•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kineski bioskopi predviđaju da će ove godine izgubiti preko četiri milijarde dolara

Nakon prestanka rada bioskopa koja traju mesecima i možda će nastaviti da traju i duže, kineske bioskopske blagajne očekuju da će da izgube više od četiri milijarde dolara.

Nakon neviđenih zatvaranja bioskopa, kineske bioskopske blagajne očekuju da će da izgube preko četiri milijarde dolara ove godine. Pandemija koronavirusa, koja potiče iz kineske provincije Hubei, dovela je do toga da su se januara zatvorili bioskopi širom zemlјe, a pogođeno je 70.000 bioskopa. To se desilo oko kineske Nove godine, što je za bioskope tipično vrlo unosan period. Zatvaranja su takođe imala za rezultat da su neki holivudski blockbusteri odloženi sa emitovanjem u Kini, kao što je recimo Paramount-ov Sonic the Hedgehog. Kako se epidemija proširila na druge zemlјe širom sveta, sve više i više filmova je odloženo, s tim da je No Time to Die prvi izuzeo njegov datum premijere u aprilu.

Činilo se da postoji malo nade krajem marta, kada su kineski zvaničnici objavili nameru da započnu ponovno otvaranje bioskopa. Procenjeno je da je 600 do 700 bioskopa otvorilo njihova vrata i puštalo filmove sa blockbusterima koji su se i ranije emitovali u Kini, poput Avatar-a i The Avengers-a. Međutim, nakon malog broja lјudi i povećane zabrinutosti zbog novog talasa slučajeva koronavirusa, ponovo su zatvoreni nakon samo jednog vikenda. U to vreme nije se pominjalo kada se očekuje da će bioskopi da pokušaju novo otvaranje, ali sada su neki naveli jun kao mogućnost.

Sada Variety izveštava da bi ta zatvaranja mogla da imaju za rezultat gubitak na kineskim bioskopskim blagajnama od preko 4,24 milijarde dolara, prema kineskoj Nacionalnoj administraciji za filmove. Za poređenje, kineske bioskopske blagajne su prošle godine zaradile 9,2 milijarde dolara. Kako je direktor NSA Wang Xiaohui rekao, "epidemija je stvorila neviđenu krizu filmske industrije, i tera je da se reformiše i unapredi nju samu."

Činilo se da se ta izjava širi na komplikovanu stvar skraćenih bioskopskih prozora uzrokovanih prelaskom filmova na striming. Blokbaster komedija Lost in Russia povučena je iz bioskopa od strane studija Huanki Media i poslata je direktno na striming u potezu koji je sličan nekim slučajevima u Sjedinjenim Državama. Reagujući na to, Wang je rekao, „Potrebno je da se održi pravilo objavljivanja prozora za puštanje u promet, pridržavati se duha ugovora i ojačati nečiji osećaj integriteta“. U SAD-u je izbio rat između Universal-a, koji je postigao uspeh u puštanju Trolls World Tour-a isklјučivo na zahtev, i bioskopskim lancima poput AMC-a i Regal-a koji ne odobravaju nameru Universal-a da uskoro objavi još filmova na VOD-u.

Kao što je već neko vreme sasvim jasno, pandemija koronavirusa uveliko je uticala na skoro svaki aspekt svakodnevnog života, a malo je verovatno da će stvari ostati iste nakon što se okončaju. Industrija zabave širom sveta doživela je priličan udarac, jer se neki od bioskopa nisu mogli da oporave od zatvaranja. Hilјade bioskopa u Kini se raspustilo, a AMC se našao na ivici bankrota. Upravo se sada vlasnici bioskopa širom sveta verovatno nadaju ponovnom otvaranju pre nego li kasnije, pod uslovom da je to sasvim sigurno. Nažalost, još uvek nije jasno kada to može da se dogodi.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...