•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Leonardo DiCaprio

Leonardo Wilhelm DiCaprio (rođen 11. novembra 1974.) je američki glumac. DiCaprio je ulogom Jack-a Dawson-a u Titanic-u 1997. stekao svetsku slavu.

DiCaprio je rođen u Los Angelesu u Kaliforniji kao jedino dete George-a DiCapri-a, undergraund strip crtača i izdavača stripova, i Irmelin Indenbirken, pravnice. Njegova majka se preselila iz Oer-Erkenschwicka, Nemačka u SAD tokom detinjstva, dok mu je otac italijanskog i nemačkog porekla. DiCapriovi roditelji upoznali su se dok su pohađali koledž te se zajedno preselili u Los Angeles. Ime je dobio prema umetniku Leonardu da Vinciju, budući da je njegova majka stajala ispred da Vincijeve slike u muzeju u Italiji kad je osetila prvi sinov udarac u stomaku.

DiCapriovi roditelji su se razveli kad je imao godinu dana. Uglavnom je živeo s majkom, iako ga je otac posećivao s vremena na vreme. Tokom detinjstva je pohađao osnovnu školu Canterbury. Deo detinjstva je proveo u Nemačkoj, gde su još živeli majčini roditelji, Wilhelm i Helene.

Odabrao je glumačku karijeru inspirisan primerom Adam-a Starr-a, posinka njegovog oca iz drugog braka koji se pojavljivao u reklamama. U dvanaestoj godini je već tražio agenta, ali je isprva odbijen nekoliko puta; jedan agent mu je predložio da anglikanizuje svoje ime u "Lenny Williams", što je ovaj odbio.

Rana karijera

DiCapriova karijera počela je 1989. nakon što je dobio ulogu u televizijskom filmu Roditeljstvo, gde je upoznao Tobey-ja Maguire-a, s kojim je ostao dobar prijatelj. Iste godine se pojavio u sapunici Santa Barbara u ulozi Mason-a Capwell-a (u flashbackovima kao tinejdžer). Od 1991. do 1992. je nastupao u ulozi Luke-a Brower-a, dečaka beskućnika, u seriji Growing Pains.

Di Caprio je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima. Debi je ostvario kao Josh u filmu Critters 3 (1991.), koji se prikazivao u manjem broju bioskopa nakon čega je ubrzo objavljen na kućnim formatima. Dve godine posle dogodila se prekretnica u njegovoj karijeri. U filmu Život ovog dečaka je glumio Toby-ja, a nastupio je s Robertom De Nirom i Ellen Barkin. Iste godine je glumio mentalno zaostalog dečaka u filmu Što muči Gilberta Grapea. Uloga mu je donijela nominaciju za Oscara sa samo 19 godina. 1995. je nastupio u Potpunoj pomrčini, izmišljenoj priči o strastvenoj i nasilnoj homoseksualnoj vezi između francuskih pesnika iz 19. veka, Paul-a Verlain-a (David Thewlis) i Arthur-a Rimbaud-a (DiCaprio). Uloga je originalno pripala River-u Phoenix-u, ali ju je nakon njegove smrti 1993. preuzeo DiCaprio. Crno beli film Don's Plum, niskobudžetna drama s DiCapriom i nekoliko njegovih prijatelja (uključujući Tobey-ja Maguire-a) snimljena je između 1995. i 1996. 1995. je nastupio u ulozi Jim-a Carroll-a, zavisika o heroinu, u filmu Dnevnik košarkaša. 1996. se pojavio u glavnoj ulozi u modernoj ekranizaciji Romeo i Julija William-a Shakespeare-a. Nakon toga je nastupio u Marvinovoj sobi zajedno s Meryl Streep i Diane Keaton.

Status superzvezde i "Leo-mania"

Prelaz sa statusa "zvezde" na "superzvezdu" došao je nakon uloge Jack-a Dawson-a u blokbasteru iz 1997., Titanic, najuspešnijem filmu svih vremena koji je uz to osvojio 11 Oskara. Sledećih nekoliko godina je uživao u statusu svetske zvezde, a lepili su mu i etikete kao što su "tinejdžerski zavodnik" i seks simbol. Časopis People u više ga je navrata uvrštavao na popis najlepših ljudi na svetu. Na vrhuncu slave 1998., DiCaprio se pojavljivao na brojnim naslovnicama, od Vanity Faira do Rolling Stonea. 1998. je pristao da odigra lakrdijašku ulogu "teen idola" u satiričnoj parodiji Woody-ja Allen-a, Superstar. Iste je godine glumio kralja Luja XIV. i njegovog zarobljenog brata Phillipe-a u Čoveku sa gvozdenom maskom, delimičnoj ekranizaciji romana Alexandre-a Dumas-a. Sa slavom su došli i napisi u tabloidima o ekscesima i razuzdanosti. “Time” je rezimirao put do slave i njegove zamke u intervjuu s glumcem 2000.:

DiCaprio za sebe još misli da je glumac iz nezavisnih filmova, a ne dečak s naslovnice tinejdžerskih novina. "Nemam veze s fenomenom Titanica i s tim što je moje lice postalo širom sveta", komentarisao je DiCaprio i dodao, "nikad više neću dosegnuti takvu popularnost, ali to i ne očekujem. To nije nešto što ću pokušavati dapostignem."

Bez obzira na to, naslovnice i kontroverze su se nastavile ređati, a vrhunac je došao te godine s projektom Danny-ja Boyle-a temeljenog na kultnom romanu Alex-a Garland-a, Žal. Zbog sukoba s tajlandskom vladom oko korištenja otoka Ko Phi Phija 1999., o filmu je pisano u negativnom kontekstu. Na kraju, film zbog svog sadržaja nije postigao ni željeni komercijalni uspeh.

Zrelije razdoblje

DiCaprio se 2002. počeo udaljavati od svog stereotipnog izgleda i počeo sarađivati s priznatim redateljima nastupivši u dva epska filma: Bande New Yorka (redatelja Martin-a Scorsese-a) i Uhvati me ako možeš (redatelja Steven-a Spielberg-a). Kritika je hvalila oba filma. Nastavljajući saradnju sa Scorsese-om, dvojac se ponovno udružio za biografski film o američkom biznismenu Howard-u Hughes-u, The Aviator, koji mu je doneo drugu nominaciju za Oscara za najboljeg glumca.

2006. je ponovno nastupio u Scorsese-ovom filmu, Pokojni, ovaj put kao Billy Costigan, inteligentni policajac iz Bostona na tajnom zadatku. Njegov sledeći film bio je Krvavi dijamant, objavljen 8. decembra 2006. Iako film nije prošao najbolje kod kritike, DiCaprio je dobio pohvale za autentičnost svog zimbabveanskog afrikanerskog naglaska.

Privatni život

DiCaprio je poznati aktivista za zaštitu životne okoline, a odobren je i njegov izbor da leti komercijalnim letovima umesto privatnim čarterima koji koriste više goriva. DiCaprio ima kuću u Los Angelesu i stan u New York-u. Kupio je ostrvo u Belize-u gde planira da sagradi eko-prijateljsko odmaralište.

Filmografija:

1991 Critters 3

1992 Poison Ivy

1993 This Boy's Life

1993 What's Eating Gilbert Grape

1994 The Foot Shooting Party

1995 The Quick and the Dead

1995 The Basketball Diaries

1995 Total Eclipse

1996 Romeo + Juliet

1996 Marvin's Room

1997 Titanic

1998 The Man in the Iron Mask

1998 Celebrity

2000 The Beach

2001 Don's Plum

2002 Catch Me If You Can

2002 Gangs of New York

2004 The Aviator

2006 The Departed

2006 Blood Diamond

2007 The 11th Hour

2008 Body of Lies

2008 Revolutionary Road

2010 Shutter Island

2010 Hubble 3D

2010 Inception

2011 J. Edgar

2012 The Great Gatsby

2012 Django Unchained

Televizijski rad:

1990 The Outsiders

1990 Parenthood

1990 The New Lassie

1990 Santa Barbara

1991 Roseanne

1991–1992 Growing Pains

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...