekoliko filmskih adaptacija drama Vilijama Šekspira, čiji je odani obožavalac, uključujući Henrija V (1989), Mnogo buke oko ničega (1993), Otela (1995), Hamleta (1996), Ljubavni rad Izgubljeni (2000) i Kako vam se sviđa (2006). Bio je nominovan za Oskara za najboljeg glumca i najbolju režiju za Henri V i za najbolji adaptirani scenario za Hamleta. Takođe je režirao Labudovu pesmu (1992), koja je osvojila Oskara za nominaciju za najbolji kratki film uživo. Takođe je režirao i glumio u filmovima Opet mrtvi (1991), Frankenštajn Meri Šeli (1994), Džek Rajan: Regrut u senci (2014), Ubistvo u Orijent ekspresu (2017) i Smrt na Nilu (2022)

Takođe je režirao film o superherojima Marvel Cinematic Universe (MCU) Thor (2011), kao i Diznijevu adaptaciju Pepeljuge iz 2015. Glumio je u filmovima Celebriti (1998), Vild Vild Vest (1999), The Road to El Dorado (2000), Harri Potter and the Chamber of Secrets (2002), Valkirie (2008), The Boat That Rocked (2009), Moja nedelja sa Merilin (2011), Denkerk (2017) i Tenet (2020). Za svoju poluautobiografsku komediju-dramu Belfast (2021), Branag je bio nominovan za Oskara za najbolji film i za najbolju režiju, a osvojio je i nagradu za najbolji originalni scenario.

Glumio je u BBC1 seriji Fortunes of Var (1987), seriji Channel 4 Shackleton (2002) i BBC One seriji Vallander (2008–2016). Dobio je Primetime Emi nagradu za izvanrednog glavnog glumca u ograničenoj seriji ili filmu i međunarodnu nagradu Emi za najboljeg glumca za ulogu vođe SS Rajnharda Hajdriha u HBO filmu Zavera (2001). Takođe je dobio nominaciju za Primetime Emmi i nagradu Zlatni globus za ulogu Frenklina D. Ruzvelta u HBO filmu Varm Springs (2005).

Filmografija (kao glumac)

  • Mesec dana na selu (A Month in the Country, 1988.)
  • Henri V (Henry V, 1989.)
  • Ponovo mrtav (Dead Again, 1991.)
  • Piterovi prijatelji (Peter's Friends, 1992.)
  • Swing Kids, (1993.)(nije potpisan)
  • Mnogo buke ni oko čega (Much Ado About Nothing, 1993.)
  • Frankenštajn Meri Šeli (Mary Shelley's Frankenstein, 1994.)
  • Otelo (Othello, 1995.)
  • Hamlet (Hamlet, 1996.)
  • The Gingerbread Man, (1998.)
  • Teorija leta (The Theory of Flight, 1998.)
  • Slavna ličnost (Celebrity, 1998.)
  • Divlji divlji zapad (Wild Wild West, 1999.)
  • Put za Eldorado (The Road to El Dorado, 2000.) (pozajmio glas)
  • Love's Labour's Lost, (2000.)
  • Ograda otporna na zečeve (Rabbit-Proof Fence, 2002.)
  • Kako ubiti komšijinog psa (How to Kill Your Neighbor's Dog, 2002.)
  • Hari Poter i Dvorana tajni (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002.)
  • Warm Springs, (2005.)
  • Operacija Valkira Valkyrie (2008.)

Filmografija (kao režiser)

  • Henri V (Henry V, 1989.)
  • Ponovo mrtav (Dead Again, 1991.)
  • Labudova pesma (Swan Song, 1992.) kratki film sa Džonom Gilgudom u glavnoj ulozi
  • Piterovi prijatelji (Peter's Friends, 1992.)
  • Mnogo buke ni oko čega (Much Ado About Nothing, 1993.)
  • Frankenštajn Meri Šeli (Mary Shelley's Frankenstein, 1994.)
  • A Midwinter's Tale, (1996.)
  • Hamlet (Hamlet, 1996.)
  • Love's Labour's Lost (2000.)
  • Slušanje (Listening, 2003.) kratki film
  • Čarobna frula (The Magic Flute, 2006.), prema Mozartovoj operi
  • Kako vam drago (As You Like It, 2006.)
  • Sleuth (2007.)

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
U prodaji poslednji kontingent karata za večerašnji...