•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kusturica otvorio jubilarni LIFFE

Deseti jubilarni Leskovački internacionalni festival filmske režije /LIFFE/ svečano je otvorio reditelj Emir Kusturica, koji je i ovogodišnji laureat Nagrade "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju srpske kinematografije u svetu.

Kusturica je sedmi dobitnik ove prestižne nagrade, a dosadašnji laureati su Predrag Miki Manojlović, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i Slavko Štimac.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je Kusturici uručio nagradu rekao je da i najpoznatiji svetski reditelji ne mogu da se pohvale da imaju dve Zlatne palme u Kanu, dva Srebrna lava u Veneciji, nagrade u Berlinu, Moskvi, nominaciju za Oskar, kao što to može, kako je ocenio, "naš majstor pokretnih slika".

"Imao sam tu čast da otvorim prvi festival filmske režije, verovali smo u njega, i od samog početka smo se trudili da grad bude njegov dostojan partner i da pruži svaku podršku. Značaj i vitalnost festivala dokazivali smo iz godine u godinu", rekao je Cvetanović.

On je dodao da je posebna čast što ovogodišnji festival otvara Emir Kusturica, što publika ima priliku da vidi njegov film "Na mliječnom putu", i što je upravo on ovogodišnji laureat Nagrade "Živojin Pavlović", prenose "Večernje novosti".

Za proslavljenog srpskog režisera nagrada ima posebno mesto, jer je, kako kaže, svoju filmsku poetiku i estetiku gradio upravo pod uticajem ovog velikana "crnog talasa", od koga je mnogo naučio.

"Odgovorno tvrdim da je Žika Pavlović bio jedan od onih autora, koji su bili najznačajniji u svetu filma. Te enciklopedije koje se pišu, pišu se kao istorije, iz nekog centra kojem odgovara da jedan ili drugi vladajući ukus ima svoje predstavnike, a mi možemo slobodno da kažemo da se tri, od ukupno deset filmova, koje je snimio Žika Pavlović, svrstavaju u red najboljih svetskih ostvarenja", naveo je Kusturica.

Posle ceremonije otvaranja festivala, Kusturica je pred nekoliko hiljada posetilaca sa svojim bendom "No smoking orkestra" održao koncert, prvi u Srbiji posle pauze od osam godina.

LIFFE ove godine ima glavni i takmičarski program, program "Autorski pečat", te selekciju studentskih filmova iz regiona.

Do 23. septembra, od 16 filmova u glavnom programu, pred publikom će biti čak sedam premijernih projekcija.

Tokom festivala publici će se pokloniti glumci Mira Banjac, Sloboda Mićalović, Branko Cvejić, Branislav Lečić, Zoran Cvijanović, Tihomir Stanić i drugi, prenose "Večernje novosti".

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...