•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kreativna radionica Mali film u Vilinom Gradu

Pozivamo roditelje da prijave svoje mališane na besplatnu kreativnu radionicu MALI FILM,

koju organizuje Filmski centar Srbije i Filmkultura u saradnji sa bioskopom Vilin Grad. Radionice će biti održane u 13. i 14. septembra u prostorijama Kancelarije za mlade, u Obrenovićevoj ulici, i to u sledećim terminima:

1) Predškolci, od 5 do 6 godina - 10:00-12:20 (uračunata pauza za užinu)

2) Niži osnovci, od 7 do 10 godina - 13:00-15:30 (uračunata pauza za užinu)

3) Viši osnovci, od 11 od 14 godina - 16:30-20:00 (uračunata pauza za užinu)

Potrebno je da nam na mail adresu ivana.miljkovic@mcf.rs pošaljete sledeće podatke:
1. Ime i prezime deteta
2. Datum rođenja deteta
3. Vaš kontakt telefon ili mail adresu

MALI FILM je edukativni program za decu i mlade, namenjen uzrastu od 5 do 14 godina, koji za cilj ima popularizaciju filmske umetnosti kod najmlađe publike. Kroz interaktivne radionice, koje rezultiraju kratkim animiranim ili igranim filmovima čiji su autori upravo učesnici radionice, ovaj program učesnike ''uvlači'' u svet pokretnih slika i čini da bolje razumeju filmsku umetnost. Sve praktične stvari koje deca budu radila ili pravila imaće i teorijsko objašnjenje, odnosno odgovor na to zašto su i kako određeni proces ili pojava bitni u procesu pravljenja filma. Pre svakog dela radionice, gledaće se unapred pripremljeni primeri na osnovu kojih će onda biti postavljana pitanja, sa ciljem da se uspostavi nekakav odnos prema odgledanom materijalu.

Radionice su prilagođene uzrastu, te se učesnici dele u tri grupe:
- predškolski uzrast (5 – 6 godina)
- uzrast nižih razreda osnovne škole (7 – 10 godina)
- uzrast viših razreda osnove škole (11 – 14 godina)

Radionica za predškolski uzrast

1. deo – izmišljanje priče, likova i prostora
Sa zadatim početkom priče (na primer "bila jednom jedna/jedan...") svako dete će imati priliku da predloži nastavak u jednoj rečenici. Uz pomoć potpitanja i sugestija animatora koji vode radionicu, priča bi naposletku trebalo da dobije sve potrebne likove, motivacije i lokacije. Važnost razumevanja toga šta čini priču prevazilazi njenu funkciju u pisanju scenarija, odnosno pravljenju filma, i nalazi
primenu u gotovo svim kreativnim radnjama. Priča je gotova onog trenutka kada postane zaokružena i ima jasan početak, sredinu i kraj. Onda kada su karakteri i glavni tok radnje uspostavljeni, deca dobijaju zadatak da od kartona naprave likove, i zatim se, tehnikom kolaža, pozabave i njihovim kostimom.

2. deo - animiranje priče, likova i prostora
Prvi korak je upoznavanje dece sa nekim od optičkih igračaka kao što su zooetrop, taumatrop i fantasmaskop, što se radi da bi se na zabavan i plastičan način deci otkrili mehanizmi po kojima film funkcioniše. Deci se zatim daju instrukcije i uz pomoć predavača svako od njih treba da napravi neku od manje zahtevnih igračaka ili «animiranu knjižicu» (takozvani flip book). Male predmete čiji su deca
autori ona će moći da ponesu sa sobom kao proizvod radionice.

Radionica za niže razdrede osnovne škole (7 – 10 godina)

1. deo - izmišljanje priče, likova i prostora

Po istom principu po kom funkcioniše i radionica za predškolski uzrast, svako dete dobija mogućnost da izmašta deo priče. Sa zaokruženom pričom pred sobom, deca su podeljena u grupe u kojima treba da osmisle i zatim nacrtaju lik koji im je pripao; na osnovu zajednički uspostavljenih karakteristika oni treba da stvore celovitu ličnost iz priče tako što svako dobija nacrta neki deo tela. U trenutku kada deca dobiju jasnu sliku o tome kako likovi i prostori treba da izgledaju, počinje pravljenje jednostavnih kostima koje će deca nositi, kao i pravljenje neke nezahtevne scenografije i rekvizite. Ovo se radi uz pomoć materijala poput papira, kartona i tekstila, kao i svih drugih dostupnih predmeta koji su upotrebljivi – slamčica, dugmića i slično.

2. deo - animiranje priče, likova i prostora

Učesnici dobijaju zadatak da ispred objektiva odigraju neku jednostavnu situaciju iz prethodno smišljene priče, a zatim sledi upoznavanje dece sa osnovama animacije uz korišćenje fotografija tih situacija. Učesnici će, zapravo, biti glavni junaci svojih kratkih animiranih filmova koji će se sklapati na licu mesta uz pomoć vođa radionice. Na ovaj način deca će moći da prisustvuju samom procesu animacije, a uz to i da filmiće ponesu sa sobom kao završne radove. Sa decom će još biti snimljeni i zvuči efekti i odaberana muzika koja će se dodati na gotovu, montiranu animaciju. Ovde se kroz praktičnu vežbu učesnici ohrabruju da intuitivno osmisle načine za postizanje pojedinih emocija u gledaocu, a uz to se podstiče i obraćanje pažnje na mogućnosti zvuka na filmu.

Radionica za više razrede osnovne škole (11 - 14 godina)

1. deo - izmišljanje priče

Do priče se dolazi na sličan način kao i sa mlađim učesnicima, s tim što bi se stariji delili u grupe čiji su članovi podeljeni po funkcijama. Naime, svaka grupa za početak ima zadatak da sastavi nešto nalik na kratak sinopsis za svoju priču, a nakon uspostavljenog opisa, unutar grupe neko će dobiti zaduženje da postavi konkretnije odrednice glavnog lika (kako on izgleda, šta želi), drugi će se baviti time gde se radnja dešava i zašto je baš ta lokacija pogodna za prethodno osmišljeno i tako dalje. Onog trenutka kada grupa ima sve potrebne detalje, od svoje priče počinje da pravi neku vrstu stripa (po ugledu na pojednostavljen story-board). Sledi uvod o podeli posla na filmu i opis najvažnijih zanimanja, te se deca iznova unutar grupa dele po tome šta će ko raditi na svom filmu - neko će glumiti, neko snimati, neko režirati, neko će se baviti scenografijom i tako dalje.

2. deo – snimanje priče

Uz jednostavne kostime i minimalnu modifikaciju scenografije koja bude zatečena u samom prostoru održavanja radionice (korišćenje postojećih sredstava), sve priče će biti odglumljene, snimljene i režirane. Glavni deo procesa montaže biće - uz objašnjavanje i komentarisanje - obavljen pred decom, a muzika i zvučni efekti biće odabrani u skladu sa onim šta novonastali «filmski timovi» smatraju da je prikladno. Deca će imati priliku da gotove filmove čiji su autori ponesu sa sobom kao proizvod ove
radionice.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu