•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lethal Weapon 3 (1992)

Smrtonosno oružje 3 (eng. Lethal Weapon 3) je akcioni film Richarda Donnera iz 1992. sa Melom Gibsonom i Dannyjem Gloverom u glavnim ulogama. U pitanju je treći nastavak četverodelnog serijala Smrtonosno oružje. Joe Pesci drugi put se pojavljuje u ulozi Lea Getza, a Rene Russo prvi put, u ulozi narednice Unutrašnj kontrole policije Los Angelesa.

Film je radnjom smešten u 1992., pet godina nakon što su se Riggs (Gibson) i Murtaugh (Glover) upoznali. Dvojcu se pre tri godine pridružio i treći član, Leo Getz (Pesci), kao i lepa, ali agresivna narednica Unutrašnje kontrole, Lorna Cole (Russo). Ovaj put glavni negativac je bivši narednik policije Los Angelesa, poručnik Jack Travis (Stuart Wilson).

Film počinje sa narednicima Riggsom i Murtaughom koji reguju na bombašku pretnju. Riggs uverava Murtaugha - koji odrađuje svoje zadnje nedelje na poslu pre penzije - da uđe u zgradu pre nego dođu pirotehničari, tvrdeći kako on sam može deaktivirati bombu, i da pirotehničari uvek kasne. Nažalost, Riggs svojim postupcima samo ubrzava tajmer na bombi, a partneri jedva uspevaju pobeći iz zgrade pre nego što ju je u potpunosti uništila eksplozija. Kao so na ranu, pirotehničari stižu nekoliko trenutaka nakon što je bomba već eskplodirala. Iako uspevaju spasiti mačku, partneri su degradirani u čin pozornika.

Tokom redovne patrole, Riggs i Murtaugh pokušavaju da spreče pljačku blindiranog auta; na njihovo iznenađenje, shvataju kako pljačkaši imaju metke koji probijaju pancirke. Riggs i Murtaugh, zajedno s mrzovoljnom narednicom iz Unutrašnje kontrole, Lornom Cole - otkrivaju kako se bivši okrutni policijski narednik Jack Travis dočepao opasne municije iz magacina policije Los Angelesa. Travis je prodavao oružje uličnim bandama, kako bi finansirao svoj privatni projekat, koji uključuje pranje velike količine novca iz penzionog fonda. Leo Getz, koji se ponovno pojavljuje - ovaj put kao agent za nekretnine koji Murtaughu pokušava prodati kuću kao deo plana za penziju - uspeva dati Riggsu i Murtaughu neke vredne informacije o Travisovim aktivnostima, iako ostaje nepodnošljiv kao i uvek. Uspeva ih dovesti do Travisa, na hokejskoj utakmici Los Angeles Kingsa, ali Travis uspeva pobeći nakon što je pogodio Lea na ledu; Leo ipak nije ozbiljnije ozleđen. Kako vreme prolazi, Riggs shvata da je narednica Cole njegova srodna duša, pa počinju romansu nakon takmičenja u poređenju ožiljaka i rana iz opasnih operacija...

S budžetom od 35 miliona dolara, film je ostvario veliki uspeh, zaradivši 145 miliona. Iako manje od 150 miliona, koliko je zaradio prvi nastavak, bio je drugi najuspešniji letni film (nakon filma Batman: Povratak) i četvrti najprofitabilniji film godine.Uprkos statistici, kritike su bile podeljene, posebno u poređenju sa prva dva filma. Iako su scene akcije i humora bile zabavne, film je zaradio kritike zato što je ponavljao formulu koja je bila upotrebljena u prva dva nastavka. Drugi prigovor bio je da je neurotični Leo Getz relativno nevažan za radnju filma, a možda je trebao dobiti više prostora.

Kako bilo, film je imao i novih prednosti. Novi lik Lorne Cole (Rene Russo) - prikazan je kao ženska verzija Martina Riggsa. Osim toga, uvodna sekvenca i završetak smatraju se jednim od najboljih trenutaka serijala.

U filmu se pojavljuju pesme Stinga ("It's Probably Me"), i Eltona Johna i Erica Claptona ("Runaway Train").

Lethal Weapon 3 je film koji smo verovatno svi već gledali nekoliko puta, ali on je toliko zabavan tako da i svaki sledeći put je jednako zanimljiv.

Žanr:akcija, krimi,triler
Godina:1992
Reziser:Richard Donner
Scenario: Shane Black
Uloge: Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci
Uzrast:R
Award:3 osvojene
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.warnerbros.com
Jezik:Engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu