•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kirk Douglas

Kirk Douglas (Amsterdam, New York, 9. decembra 1916.), legendarni američki glumac, scenarista i producent.

Rodio se u porodici siromašnih ruskih Jevreja koji su u SAD uselili iz Gomela, današnja Belorusija. Otac je glumca Michaela Douglasa. Po veri je Jevrejin.

Pravo ime mu je Išur Danielovič Demsky. Na filmu je nastupao čak 57 godina. Iako je poticao iz siromašne porodice, završio je fakultet, a bio je aktivan u rvačkom timu. Da bi lakše završio studije, razmišljao je koji posao da radi, a gluma mu se učinila najboljom. Stipendija bi mu puno pomogla, pa se prijavio u dramsku školu, gde je izučio zanat, a kurs glume pohađale su i Diana Dill, kasnije njegova supruga, i Betty Joan Perske (kasnije poznata kao Lauren Bacall). Baš mu je Lauren pomogla da počne karijeru na filmu jer je preživljavao kao zamena drugih glumaca ili je nastupao u dramama koje su se izvodile van Broadwaya. Reditelj koji je tražio nove talente, zaposlio ga je kada ga je Lauren preporučila. Imao je markantan fizički izgled, ali morao je imati prepoznatljivo ime, pa je postao Kirk Douglas. Služio je u Drugom svetskom ratu od ulaska SAD-a 1941. do kraja rata 1945. Kada se Diana Dill pojavila na naslovnici časopisa Life, svojim kolegama u Mornarici je rekao da će je i oženiti. Brak je trajao osam godina pa je Kirk u njemu dobio sinove Michaela, glumca i Joela, scenaristu. Kasnije je upoznao Anne Buydens, s kojom je dobio još dva sina, pa je u braku s njom još i dan danas. Sina Erica odnela je droga, pa mu je porodica pomogla da prebrodi tu tragediju. Jednom je sam izjavio da je celi život glumio "kurvine sinove". Jedan od slavnih glumačkih partnera bio mu je i Burt Lancaster. On i Stanley Kubrick su se žestoko posvađali tokom 1950-ih. Oscara kao glumac nikad nije dobio, iako je bio nominovan čak tri puta. Tek sa 80 godina dobio je počasnog Oscara za doprinos filmskoj umetnosti kao moralna snaga.

Ženio se dva puta, ima četvoro djece. Godine 1981. godine dodeljena mu je Predsednička medalja slobode, a 1985. i francuska Legija časti. Ima svoju zvezdu na Šetalištu slavnih. Ostvario je niz zapaženih uloga od kojih je jedna od najboljih u istoriji filma ona kad glumi revolveraša sa Divljeg zapada koji se zove Doc Holliday, a tu su i Vincent van Gogh, Spartak i pukovnik Dax.

Snimio je niz filmova sa poznatim glumačkim partnerima. Godine 1996. doživeo je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi "Udar sreće". Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa. Taj udar je opisao kao "najgori pakao koji čovek može proživiti". Danas je glumac u penziji koji se bavi radom za zajednicu.

Filmografija:
2008 Empire State Building Murders (TV movie)
2004 Illusion
2003 It Runs in the Family
2000 Scene by Scene (TV series)
2000 Touched by an Angel (TV series)
1999 Diamonds
1996 The Simpsons (TV series)
1994 Take Me Home Again (TV movie)
1994 Greedy
1992 The Secret (TV movie)
1991 Tales from the Crypt (TV series)
1991 Welcome to Veraz
1991 Oscar
1988 Inherit the Wind (TV movie)
1987 Queenie (TV movie)
1986 Tough Guys
1985 Amos (TV movie)
1984 Draw! (TV movie)
1983 Eddie Macon's Run
1982 Remembrance of Love (TV movie)
1982 The Man from Snowy River
1980 The Final Countdown
1980 Home Movies
1980 Saturn 3
1979 The Villain
1978 The Fury
1977 Holocaust 2000
1976 Victory at Entebbe (TV movie)
1976 Arthur Hailey's the Moneychangers (TV mini-series)
1975 Once Is Not Enough
1975 Posse
1974 Mousey (TV movie)
1973 Scalawag
1973 Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV movie)
1972 The Master Touch
1972 The Special London Bridge Special (TV movie)
1971 To Catch a Spy
1971 A Gunfight
1971 The Light at the Edge of the World
1970 There Was a Crooked Man...
1969 The Arrangement
1968 The Brotherhood
1968 The Legend of Silent Night (TV movie)
1968 A Lovely Way to Die
1967 The War Wagon
1967 The Way West
1966 Is Paris Burning?
1966 Cast a Giant Shadow
1965 The Heroes of Telemark
1965 In Harm's Way
1964 Seven Days in May
1963 For Love or Money
1963 The List of Adrian Messenger
1963 The Hook
1962 Two Weeks in Another Town
1962 Lonely Are the Brave
1961 The Last Sunset
1961 Town Without Pity
1960 Spartacus
1960 Strangers When We Meet
1959 The Devil's Disciple
1959 Last Train from Gun Hill
1958 The Vikings
1957 Paths of Glory
1957 Gunfight at the O.K. Corral
1957 Top Secret Affair
1956 Lust for Life
1955 The Indian Fighter
1955 Man Without a Star
1955 The Racers
1954 20000 Leagues Under the Sea
1954 The Jack Benny Program (TV series)
1954 Ulysses
1953 Act of Love
1953 The Juggler
1953 The Story of Three Loves
1952 The Bad and the Beautiful
1952 The Big Sky
1952 The Big Trees
1951 Detective Story
1951 Ace in the Hole
1951 Along the Great Divide
1950 The Glass Menagerie
1950 Young Man with a Horn
1949 Champion
1949 A Letter to Three Wives
1948 My Dear Secretary
1948 The Walls of Jericho
1948 I Walk Alone
1947 Mourning Becomes Electra
1947 Out of the Past
1946 The Strange Love of Martha Ivers

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

52. FEST U CINEPLEXXU
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 22. do 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. februara
OVE SEDMICE U CINEPLEXX BIOSKOPIMA VAS OČEKUJU FILMOVI SA...
Jelena Gavrilović održaće koncert posvećen Sonji Savić...