•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Leskovački film festival - Sedam srpskih filmova u programu LIFFE festivala

Na dvanaestom izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se održava u Leskovcu od 18. do 22. septembra, na programu će se naći sedam srpskih filmova. Van konkurencije će biti prikazani akcioni hit u rusko-srpskoj koprodukciji „Balkanska međa, kao i film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život". Za nagrade za najbolju režiju takmičiće se pet domaćih ostvarenja: „Pijavice" Dragana Marinkovića, „Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, „Ajvar" Ane Marije Rosi, „Šavovi" Miroslava Terzića i „Delirijum tremens" Gorana Markovića.

"Balkanska međa", koja će biti prikazana na otvaranju festivala, u sredu 18. septembra u 19h u Narodnom pozorištu, akciona je drama inspirisana stvarnim događajem. Film prikazuje tajnu operaciju grupe ruskih specijalaca koja iz Moskve dobija naređenje da, pre NATO trupa, zauzme aerodrom "Slatina" u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje. Reditelj je Andrej Volgin, a uz rusku ekipu glumaca koju predvodi Antonij Pampušnjij, glume i Miloš Biković, Milena Radulović, Aleksandar Srećković Kubura, i drugi.

Deset godina nakon portreta Maradone, Kusturica se vratio dokumentarnom filmu da ovekoveči još jednu legendarnu figuru - bivšeg urugvajskog predsednika Hosea "Pepea" Muhiku u filmu "Pepe, jedan uzvišeni život". Kroz seriju razgovora, Kusturica i Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Ovo dokumentarno ostvarenje na repertoaru će se naći poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 22. septembra u 19:30h, u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

Film „Pijavice“ nastao je na osnovu istoimenog književnog dela Davida Albaharija i premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, dok će na LIFFE-u biti na programu u petak 20. septembra u 21:30, u Bioskopu LKC. Radnja prati pisca Petra Mirića, koji u vreme velike društvene i političke krize u Srbiji zastupa stavove koji ga vode u konflikte sa vodećim političkim režimom. Bliski susret sa Državnom službom za bezbednost pretvara mu život u paranoju i potragu za istinom. Uloge u filmu tumače Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Tihomir Stanić i Petar Božović.

Pijavice - trejler: https://www.youtube.com/watch?v=xdB-eRrSsdw

“Kralj Petar Prvi”, istorijski spektakl i rediteljski prvenac Petra Ristovskog, festivalska publika će moći da vidi u četvrtak, 19. septembra u 21h, u Narodnom pozorištu. Ovaj film je nastao po romanu "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, a prati povlačenje srpske vojske ka Krfu, posle dve herojske bitke na Ceru i Kolubari. Kralj Petar Prvi upoznaje upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. U glavnoj ulozi je Lazar Ristovski, Makrenu tumači Danica Ristovski, dok su u ostalim ulogama mladi Ivan Vujić, Aleksandar Vučković, Radovan Vujović, Svetozar Cvetković, i drugi.

“Ajvar”, debitantski dugometražni film rediteljke Ana Marije Rosi, na programu je u petak, 20. septembra u 19h, u Narodnom pozorištu. Radnja prati Vidu i Baneta, bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima, no ovoga puta se taj zid ćutanja ruši. U glavnim ulogama su Sergej Trifunović i Nataša Ninković.

Film “Šavovi”će biti prikazan u subotu, 21. septembra u 21h u Narodnom pozorištu. Ova priča, sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim „umrlim sinom". U glavnoj ulozi je Snežana Bogdanović, dok ostatak glumačkog ansambla čine Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić i Pavle Čemerikić, dok je reditelj Miroslav Terzić.ž

Šavovi – trejler: https://www.youtube.com/watch?v=o6NeCUADH84

“Delirijum Tremens” je novi film čuvenog reditelja i scenariste Gorana Markovića, koji će na LIFFE-u biti na repertoaru u nedelju, 22. septembra u 19h u Narodnom pozorištu. Film snimljen je nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave “Delirium tremens” u kojoj je glavnu ulogu tumačio bard srpske glume Predrag Ejdus. Nakon njegove smrti, glavna uloga je dodeljena Tihomiru Staniću. Marković je snimio priču o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Nažalost, upada u alkoholno ludilo, završava u bolnici i kroz niz komičnih situacija pokušava da nađe izlaz, družeći se pritom sa bolesnicima iz sobe. Uz Stanića, u glavnim ulogama su Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, i drugi.

O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog LIFFE festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske (predsednik žirija), reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje desetogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

Podeli:



Preporucujemo