•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kusturica: U Srbiji nemoguće snimiti film o NATO bombardovanju

Režiser Emir Kusturica izjavio je da je u Srbiji nemoguće snimiti film o NATO bombardovanju SR Jugoslavije iz 1999. godine.

"Zašto mi nemamo film o NATO bombardovanju nego moraju Rusi da ga naprave? Zato što Rusima ne odgovara da NATO bude tu. A, da li nama odgovara ili ne odgovara? Meni ne. A, da li ljudima koji vladaju u ovoj zemlji odgovara takav film? Treba njih da pitate", rekao je Kusturica za "Sputnjik".

On je ponovio da smatra da je Holivud mašina za pranje para, da se najveći fondovi iz celog sveta slivaju upravo u taj propagandni režim. "Mi ovdje imamo tu slobodu koju ne znamo da koristimo", dodao je on.

Kusturica je rekao da je bilo nekih filmova o NATO bombardovanju, ali da oni nisu pokrenuli ozbiljnu temu, što je "dobra okolnost za ove koji vole da se ne talasa".

"Svaki film koji pokrene ozbiljnu temu je u prvom koraku dobar. Kad napravi dobar zaplet, onda ima veliku šansu da uspe, ako uspe da uskladi to kao u simfonijskom orkestru dirigent. A tek onda na kraju kad ga sklopi, ide ta ideja da li je to stvarno dobro ili nije", dodao je Kusturica.

Govoreći o najavljenom filmu o Jasenovcu, Kusturica je rekao da će praviti jedan staromodan film. "Hteo bih da bude napravljen formalno, kao da je pravljen tih godina, odmah posle oslobođenja i da se vrati zapravo na 1941.godinu", dodao je on.

Kusturica je podsetio da je ustanak povodom nemačke okupacije u Srbiji počeo u julu 1941. godine, kada se u zapadnoj Srbiji proširio glas da u Hrvatskoj ko god stigne javno kolje i ubija Srbe.

"Nisu Žikica Jovanović Španac i partizani podigli taj ustanak, nego su u boj krenuli oni koji su imali u svojim spremištima puške ražalovane i poražene Vojske Jugoslavije i koji nisu mogli da izdrže da njihova braća u Jasenovcu, koji je inače bio srpski grad, grad naprednih srpskih trgovaca i preduzetnika, izvedu opšti ustanak. Uopšte, odnos prema Srbima u Hrvatskoj je bio pokretanje ustanka u Drugom svetskom ratu", rekao je Kusturica.

Na pitanje da li se pribojava eventualne cenzure budućeg filma u zemljama Zapada, kao što je to bio slučaj sa "Balkanskom međom", Kusturica je poručio da se ničega ne boji.

"Ma, ja se ne bojim ničega. Ja sam amortizovan. Znate ono kako kažu - kad ti istekne rok, onda možeš da radiš šta god hoćeš", rekao je Kusturica.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...